Erlend S.
Jeg har kjøpt meg en Nikon 70-200 4 serie E. Kameraet, Nikon Df, ser ikke hvilken blender jeg stiller inn, så jo mer jeg blender ned, desto mørkere blir det.

Jeg fant en løsning på det på lørdag. Blender jeg ned ett hakk, så kan jeg sette eksoneringskompensasjon på + 1, og blender jeg ned to hakk, på + 2 (har bare prøvd ned 1 (5,6) og +1). Jeg synes dette fungerer .

Gjør dere det annerledes?
#1
#1
Bjørn Terje P.
Serie E optik har ikke elektroniske kontakter, så jeg tror du leve med problemet ( jeg kjenner ikke Df spesielt , erfaring fra andre modeller)
#2
#2
Erlend S.
At jeg brukte programautomatikk er litt upresist. Kameraet sto riktignok på P, men det dytter ikke blenderen rundt, så det er i realiteten blenderprioritert auto der blenderen styres med blenderringen.
#3
#3
Vidar H.
1
Har du satt opp kamera og optikk?
Mulig jeg ikke har fått nok morrakaffe (går skift) men får ikke helt tak i problemstillingen, men fra min D700 «epoke» brukte jeg manuell optikk 75% av tiden uten noe problemer. Men : Du må sette opp optikken, DF har som D700 en meny der du angir brennvidde, lysstyrke og annet.

http://www.nikonusa.com/en/learn-and-explore/a/products-a...on-df.html

Når Nikon kjørte så hardt på at det skulle ta nikkor F optikk (aller første gen fra 1959 til tidlig 70s) så bør Nikkor E som er mid 80s og er ais gå fint.

Sjekk om objektiv er rett satt opp i kamera, så kamera forstår at du har en zoom med lysstyrke 4 istede for hva det nå står på default (50mm 1.4 feks?)

Funker ikke det så får vi grave dypere :)

Mvh Vidar H

Vidar H.
1
Kjapp lesing av bruksanvisning (side 163-169) viser at P og S modus ikke støttes med non cpu lenses, og zoom må «deles» opp i ulike brennvidder. Så bruk av eksponeringskompensasjon er fint, men side 320 i bruksanvisninga er heller ikke dumt. Har vurdert Df ett par runder selv, men syns bruktpris ennå er litt vel høy (og det sier jeg som bruker leica .. . )

Lykke til med oppsett.

Mvh Vidar H
Erlend S.
Bruksanvisning var en god idè :) E-objektivet mitt er forøvrig litt rart, fordi det i motsetning til bruksanvisningens info har blendering. Jeg forstår at matrix ikke bør velges (men det fungerte). Inntasting av brennvidde blir for tuklete siden det er zoom. P modus funker som S jamfør utprøving, så det går greit. Manuell er nok kjekt også. Da vil jeg passe på at lysmålerutslaget kommer passe mange streker over ettersom hvor mye jeg blender ned.
Vidar H.
1
Zoomen har jo fast lysstyrke 4, så det burde ikke være nødvendig å «dele opp» zoom for lysmålers del, men exif info blir litt feil. Men test ut om eksponering blir rett i A eller M, P forutsetter at kamera har en måte å forstå blender på. Men siden Nikon selv sier P og S mode ikke støttes, så får du det du får, å sette objektiv på minste blender ( vanligvis markert med orange) hjelper ikke.
Du får lage deg eksponeringstest så du vet når du må inn å korrigere selv.
Selv hadde jeg gått for A eller M modus og latt P seile sin egen sjø.

Mvh Vidar H
Tor Einar K.
1
Bruktprisen på DF er uanstendig høy for tiden. For et par år siden lå det flere på bruktmarkedet rundt 10K. Av nostalgiske årsaker kunne jeg selv tenkt meg en, men Z6 gjør en bedre jobb med et batteri som passer inn i økosystemet mitt.
Erlend S.
Z6, er den også bakoverkompatibel med tanke på optikk? Jeg innbiller meg at veldig mye kan fungere på speilløst, iallfall optikk med blender-ring hvis man har mekanikk til å blende ned.
Jonny N.
1
Alt fungerer på speilløst så lenge registeravstanden ikke er for liten (ingen speilløse objektiv kan brukes på andre fatninger). Uten blenderring må man bruke største blenderåpning, eller ha et kamera i riktig fatning hvor man tar ut batteriet når man har den blenderåpningen man vil ha. Ikke noe stort problem med teleobjektiv som enten er best på største blenderåpning eller et hakk ned, men upraktisk på andre brennvidder.
Jonny N.
1
bildeher har jeg f.eks brukt en Sigma i Canon EF-fatning:
Jonny N.
bildeApropos Sigma og adaptere. Til sammenligning har jeg her en 180mm + 2X forlenger + to adaptere. Det blir mye stabling, og er på grensen til raklete. Men det gir 6,8/360mm i en kompakt størrelse. Kvaliteten er sammenlignbar når man skalerer opp til samme som Sigma på 500mm.
Odd S.
Jonny N skrev:
Alt fungerer på speilløst så lenge registeravstanden ikke er for liten (ingen speilløse objektiv kan brukes på andre fatninger)


1) Det "fremmede" objektivets registeravstand må være så mye større enn kameraets registeravstand at det er plass til adapter.

2) I noen sammenhenger må det fremmede objektivets diameter ved fatningen være så mye mindre enn diameteren på kameraets fatning at det er plass til adapter.

3) Alt er enklere om det finnes et ferdig adapter å få kjøpt. Jeg hadde en gang alt for travelt med å kople mitt nye OM-1 på et astro-teleskop og "hacket" et adapter jeg hadde til et annet kamera. Etterpå var aldri OM-1 slik den skulle være :-(

Dette med at "ingen speilløse objektiv kan brukes på andre fatninger" er litt uklart for meg. Hvis "andre fatninger" skal forstås som å bruke speilløst objektiv på speilreflekskamera, er det trolig riktig, ihvertfall per nå.

Hvis "andre fatninger" skal forstås som å bruke speilløst objektiv med fatning A på speilløst kamera med fatning B, som i Sony E objektiv på Nikon Z, er det i det minste teoretisk mulig. To millimeter forskjell i registeravstand (Sony E - Nikon Z) er ikke mye å gå på, men noe er i gjære: http://techartpro.com/?product=techart-sony-e-nikon-z-aut...ter-tze-01


Audun S.
Fuji leverer adapter for objektiver med Leica M-fatning.
Jonny N.
Leica M har sensoren/filmplanet helt bak i kamerahuset slik som gamle film SLR. Moderne speilløse har sensoren helt foran. Så da er det ikke så rart at man får plass til en adapter. De mest vanlige speilløse har en registeravstand mellom 16-20mm. SLR/DSLR 42-47mm. Leica M 27,8mm.
Jonny N.
Jeg var ikke klar over at det fantes en adapter for Sony E til Nikon Z. Trodde ikke det var mulig. Man lærer litt hver dag.
Odd S.
Jonny N skrev:
...Trodde ikke det var mulig.


Jeg aner ikke om det var bevisst strategi fra Nikons side å gi Z-fatningen kortere registeravstand og større diameter enn flere andre, men det åpner jo for adapterløsninger.

Korte registeravstander kan kanskje gjøre at et par millimeters forskjell får relativt sett større betydning for lysstrålers vinkel mot sensoren enn det gjør med de vanlige DSLR-fatningene, og det igjen kan kanskje virke negativt for bildekvaliteten slik at fremmede speilløsobjektiver blir mindre attraktive. Men det er spekulasjoner fra min side.
Jonny N.
Nei. Alle speilløse produsenter bruker Distagon konstruksjonen (Retrofocus på fransk) på vidvinkel. Hvor man plasserer fatningen har ingen annen betydning enn at man er mere fri i konstruksjonen dess nærmere og dess videre fatningen er. Ulempen er at når sensoren er så langt foran så vil kamera pluss objektiv bli lengre. I gamle dager kunne man bruke Biogon på kamera uten speil, men denne konstruksjonen finnes ikke lengre i ren form til tross for at du kan finne navnet på noen Zeiss.
De eneste objektiv som jeg kan komme på som tenderer mot Biogon i dag er for Leica M. Disse objektivene gir dårlig resultat med sensorer med tykt glass foran. Nikon skal ha det tynneste glasset av alle andre enn Leica.
Erlend S.
Biogonlignende objektiver kan muligens funke fint med senterspotfilter?
Jonny N.
1
Vignettering er ikke problemet. Problemet er at lyset treffer sensoren på en så skrå vinkel at kantene og hjørnene blir uskarpe på grunn av tykkelsen til glasset foran sensoren. Man får av samme grunn også fargefeil. Det såkalte "Italianske Flagg" syndromet.
#4
#4
Trygve T.
2
Høres ikke rett ut hva du gjør der.

En ting som nevnt over er å legge inn objektivet i "Non-CPU Lens data" (side 164 i brukermanual), og passe på at det registreres som "AI lens".
Bruk f.eks 105mm f4 bare for å ha noe.

Du må også passe på at 'tappen' på objektivfestet til kameraet er felt ut, se helt nederst på side 167 i brukermanualen (AI lenses).
For meg høres det ut som at denne tappen ikke stikker ut slik du har satt opp kameraet nå.

http://download.nikonimglib.com/archive3/ofnoB00QeUNQ03zr...(En)04.pdf

Det skal ikke være nødvendig å bruke eksponeringskompensasjonen - dette fikser kameraet selv så lenge det er rett satt opp og det ikke er noe feil på det eller objektivet.
Når du skriver "så jo mer jeg blender ned, desto mørkere blir det." blir det også mørkere i søkeren eller bare selve bildet?
Erlend S.
Søkeren blir ikke mørkere. Springblender fungerer.
Jonny N.
Jeg må si at etter å ha lest disse sidene i brukermanualen så ble jeg både forvirret og skuffet. For å ta det siste først, så trodde jeg at Df kunne enkelt ta alle gamle F-objektiv. Forvirringen skyldes kanskje det generelle problemet med oversetting av japanske brukermanualer til annet språk, eller mere trolig en annen tankegang når det gjelder brukergrensesnitt.
Hvorfor i all verden kunne man ikke i stedet for å legge inn brennvidde i mm manuelt og blender manuelt bare velge et objektiv fra en liste? Helt uforståelig for meg, men det er sikkert noe jeg har misforstått.
Erlend S.
3
Tusen takk, nå vippet jeg tappen slik at den dytter der den skal. Jeg hadde heller ikke valgt ai i menyen,, men nå er det objektiv nr 3, 70mm f4 og ai. Den fungerer riktig på alt, både M,A,S og P (men på P er det blenderstyrt auto).
Åpne uskalert versjon i eget vindu