Pål M. S.
Å drive med foto, medfører en del "up´s and down´s"...

Noen ganger bobler en av fotolyst og kreativitet, andre ganger er bare alt "bånn i bøtta".

Hva eventuelt påvirker de to tilstandene, og da tenker jeg i fotoperspektiv?
Personlige tilstander har selvfølgelig en god del å si, men er i hovedsak ikke det jeg er ute etter her, selv om ting henger sammen.
Kan eksempelvis gleden over nytt utstyr trigge fotolysten, eller kan forargelsen over det samme utstyret drepe den, kan gleden over å oppdage nye objekter/steder være en trigger, kan det og ikke få til de resultatene en ønsker være gledesdreperen etc.

"Pande"
"Still learning after all these years"
#1
#1
Jonny N.
1
Tar lite bilder de mørkeste månedene. November til januar er stort sett dødt for min del. Henger sammen med at jeg ikke går ut frivillig disse månedene. Heldigvis kun to uker til solen snur. Men på den annen side er det kun 6 måneder før det blir mørkere tider.
#2
#2
Roar F.
2
bildeHvis man føler forargelse over utstyret, er det vel en god indikasjon på at man må vurdere endringer.

Utstyret mitt gir meg bare glede. Jeg bruker i hovedsak D700 (fullformat) og en zoom 35-105 AIS push-pull med manuell fokus. Er så glad i det objektivet at jeg har kjøpt to til i reserve, da de koster nesten ingenting.

En forutsetning for å fotografere er å komme seg ut, og da helst utenfor nærområdet der vi lufter hund flere ganger daglig.

Fotolysten min er stort sett til stede, men i perioder blir det fotografert ganske lite, da som følge av eksterne faktorer. Vinter og dårlig vær gir færre turer. Driver likevel mye med å fotografere i hodet, altså velge vinkler, utsnitt og komposisjon.

I perioder der det føles tyngre, har jeg funnet ut at det kan skyldes at jeg inne i hodet mitt har begynt å stille krav til resultatet, og at motivene ikke føles spennende nok. Da hjelper det å ta fram mitt andre kamera, D200, som er satt til å ta JPG i laveste oppløsning og s/hv, og så knipser jeg med det i nærområdet. Det hjelper på å "nullstille" egne forventninger, og gir meg inspirasjon igjen.

Å se på tidligere bilder jeg har tatt, og jobbe med dem, gir også inspirasjon.

#3
#3
Øystein A.
1
Photoklassik International, fotobøker, bilder fra fotografiske mestere, gåturer, ro og stillhet vekker motivasjonen min.

For mye jobb, stress, plikter og mas dreper den.

I vinterhalvåret må jeg ut når det er lyst ute. Hvis ikke er det fotografering innendørs som gjelder.

---
http://www.flickr.com/photos/onanman
Ronny R.
Enig, stress og press fra alle kanter dreper lysten( og mulighetene).
Heldigvis dukker det opp pusterom til å dyrke hobbyen, selv om det er en stund siden sist.
#4
#4
Roar B.
1
Jo dårligere lys desto bedre fotovær. Regn, tåke, snø og vinter, faktorer som forenkler gir for meg bedre bilder med mer substans. Nytt utstyr, for å øke lyst og glede er dødfødt for min del. Da hentes heller inspirasjon andre steder fra; film, teater, musikk, tegning, maling, kunstopplevelser, gode bøker, og en dose lyrikk. Slik vekkes sansene, kreativiteten, gir guts til å ta frem det gamle kameraet på nytt.
Roar F.
Enig i det med lyset, bortsett fra at det på denne tiden av året er litt for mørkt. Forsøkte meg på mørkefoto tidligere, med lys, men det ga ikke noen videre mersmak. Når det gjelder utstyr foretrekker jeg det jeg kjenner, selv om jeg kjøpte en billig speilløs, som så langt har vært en skuffelse. Det startet egentlig med at jeg hadde lyst å teste noen M42-objektiver jeg har, men uten focus peaking og uten EVF ble det bare tull.
#5
#5
-
Avsluttet konto 132357
1
Spennende tema, Pål!

Hvis jeg har tatt bilder nylig som jeg er sånn tålig fornøyd med så kan det skape stress og være drepende på fotolysten. For da føler jeg at de nye bildene jeg tar ikke må være dårligere. Dette gjelder spesielt hvis jeg deler bildene. Jeg prøver å ikke tenke på det, men kan være litt var for hvor god respons jeg får på bilder på nettet.

Ellers kan jeg som jeg har skrevet om tidligere få en følelse av at jeg har tatt bilde av alt som er å ta bilde av i nærområdet. Da kjenner jeg et slags press om at jeg er nødt til å se noe nytt og spennende. Ofte gjør jeg det, men jeg er redd for at jeg skal «miste det» – at det kommer en dag hvor jeg ikke er i stand til å se det lengre.

Litt dystre tanker, men sånn er nå det. Får prøve å senke skuldrene og tenke at det ikke er så nøye om det blir noen blinkskudd. Og at det ikke får være så farlig om jeg ender opp med å ta noen middelmådige bilder. Og at prosessen med å komme seg ut, jakte etter motiver, komme hjem og kose meg med redigeringsjobben kanskje er grunn nok til å holde på med dette. Så får jeg heller glede meg over de gangene jeg føler jeg treffer.
Roar F.
Det er greit å være bevisst på hva slags press man legger på seg selv, og dermed forsøke å legge denslags til side.
-
Avsluttet konto 132357
Sant det. Det hjalp litt å uttrykke det skriftlig – da ser jeg tydeligere de tankene som ikke er hensiktsmessige, og da trenger jeg forhåpentligvis ikke å bli like styrt av dem. Jeg ønsker aller helst at foto er noe som kan være lystbetont, noe jeg gjør mest for meg selv og at det ikke skal være så mye prestasjonsjag rundt det.
#6
#6
Dag T.
4
Det som trigger interessen er nysgjerrighet. Det å oppdage noe nytt, noe mann ikke har sett før, og vise frem den oppdagelsen. Det trigger også gleden å se, og diskutere, bilder og tanker omkring fotografi.

Det som dreper den (om man tillater det) er firkanta regler, hårsårhet og stengte sinn.
Pål M. S.
2
Veldig godt sagt, Dag, og noe jeg absolutt kjenner igjen. Roar er også inne på noe av det som kan vekke fotolysten.

Alexander er vel også inne på en del ting, som er lett og la seg påvirke av. Men når en tror en har tatt bilde av "alt", kommer nysgjerrigheten og kreativiteten til sin rett.

Noe av det som dreper fotolysten/gleden, er vel kanskje at en stiller for store krav til seg sel, samtidig som en skal tekkes andre.
Kanskje en ikke skal se så stort på alt, og heller gå til de små ting/gleder, og være seg selv lik. Samtidig kanskje tørre mer og utforske fotografering som medium....
#7
#7
Audun S.
3
Lyst og glede trigger lyst og glede.
Plikt (gjerne selvpålagt) hemmer lyst og glede.
#8
#8
Tor H.
Oppdage nye steder og motiver kan være drivende for fotolysten.
Når en går de samme ruter på de samme steder mister motivene interesse.
Delta på workshop gir nye input og booster kreativitet og fotolyst.

Å kjøpe nytt fotoutstyr er jo et veldiskutert tema som det ikke finnes ett enkelt svar på....
#9
#9
Bård Ivar F.
bildebilde
Pål M. S skrev:

Kan eksempelvis gleden over nytt utstyr trigge fotolysten...


Helt klart !

Det er viktig å balansere mellom behovet/kravet til å fotografere og lysten til å fotografere når man egentlig ikke må......pauser er veldig viktig og mens man "pauser" kan ny teknologi funke som et friskt pust og gi næring til ny lyst.....
For mange gror fast i gamle rammer....og hvis noe skal skje så må du faktisk gjøre det sjæl......mange som sliter der

Selv med fotobagen i bilen og mobilen i hånda så kan man finne inspirasjon underveis.......no stress ;)

http://nurburgring.info
Hosted by ProIsp
#10
#10
Bjørnar P.
6
Rydd i bildesamlinga
I perioder med lite motivasjon for fotografering, kan det være både nyttig og motiverende å gå gjennom samlinga av gamle bilder.
Slett med hard hånd bilder som garantert aldri blir brukt til noe fornuftig, og flytt bilder som kanskje kan bli interessante en gang i fremtida til en disk du normalt ikke bruker, og som legges i en skuff for langtidslagring.
De bildene du da sitter igjen med er bilder som etter all sannsynlighet har eller vil få verdi for deg eller andre.
Etter en slik ryddeoperasjon er sjansen stor for at du kommer over noen glemte blinkskudd også, da de ikke lenger drukner i mengden av middelmådige bilder.
Min egen erfaring tilsier at omkring 10% av bildene jeg tar er interessante for meg eller andre, og omrking 1% er hva jeg vil karakterisere som gode bilder som jeg vil anstrenge meg for å bevare for ettertida.
En rask opptelling på min harddisk viser at jeg per i dag har nesten hundre tusen bilder lagret digitalt. Mye av dette er kopier av samme bilde lagret flere steder, men mye er bare veldig mange bilder av det samme med små variasjoner. Mye er også rene test-bilder.
Jeg har nå startet en gjennomgang av dette, og regner med å få en betydelig romsligere og ryddigere harddisk etterpå.
Etter en slik gjennomgang er jeg rimelig siker på at jeg vet hvilke bilder jeg ønsker å ta i fremtiden, og hvorfor. Det gir motivasjon.
Åpne uskalert versjon i eget vindu