Erlend S.
3
Jeg la inn denne debatten der jeg lurte på om det var smart av Foto.no å skjikanere forumdeltagerne. Sjikane betyr hindring, iallfall innenfor racing. Der lager de gjerne bildekksjikaner for å tvinge bilene til å kjøre rundt. Foto.no har nå laget en slik hindring, vi må innom deres forside og trykke på knappen for "redaksjonellt" for å komme inn på diskusjonssiden. Det føles her og nå som en krøkkete omvei som trolig medfører færre besøk og mindre aktivitet på diskusjonssidene. Jeg tror foto.no -butikken taper på det jeg oppfatter som en brems inn mot diskusjonssidene.

Dette er selvfølgelig ikke sjikane. Vi blir ikke sjikanert, men vi blir henvist til en liten omvei, og spørsmålet er om denne bitte lille omveien vil føre til ytterligere fall i aktiviteten på forumet og i bildekritikken. Vi risikerer i såfall at forumet, dør ut eller bli mer ubetydelig.

Jeg har korrigert overskrift og innledning, fordi den var upresis og uhøflig.
#1
#1
Odd S.
1
Erlend S skrev:
...Jeg tror foto.no -butikken taper det det jeg oppfatter som en brems inn mot diskusjonssidene.


Du kan vel lage deg et bokmerke til http://fokus.foto.no/cgi-bin/diskusjon/diskusjon.cgi?disk...sjonsort=1 i nettleseren og gå rett på med ett klikk?
Erlend S.
2
God idè som gjør at man kommer rundt denne sjikanen i ganske høy fart. Allikevel. Det er en hindring og det bremser. Jeg mener at diskusjonssidene er mer bortgjemt enn før og at det vil føre til ytterligere svekkelse av siden. Jeg har vært med her, muligens i 20 år, og har hele tiden følt det som om vi gradvis har mistet flere debattanter enn vi har fått nye. Diskusjonssiden er i ferd med å dø ved naturlig avgang, og enhver liten hindring kan være en spiker i kista.
#2
#2
Lasse B.
2
Eneste de har gjort er å endre nettadressen fra foto.no til fokus.foto.no. At en nettside kan endre adresse i ny og ne er nokså vanlig og har ingenting med sjikanering å gjøre

Hvis man har lagt inn et eller flere bokmerker i nettleseren som peker til adressen foto.no så går man bare inn å endrer dem ved å legge inn ordet fokus. foran der det står foto.no og alt vil fungere som før
#3
#3
Tor Einar K.
2
Dugnadsprosjektet er tross tatt over av en kommersiell aktør med formål å tjene penger.
Ikke uventet at de ønsker å fronte butikken, uten den blir alt lagt ned.

Det er muligens noen som fortsatt betaler medlemsavgift, men det er neppe nok til å drifte forumet.
Jonny N.
3
Vi må være glad og takknemlig for at dette forumet er oppe og går. Det er ingen selvfølgelighet.
Lasse B.
2
Helt enig men å kalle denne omleggingen som ikke har noen andre konsekvenser enn at man må endre bokmerke for sjikanering av medlemmene er noe av det drøyeste jeg har lest på dette forumet.

Informasjonen fra foto.no til medlemmene kunne gjerne vært bedre
Erlend S.
Rart at dette er det drøyeste du har lest her, selv om det riktignok er min drøyeste spissformulering.
Jonny N.
Sjikane: fornermelser; ubehagligheter (som ledd i smålig forfølgelse) Sjikanere: fornærme, utsette for sjikane.
Jonny N.
Dette var fra Riksmålsordboken, antar du har en annen kilde.
Erlend S.
http://duckduckgo.com/?q=shikane&atb=v165-1&iax=i...;ia=images

Jeg gjetter at ordet opprinnelig stammer fra "shikane", og beklager at jeg har såret dere med denne "morsomheten" av en spissformulering.
Jonny N.
http://snl.no/sjikane

Å tolke dette som "hindring" er i beste fall villedende. Etter min mening så er du helt ute på...
Erlend S.
Jonny N.
2
Det hjelper ikke hvor mange ganger du linker til dette. Dette er feil bruk av ordet.
Erlend S.
Erlend S.
1
Bildekritikken og debatten er fortsatt dugnad, og når dette legges ett klikk lenger bort, gjemt under knappen for "redaksjonelle sider" er dette en svekkelse. Jeg forstår at vi som driver dugnaden jobber gratis for Foto.no butikken, samtidig som Foto.no butikken gratis vedlikeholder nettsiden. Å gjemme bort det frivillige foto.no har en kostnad (som kan måles i antall klikk). Det kan allikevel hende at det er butikkfaglig korrekt, fordi butikken blir løftet ett hakk fram, men det er jo litt i konflikt med konseptet der butikken kjøpte nettsiden for å få nærhet til et eksisterende forum med en viss aktivitet.
Jonny N.
bildeJeg skjønner ikke hva som er problemet. Klart det hadde vært bedre om man kunne brukt samme bokmerket som før. Men det finnes da større problem i verden? F.eks hvordan man bruker ord.
Erlend S.
1
Ikke noe problem for de som vil inn på debatten, men vi driver jo og dør ved naturlig avgang, og hvis tilsiget legges et tastetrykk lenger unna, så kan det være en aksellerasjon av forumets forfall.
Jonny N.
Diskusjonsforum er for de over femti. Kidsa og besteforeldre bruker Facebook. Jeg holder meg unna sånne sosiale medier, men skjønner at det er der folk holder til.
Jonny N.
2
En litt personlig historie: For ti-femten år siden var jeg forholdsvis aktiv på forumet til BMW Klubben Norge. Et trådbasert forum slik som dette. Over natten ble det slutt. Serveren var død og noen hadde glemt ta sikkerhetskopi.
Det var da jeg fant dette forumet. Trådbasert slik som det forrige. Fotointeressen var vel der fra før, men ble større etter at jeg startet delta her. BMW interessen avtok, jeg solgte bilfan og kjøpte meg kamera for pengene.

Så jeg setter pris på forumet her.
Geir B.
Her burde vi hatt mulighet for "love" og ikke bare "thumbs up".

Artig historie.

Og en påminnelse til oss alle: Husk sikkerhetskopi. Nå som mer og mer av data ligger i skyen et eller annet sted, er det kanksje mindre risiko for tap av data, men det skader ikke å sikre seg med en eller flere back-up-disker også.

MVH

Geir
Jonny N.
Dette med BMW forumet er et litt sårt minne for min del. Det lå nede i månedsvis. I stedet for å gjenopprette det gamle forumet (som jeg tror var laget på frivillig basis) ble det bestemt å bruke et eksternt firma. Det ble brukt hundretusenvis (!) på noe som ser ut som man kunne fått gratis. Standard flatt forum. Naturligvis ble det bortimot null aktivitet på det forumet når det endelig kom opp. Tragisk alt i hop.

http://bmwccn.no/forum/
Lasse B.
1
Det er ikke et tasterykk lenger unna hvis man bruker riktig adresse som er http://fokus.foto.no
Tor Einar K.
1
Jeg er enig med deg men jeg tror ikke det spiller noen stor rolle om det gamle dugnadsprosjektet blir mer isolert. Denne type forum har nok ikke lenger livets rett da andre alternativ fremstår langt mer attraktive.

Man kan selvfølgelig være bitter for at en merkevare bygd opp på dugnad blir melket av en kommersiell aktør. Men uten denne aktøren hadde nok hele stasen allerede vært avgått med døden.
Husk at dette utdaterte forumet nesten utelukkende frekventeres av eldre mennesker med god tid og gjerne økonomi til å dyrke sine interesser. Denne medlemsmassen vil uansett tynnes ut ved naturlig avgang og nye fatter ingen interesse for et så passiviserende konsept.
Lasse B.
Det hender vel at det er noen yngre innom også - gjerne folk som spør om råd vedr. førstegangskjøp av kamera med begrenset budsjett og litt urealistiske forventninger. Disse blir nok ofte ganske forvirra dessverre etterhvert som rådene drar ut i alle retninger og umulig å forstå for en som ikke kjenner alle disse tekniske begrepene så godt. Har lett for å dreie i retningen fast brennvidder, store blendere, manuell fokus og gjerne også adaptere :)
Jonny N.
1
Forumet bør være for diskusjon, ikke en svartjeneste.

Du kan være uenig i valget av faste brennvidder og store blenderåpninger, men uten disse diskusjonene dør forumet.

Jeg kan sammenligne med BMW forumet som jeg nevnte tidligere. Der var det en evig diskusjon om manuelt gir mot automatgir. Diesel mot bensin. De samme forumdeltakerene gjentok samme argumenter gang på gang. Slik som her. MEN: når man en gang fikk et teknisk problem så var det noen der som kunne hjelpe deg. Slik har det vært her også.
#4
#4
Bård Ivar F.
Erlend S skrev:

Jeg la inn denne debatten der jeg lurte på om det var smart av Foto.no...


Helt klart - det var smart.

Nå kan "kundene" komme direkte inn i butikken istedenfor å bli stående og prate sjiit på utsiden...


http://nurburgring.info
Hosted by ProIsp
Erlend S.
Jeg er ikke helt sikker. Denne sjitpraten har jo ei ekstra inngangsdør til butikken, ei dør som Japan Foto og Scandinavian Foto ikke har. Men du kan ha rett, og det kan ha en sammenheng med at den døra blir mindre og mindre brukt pga færre som møtes til sjitprat.
Tor Einar K.
Nettstedet var nok svært viktig for at en nystartet butikk skulle komme inn i markedet.
Nå er nok den nytteverdien betydelig redusert(mildt sagt). De fleste forum av denne typen har for lengst måttet gi tapt for sosiale media.

Scandinavian Foto og Japan Foto er allerede godt etablert i markedet, spesielt sistnevnte er meget synlig pga et nett av småbutikker.
#5
#5
Per Inge Ø.
9
Det blir jo bare bedre!
Erlend S skrev:
Vi blir ikke sjikanert, men vi blir henvist til en liten omvei, og spørsmålet er om denne bitte lille omveien vil føre til ytterligere fall i aktiviteten på forumet og i bildekritikken. Vi risikerer i såfall at forumet, dør ut eller bli mer ubetydelig.

Jeg har korrigert overskrift og innledning, fordi den var upresis og uhøflig.


Jeg er ikke sikker på om den nye portalen er en omvei. Et nettsted er i følge sin natur stadig i bevegelse, endring. Redaksjonen kan godt finne på å endre inngangsportalen flere ganger, det er til og med sannsynlig. Hva i det minste jeg merker godt, er at alt går mye raskere nå. Det betyr at det går kjappere å komme seg til forumet enn før, helt topp.

Når det gjelder forumets betydning, mener jeg at et forum av denne typen har sterke sider som eksempelvis Facebook ikke har og aldri kan tilby. På Facebook forsvinner meldinger og kunnskaper nedover i nyhetsstrømmen så å si øyeblikket etter at de er skrevet, og både seriøse fagdiskusjoner og intense og underholdende utstyrskrangler blir borte etter noen timer. Hadde den første meldingen i denne diskusjonen ligget på Facebook, ville den allerede vært borte og død. Nå kan vi gå tilbake i diskusjonen og komme med nye spørsmål eller tanker.

Instagram og Snapchat snakker vi vel ikke om engang. Prøv bare å diskutere på Instagram eller Snapchat hvilken brennvidde som er best for bilder av nyfødte babyer, og hva du skal velge for ørner på fiskejakt, fotballkamper, marsvinportretter eller fotografering av vann-nymfer. Når du har prøvd det, garanterer jeg at du aldri mer vil tenke at foto.no er et sted som bare passer for fotopensjonister.

Vi er heldige som har foto.no-forumet.

Så det er ingen grunn til å dømme forumets form nedenom og hjem. Hvis foto.no-forumet hadde blitt borte i morgen, ville dpreview.com og fredmiranda.com blitt valget i stedet for mange. Begge disse to kjente utenlandske fotonettstedene er diskusjonsfora med et svært høyt antall daglige deltakere, og foto.no er det eneste i sitt slag i Norge. At vi har dette forumet her i landet, kan vi alle være glade for.

Angående forholdet mellom forumet og butikken, så er nok ikke forumet noen direkte inntektskilde for butikken foto.no. Men hvorfor skal et slikt forum generere inntekter? Er ikke eierne og redaksjonsstaben genuint opptatt av både foto, video og audiovisuelle uttrykksformer? Ingenting tyder på noe annet.

Jeg hverken håper eller tror at foto.nos eiere har en annen holdning til saken enn at forumet i sterk grad bidrar til å øke fotointeressen, og at dette er et aktverdig mål i seg selv i tillegg til at økt interesse for fotografering rimeligvis er gunstig for salget av alle slags foto- og videoutstyr. Som nevnt har vi ingen andre slike fotoarenaer i Norge, og aktiviteten på de to nevnte engelskspråklige fora vitner om at denne formen har en varig relevans og vil fortsette å være aktuell for fotointeresserte uansett kjønn, alder eller yrkesstatus og uavhengig av hvilke objektiver eller kameraer den enkelte bruker. Det er bare å fortsette å bruke forumet, det vil jeg gjøre.

Forumet er hva vi gjør det til, og den tekniske oppgraderingen - som er merkbar - forteller jo tydelig at eierne har bestemt seg for å fortsette å satse på det.

Per Inge Østmoen
Tor Einar K.
1
Ja vi er heldige som har foto.no-forumet, en gjeng gamlinger i livets høst.

Som deg har jeg alltid fremhevet et forums søkbarhet som den store fordelen kontra sosiale medier. Men i konkurransen om yngre brukere holder dette ikke mål. De søker aktivitet og sosial omgang. Fotointeresse dyrkes ikke lenger som religion men kommunikasjon.

Om vi ser på målgruppen som må være personer som bruker mye tid på sin hobby er dette personer godt over 50 år og de som ikke har stiftet familie ennå. Sistnevnte gruppe ville det vært veldig velkomment å få inn her.
Men de er er racere på digitale medier og siler enkelt ut relevant kunnskap fra den enorme mengden som er tilgjengelig. Da fortrinnsvis fra mennesker som har evnen til å kommunisere på et engasjerende vis.

Relevant kunnskap samt evne til å kommunisere på engasjerende vis er ikke dette forumets styrke i møtet med yngre mennesker.

Det samme ser jeg i fotoklubber, på foredrag og på workshoper i inn og utland. Personer under 50 år er nesten fraværende. Jeg har selv en aktivt fotograferende datter på 27 år. Hun finner disse aktiviteten lite engasjerende og totalt ineffektive(antagelig fordi disse aktivitetene er spisset mot en eldre målgruppe).
Heldigvis har hun en fin krets i sin egen aldersgruppe som gir henne inspirasjon. De produserer mye severdig sammen, gjerne med avansert og dyrt utstyr. Men de er ikke fiksert på utstyret....

Lasse B.
2
Jeg har nylig brukt en del tid på å se på opptakene med Roger Brendhagen som ligger ute på foto.no's youtube. Opptakene er gjort i foto.no's lokaler og representerer noe av det beste og mest inspirerende jeg har sett av norskproduserte ting. Disse vil jeg tro burde kunne engasjere de fleste som er opptatt av fotografering uansett aldersgruppe. Dessverre ligger de ikke så godt synlige og det var mer eller mindre tilfeldig at jeg kom oppdaget dem.
Elin Tuv S.
Hei!
Til info ligger det link til både Fotopodden-episoder og til You Tube med andre videoer på den nye portalsiden (foto.no) hvis du scroller litt nedover. Nederst på siden ligger det også direkteinngang til noen av tjenestene her på fokus.foto.no, blant annet forumet.

Mvh Elin, Foto.no
Lasse B.
1
Hei Elin. Jeg er klar over det men ville anbefalt dere å gjøre dem mye mer synlig. Dessuten finner jeg ikke Brendhagen's videoer på førstesiden
Tor Einar K.
Disse videoene burde det lages mer av og promoteres friskere. Nettopp videosnutter tilgjengelig på Youtube og diverse nettbaserte abonnementsordninger holder på å bli en av de viktigste kildene til kunnskap og inspirasjon.

Men søkeord bør også være på engelsk, ellers finner ikke den yngre garde det.
Per Inge Ø.
2
Tor Einar K skrev:
Ja vi er heldige som har foto.no-forumet, en gjeng gamlinger i livets høst.

Som deg har jeg alltid fremhevet et forums søkbarhet som den store fordelen kontra sosiale medier. Men i konkurransen om yngre brukere holder dette ikke mål. De søker aktivitet og sosial omgang. Fotointeresse dyrkes ikke lenger som religion men kommunikasjon.


Jeg er ikke helt sikker på om den store skillelinjen i fotoverdenen går mellom gamlingene som leser avisenes dødsannonser med økende angst, og ungdommen som ubekymret kommuniserer på Snapchat.

Her er jeg ganske overbevist om at det avgjørende skillet går mellom de veldig mange som fotograferer bare med mobiltelefoner (og som ennå ikke vet hva de går glipp av!) og de som bruker dedikerte kameraer og videokameraer.

Skikkelige spesialiserte verktøy vil alltid være teknisk overlegne overfor mobiltelefoner, og de høyoppløselige data/TV/multimediaskjermene vil gjøre at høykvalitets bilder og filmer bare blir mer og mer aktuelle. Og da er det også aktuelt med et forum for å diskutere disse spennende sakene.

Per Inge Østmoen
Tor Einar K.
2
Hvor kommer mobiltelefoner inn i bildet?
Tror du må skaffe deg lesebriller her...
Det er ingen automatikk i at unge mennesker betyr mobilfoto, jeg skriver tvert i mot om ungdom som bruker dyrt og avansert utstyr.

Men som du skriver er dette så å si et et rent utstyrsforum, da er det lett å forstå at unge og mer kreative holder seg unna, møtet med fordomsfulle gamlinger blir for usmakelig.

Første bud for å få yngre mennesker inn her er at det blir slutt på den arrogante holdningen til mobiltelefoner, de er dagens kompaktkamera. Det går på ingen måte noe "avgjørende" skille mellom mobilkamera og systemkamera når det gjelder å uttrykke seg.
Lasse B.
1
Men er det egentlig noen arrogant holdning til mobiltelefoner her? Jeg kan ikke i farten huske ha lagt merke til det.
Erlend S.
2
Mobiltelefoner er mye dårligere enn speilrefleks fordi de ringer i tide og utide.
#6
#6
Erik F.
10
Takk for engasjementet i denne saken.

Årsaken til at vi gjorde det, er fordi Foto.no ikke lenger er et redaksjonelt nettsted med butikk, men et nettsted med en redalsjonell del og en butikk. Det var derfor naturlig å likestille disse.

Som det, helt riktig, påpekes over, så hadde ikke den gamle delen eksistert lenger, uten butikken. Det koster å drive, og vi har i praksis ingen inntekter.

Vi har også så mange tjenester som administrativt ligger under butikken, men som ikke er direkte relatert til den, som er viktige å få fram, som kurs, workshops, foredrag og ikke minst podkasten vår, Fotopodden. Alt dette tydeliggjøres mye bedre nå.

Så vil det naturligvis være rom for forbedringer, og vi er glade for konstruktive innspill. Jeg skal prøve å få på plass en nedfellsmeny øverst til høyre, der man kan gå rett til forumet og andre tjenester, for eksempel.

Redaktør på Foto.no, men noen ganger også kjøpmann
Erlend S.
4
Jeg liker ditt svar og ditt engasjement og tror at nedfellsmeny er en ide som gir god flyt :)
Per Inge Ø.
1
Jeg tror at dette forumet og butikken styrker hverandre gjensidig.

Det er svært viktig at eierne ser betydningen av et aktivt fotomiljø for fotograferingens utvikling i landet.
Åpne uskalert versjon i eget vindu