Morten E.
Er litt lei av å vente på at Canon skal oppgradere nå, og har begynt å myse på Sony. Ser det er en del tester på nett, men ute etter hvilke erfaringer dere har i praktisk bruk. Eventuelle svakheter/ulemper/fordeler.

Ta det gjerne som en diskusjon.

Morten Eriksen
Canon 5DSR
#1
#1
Rasmus h.
2
Djævelens advokat vil gerne høre hvorfor det udstyr du har nu ikke er godt nok?

Jeg er personligt anti Sony. Jeg synes mit A7R II er det mest uinspirerende kamera jeg nogensinde har brugt. Det føles som om de aldrig har spurgt fotografer til råds og det er nogen computer gutter der har fået frit spil.
Modsat har jeg det med Canon (og Olympus) at det måske ikke vinder på statistikkerne, men modsat inspirerer det i brug og så er det ikke mindst intuitivt at bruge.

At Sony kommer med nye kamera hele tiden er for mig at se mere et udtryk for at de har mange ting de kan forbedre modsat Canon og Nikon der laver langtidsholdbare værktøjer.

#2
#2
Ronny R.
2
Har ikke A7rIV selv, men har A9, samt Fuji GFX og brukt speilløst i mange år.
Autofokusen til A9 er ekstremt god og A7rIV skal være ganske nærme. Spesielt øyefokusen liker jeg godt, men følgefokus er topp klasse også. Batteritiden er veldig bra iforhold til tidligere Sony modeller. Var vel A7RIII som kom først med bra batteritid. Selvsagt ikke så lang batteritid som en speilrefleks, men jeg greier 1000-1200 bilder på en lading og da uten batterigrep ( samme batteri i A9 og A7rIV).
Bruker du tyngre objektiver, blir A7rIV litt lite uten grep, anbefaler da å kjøpe grep itillegg.
Muligheten til å ta bilder lydløst er et pluss iforhold til 5DSR du har nå. Og utvalget av Sony FE objektiver er blitt veldig bra siste årene. Nikon og Canon får nok bra utvalg også uten å måtte fjase med adapter, men de ligger noen år etter med objektiver beregnet for speilløse modeller.
Test av værtettingen til A7rIV har jeg ikke sett ennå, vil tro de har forbedret den noe.
Jeg vurderte Nikon D850 når det kom, men overgangen tilbake til speilrefleks gikk ikke. D850 føltes som en veldig tung og gammeldags dinosaurting i hånden. Og optisk søker greier jeg ikke lengre, verden har gått videre.
Regner med at de fleste er enige i det... :-)
Ronny R.
Hvis oppløsning ikke er pri 1, så vil trolig Sony A9II lanseres i midten av oktober - kan være bra (.. og sikkert litt dyr)
David O.
A9 og GFX-50 .. hvilken er best ?
Ronny R.
Er til forskjellig bruk. Kunne greid meg med bare GFX til det meste, men har to guttunger som spiller fotball og synes det er ok å ta bilder under kampene. Da passer A9 bedre en GFX. Så de er til forskjellig bruk for min del.
David O.
Ha vært uten kameraet i noen år og kjøpte meg GFX-50s for noen dager siden — må leser meg gjennom bruksanvisning flere ganger tror jeg .. ha ikke små barn sa tror det passer til min brun .. A9 hadde jeg tenkt litt om men savner følelse an en dlsr
#3
#3
-
Avsluttet konto 29563
2
Foreløpig er det vel få som kan skryte av erfaring med A7RIV.

Selv har jeg brukt A7RIII en stund og nettopp fått i hus et A9 i tillegg.

Jeg har hatt mange kamera fra forskjellige produsenter og føler jeg kan uttale meg greit uten dårlig samvittighet.

Først vil jeg si at Sony kameraer er veldig avanserte, og kan dermed ved første tafsing virke overveldende. Men etter å ha brukt litt tid på tilvenning og konfigurering er det kanskje få kameraer som har gitt meg så mye inspirasjon. Men jeg er ingeniør selv og ganske opptatt av fin teknologi.
Sony har virkelig gitt fotografer og teknologer fritt spillerom i utviklingen. De er helt ledende av speilløse fullformatkamera, og på grunn av sin etterhvert lange erfaring med akkurat det, kan det virke som om konkurrentene sliter litt med å holde følge. Jeg ser at Sony ikke har problemer med å gi sine tilhengere ny teknologi så fort som behovet for konkurranse melder seg.
Jeg har full forståelse for ideologien, fordi dette er et knallhardt marked. sover man i timen er man ferdig. Derfor har jeg en helt annen erfaring med Sony enn for eksempel Rasmus.

Spesielt der jeg synes Sony kamerane min er gode, er når det gjelder filkvalitet og autofokus. Jeg føler at det er mulig å nesten gjøre hva som helst med filene. Siden jeg startet fotografering i mørkerommet, setter jeg pris på fleksible filer til etterbehandlingen.
Autofokus er veldig avansert med kanskje markedets beste øyefokus og treffsikkerhet, spesielt med A9 der jeg nesten ikke trodde mine egen øyne. Noen mener der er fusk, men det er moderne teknologi som blir mer og mer utviklet.
Batterikapasitetene er meget god og jeg har ikke hatt problemer med bruk av kamera i regnvær. Likevel var jeg mer sikker da jeg hadde Olympus på grunn av at de brukte værtettheten i sin markedsføring. den nye A7RIV skal være det beste i så måte som Sony har levert.
Kameraene har også store muligheter for individuell tilpassing av knapper og menyer, slik at jeg har fått satt opp kameraene slik jeg ønsker og ikke slik som nødvendigvis en utvikler fra produsenten har bestemt.

De elektroniske søkerne har jeg forelsket meg i, store lyse med autofokuspunkt som er spredt utover nesten hele arealet. Manuell fokus er enkelt og man ser hvordan bildet faktisk blir før man trykker av. Dessuten kan man også her konfigurere den som du vil. Helt tom for info, litt info eller mye info. Akkurat som du vil.

Noen jeg kunne tenke meg at Sony skulle gjort enda bedre, var ergonomi. Men for min del har jeg enda ikke kommet til en situasjon det har gitt meg problemer. Brukeropplevelsen og resultatene er jeg fornøyd med.
Det er selvfølgelig ikke et problem for Sony å kunne putte samme teknologien inn i et større og nytt hus, det forstår de fleste. Men jeg tror jeg forstår hvorfor Sony gjør dette. Husene er kjent for brukerne og de er kanskje markedets minste i denne klassen. For eksempel kjenner jeg ingen forskjell på om jeg har A7RIII eller A9 i mine hender, men ytelsene er forskjellig.

Objektivene til systemet er helt i topp selv om GM serien er kostbare. Men det er kommet en del nye, gode og rimeligere varianter. Dessuten ser det ut til at både Tamron og Sigma kjører på med optikk til dette systemet nå,
En annen fordel er at Sony har 1 fatning nå, slik at man kan bruke optikken om hverandre mellom APS og FF, og man slipper maset med adaptere.
Morten E.
1
Helge: Takk for lang og fyldig tilbakemelding :)
Runar G.
1
De har jo stort sett alltid hatt samme fatning tilgjengelig på fullformat og aps-c, så adapterene er nok først og fremst brukt av de som hadde eldre optikk, ikke av brukere som trengte samme objektiv på flere hus.

Men akkurat det med adaptere er fremdeles et stort fortrinn på Sony, det åpner for et vesentlig rimeligere systembytte, spesielt hvis man går fra Canon til Sony. Og nyere Minolta-A objektiver med SSM fungerer jo også bra med adapter.
Åpne uskalert versjon i eget vindu