Pål M. S.
...et givende fotonettsted som het Foto.no, med både bildekritikk, bildegalleri og forum...

Fyll inn det som passer:

"Pande"
"Still learning after all these years"
#1
#1
Bård Ivar F.
2
bildeDere kan jo ikke bare sitte bak tastaturet å vente på at mirakler skal skje...???

Kom dere ut....... og opp i trærne......med fotoapparatene.... !!!

http://nurburgring.info
Hosted by ProIsp
#2
#2
Jon S.
2
Det var en gang.........da fotografiet hadde en høyere magisk verdi. Da mulighetene lå i begrensningene. Da spenningen økte med venting fra lab eller bildet som kom sakte fram i skåla. Da mestringsfølelsen ga et høyere utslag. Navigering i menyer, tastetrykk unna det perfekte, magisk det også, men ikke på samme måte.
Bjørnar P.
11
Det var en gang... da jeg lurte på om jeg en gang i fremtiden kunne fotografere uten film. Da kunne jeg ta så mange bilder jeg ville uten å tenke på økonomien, jeg kunne se bildene umiddelbart, jeg kunne få alle kamerainnstillinger lagret automatisk sammen med bildet og jeg kunne ha en stor samling av bilder som tok minimalt med plass.
Tanken på at jeg også ville kunne lagre bildene på flere steder uten kvalitetstap og for en symbolsk utgift, var nærmest utrolig.
For en lettelse det ville være å slippe å engste seg for at bildene ble ødelagte av fukt, mugg, lys og varme.
Det var i grunnen bra at jeg ikke tenkte tanken på at bildene kunne deles med så mange mennesker jeg ønsket i den kvaliteten jeg ønsket i løpet av sekunder, og det med minimale utgifter. Den tanken hadde vært så grensesprengende at jeg neppe kunne forestilt meg det.
Der jeg tidligere måtte rigge opp mørkerom og lysbildefremviser med lerret ville jeg vissnok klare meg med bare en datamaskin som jeg lett kunne ta med meg, om ønskelig. Vanskelig å helt forstå det også.
Prøvd å lete etter negativer eller lysbilder fra filmens dager? Det kunne være svært tidkrevende og frustrerende for de av oss som ikke hadde pinlig orden i sakene. Jeg drømte om et system der jeg kunne finne et bestemt bilde raskt, men at det skulle bli mulig å søke opp bilder i løpet av sekunder, var for utrolig til å tenke seg.
Hva så med bildene? Ville de bli bedre i fremtida? Fargegjengivelse? Oppløsning? Kontrastomfang? Jeg behøvde ikke bekymre meg, men at filmen skulle bli så til de grader utkonkurrert, kunne jeg ikke forestille meg.
Av og til i filmens dager misunte jeg Leica-folket med sin M-serie. Et kamera som var nærmest lydløst og uten vibrasjoner under eksponeringa. Selv om mine Olympus- kamera var bedre enn de fleste på dette området, var støyen og vibrasjonene noen gang en kilde til irritasjon. Et kompaktkamera løste dette problemet, men skapte nye i stedet.
Også der ble jeg bønnhørt. I dag bruker jeg et kamera med utskiftbar optikk som kan være like stille og med like lite vibrasjoner som en Leica, men uten M-serien sine svakheter.
Savner jeg så noe fra filmens dager? Gleden ved å se et perfekt Cibacrome-bilde i stort format komme ut i mørkerommet var stor, men fallhøyden var også tilsvarende stor. Det skulle ikke store feilen til før bildet var ubrukelig, og når det av og til klaffet, var det tilnærmet umulig å reprodusere prosessen slik at senere bilder ble akkurat like.
Nå gjør jeg den kritiske jobben på datamaskinen, og sluttproduktet er lagret med alle endringer integrert. Slutt på notater av tider, temperaturer, etterbelysning, skygging, utsnitt, m.m. Kunne jeg forestille meg alt dette? Bare i begrenset grad.
Forsvant dermed noe av fotogleden når veien ble så mye lettere å gå? Ikke for meg. Det gjorde det bare mulig å strekke seg etter nye teknikker jeg ikke engang hadde forestilt meg i filmens dager, som fokusstabling. Den gleden jeg føler når sluttproduktet fra en vellykket fotostabling trer frem på skjermen likner faktisk ganske mye på den gleden jeg følte når Cibacrome-bildet kom ut av maskinen i mørkerommet hjemme.

Ekte fotoglede blir ikke borte selv om fotografiske teknikker endrer seg.
Jon S.
2
Ser den Bjørnar. Føler likevel at jeg la igjen mer av meg sjøl i bildene før. 36 bilders diasfilm tvang meg til å ikke sløse. Lys himmel tvang meg til å bruke graderingsfilter. Fast ISO tvang meg til å bruke stativ iblant. Men så har jeg alltid likt den skjerpende usikkerheten, og liker fremdeles at det mest avgjørende blir gjort i opptaksøyeblikket. Altså ingen fordommer mot de som tenker mere digitalt, kun noen tanker rundt det som for min del gjør at jeg har mistet noe av interessen/spenningen rundt foto. Mengde og muligheter kan også bedøve, og det er ingen tvil om at interessen for å delta her inne er dalende. Håper ikke at dette er helt på sia av hva trådstarter ønsket.
Pål M. S.
"its a kind of magic....."

For egen del, ligger mye av magien i det å skape bildet. Kanskje ikke den samme spenningen som vi hadde med film, men mulighetene digitalt, også i etterarbeidet, kan være spennende nok.

Men jeg ser hva du mener:-)
Jon S.
1
Ikke uenig i det, men så behersker du det virkelig bra også. Overgangen til det digitale var en hard vei å gå for meg. Til å begynne med var jeg helt invalidisert. Så kom perioden da jeg gikk berserk med skarping, HDR og fargemetting. Mye glasur og lite kake, med andre ord. Fikk ikke fot av det. Akkurat nå, masse sort/hvitt konvertering, lite skarping, småjusteringer av utsnitt, lysning og mørkning. Joda, fremdeles spennende. Mitt eneste hjertesukk nå : Nostalgi er ikke lenger hva det var :-)
Bjørnar P.
#3
#3
Bjørnar P.
2
Hvorfor fullfører du ikke din egen setning? Slik ditt innlegg fremstår nå, er det en generell oppfordring til å diskutere foto.no før og nå. Det vil lett bli en diskusjon uten mål og retning. Dersom du har noen tanker om dette selv, kan det være et godt utgangspunkt selv om temaet sannsynligvis er utdebattert for lenge siden. Det vi trenger er handlinger i form av bidrag til bildekritikken og forumet som søker å gi og få hjelp til praktisk fotografering. Endeløse diskusjoner om snøen som falt i fjor vil neppe øke oppslutninga om denne sida. Tenk fremover, og tenk konstruktivt.
Pål M. S.
Hadde bare noen tanker rund eget engasjement her inne, og lurte på om noen andre hadde det samme.

Tenke konstruktiv her inne, for oss medlemmer, har vi kommet med en del innspill. I så måte er det vel opp til redaksjonen og vurdere de forskjellige mulighetene.
#4
#4
Bård Ivar F.
bilde
Pål M. S skrev:

...et givende fotonettsted som het Foto.no, med både bildekritikk, bildegalleri og forum...

Fyll inn det som passer:


Her passer det med et "ferskt" bilde fra sist søndag som kan både kritiseres og diskuteres eller er alle i gang med "høstjakta" i det digitale arkivet?
Ingen som skaper noe pandemi-"nytt" ???


http://nurburgring.info
Hosted by ProIsp
Lasse S.
Mobilfoto? Ser slik ut. Speedway er en fotovenlig sport.
#5
#5
Pål M. S.
10
...som jeg oppdaget for mange år siden. Digitalt kamera var innkjøpt, og hobbyen, medfølgende entusiasme, fra ungdomsårene, var vekket til live. Det kostet lite å ta et bilde, og fikk resultatene, både gode og dårlige, med en gang.

Til og begynne med, holdt en på på egenhånd, og utforsket denne delen av den digitale verden. Surfet litt rundt på nett, og jaggu var der ikke en plass som het Foto.no. Masse bilder å se, forum som det ble diskutert foto i, og en bildekritikk, der en kunne få tilbakemelding på bildene. Redaksjonelt stoff, som en kunne fordype seg i, samt la seg inspirere av.
Skulle en våge seg ut på slikt...

Joda, etter en stunds tenking, så lar en det stå til, melder seg inn, poster et bilde som en selv synes var veldig fint. Ok, skjev horrisont, gjenngrodde partier og utbrent lys, i et ikke helt skarpt bilde. Men fint var det. Men dog, ingen kommentarer, så det var nok bare jeg som falt for dette bildet.... Ok, prøver igjen, poster et nytt, og jaggu var det noen som kommenterte og likte bildet, med alle sine fototekniske feil. Kanskje jeg også skulle kommentere noen bilder? Kanskje ikke begi meg ut på en dyptgående analyse, men si at jeg syntes det var flott. Joda, funka det, og dermed dristet en seg ut på kommentering av andres bilder, og fikk kommentarer igjen. Moro:-)

Så da lærte en endel underveis, og forbedringspotensialet var stort. Entusiasmen steg, og neste trinn måtte vel være bildekritikken. Prøver f.8 gruppen, siden det var på et nivå en kunne identifisere seg med. Joda, tips, råd og veiledning fikk en, og utviklingen skjøt fart. Skulle en driste seg til andre motiver en det en hadde gjort til nå, kanskje mennesker, kjente og ukjente, fascinerende objekter og gatebilder. hm. Små skummelt og skulle begi seg ut på delvis upløyd mark, og attpåtil vise andre disse bildene.

En lot seg inspirere av flinke portrett og gate fotografer, siden det var det som fenget mest, og lar det stå til. Nye råd og innspill, samt litt skryt, gjorde tok fotogleden til nye høyder.Ikke å legge skjul på at mestringsfølelsen og selvtilliten steg, og en sugde til seg stadig ny kunnskap. Mye takket være en trivelig, kunnskapsrik og entusiastisk gjeng på Foto.no.
Etterhvert ble en litt "dristigere" og turte å stå mer opp for det en gjorde, og måten en gjorde det på. Loddet var kastet...

I mellomtiden, begynte en å søke etter fotoklubber i nærheten, for og finne andre med samme interesse, og Fokus Fotoklubb dukket opp, og medlemskap tegnet. Foto ble da enda mer oppslukende, og entusiasmen tatt til nye høyder. Tenk og kunne sitte og diskutere, lære og la seg inspirere en hel kveld, et par ganger i måneden. Kvalitetstid og min beste fotografiske investering, på mange måter. .

Forumet, ja. Nok et litt små skummelt sted å blottlegge seg på. Mange kunnskaprike og entusiastiske medlemmer, som også kunne diskutere så tastaturet fløy, men også ofte i respektfulle hyggelige diskusjoner. Skulle en liksom ha en mening i en slik "menighet". Skulle en si seg uenig i innlegg og påstander, eller skulle en bifalle for "åpen mikrofon". Joda, en skled utpå, og hadde etterhvert en mening om mangt og mye. Mye ny kunnskap, ideer samt meningsfeller ble det. På samme måte som på bildekritikken/galleriet, ble fotovennskap knyttet. En slag tilhørighet.
Etterhvert som kunnskapsnivået og selvtilliten økte, kunne en sette igang egne tråder, og kunne være både høylytt, satirisk og nikke gjenkjennende til innlegg. I ren entusiasme og engasjement, kunne en nok være i overkant skarp i enkelte av sine innlegg, uten at det skulle være personlig, men heller på sak. Dette kunne også gå andre veien. Men en overlevde, og de aller fleste klarte fint å leve med at en var uenig i saker, om det var Pentax vs Leica, eller skarpt vs uskarpt.

Så Foto.no har definitivt vært med på og forme en som fotograf, og kanskje litt som menneske. Fine fotovennskap er knyttet, noen er dessverre borte, og andre har bakket ut, men dog en del igjen.
Enn så lenge, består Foto.no, og har et håp om at dette skal fortsette som et godt norsk alternativ. Har også et håp om at kanskje Foto.no og dets medlemmer, kan bli en positiv faktor for både kommende og nåværende fotografer.

Takk for hjelpen:-)

"Pande"
"Still learning after all these years"
#6
#6
SveinM M.
3
Det var også en gang et fotonettsted som het Digit, trur eg det var.. (senere Digi, Akam, og til slutt TEK), som forvitret og ble til støv...., iallefall mht. "bildekritikk".
Var et trivelig oppholdssted i veldig mange år, men nå er det vel såvidt liv i noen av diskusjonstrådene......

Mht. foto.no, synes jeg både BK og forumet her inne funker "greit nok", det gjelder bare å tilpasse seg virkeligheten og ikke henge seg altfor mye opp i hvordan en "egentlig" skulle ønske det var, kanskje.....
Enhver kan bidra på sin måte, og litt er jo bedre en ingenting.
Alle som bidrar, mye eller lite, medvirker iallefall til at BK/forum ikke forvitrer helt, vil jeg mene...

PS!
Skulle dog allikevel ønske at de som driver nettstedet kunne engasjere seg litt mer, og kanskje tydeliggjøre en eller annen visjon for "utvikling" av iallefall BK .
Har jo vært flagget noe som kan ligne planer, av og til, men det er leeenge siden sist, og imens flyr tiden avgårde......

Vet jo at det drives "butikk", men tror faktisk den merkantile siden vil kunne "tjene" på et økt engasjement...
(Brukerne kan lett få et slags "eierforhold" til den type "serving", uten at jeg ser noe galt i det, og er noe som igjen kan vise seg å være mer verdt for eierne enn alskens reklamepostere osv.)...

SveinMM
#7
#7
Bård Ivar F.
1
bildeVeien blir til mens man går og denne dotten er i dag slik den er blitt formet av medlemmene de seneste årene.....så kan man velge å like det eller ikke, men å klage blir som å rope i skogen etter svar.
Forumet utvikler seg i den grad medlemmene bidrar med sine innspill og da mener jeg ikke som forslag til redaktøren.....det er bare å glemme.

Når kamerautviklingen stopper opp og folket ikke utvikler sin fotointeresse mot framtiden reduseres nyhetsinteressen radikalt...

Det er ingenting som varer evig og står på stedet hvil......ihvertfall ikke den teknologiske utviklingen

"Husker du dengang.....?"
- Nei, verden går videre og jeg er for ung til å bruke tid på mimring....nye utfordringer og nye opplevelser er alltid målet for neste dag :)

Når de unge har lyst til å bli med er man på riktig spor ?!

http://nurburgring.info
Hosted by ProIsp
#8
#8
Bård Ivar F.
bilde
Det var en gang.....
......mengder av urørt norsk natur, men så ble det plutselig mye viktigere med tekniske diskusjoner via tastaturet?

Den som ikke ser skogen for bare trær kan finne flere typer småvilt, men i dag var det virkelig stille. Noen flere her inne som klarer å nyte stillheten utendørs?


http://nurburgring.info
Hosted by ProIsp
#9
#9
Øyvind B.
2
Å se seg tilbake og ta med gammel kunnskap til ny teknologi må være mer ny skapende enn nostalgisk vrøvl.
Noe av gleden ved fotografering for mitt vedkommende er ofte alt før selve eksponeringen.
Mestrer brukbart det digitale redigerings verktøyet men prøver som Jon S. er inne på å gjøre mest mulig via eksponering og minst i etterkant redigering.
Man kan manipulere, vri og vende men man kommer ikke utenom verdien av en god ide samt et gjennomtenkt teknisk utgangspunkt før eksponering.
Mulig ett av 200 bilder fortjener enn presentasjon her Bildekritikken.

#10
#10
Bård Ivar F.
bildebilde
Det var en gang.....
.....fotomessen var årets høydepunkt. I alle årene tilbake til forrige årtusen.....
Corona-året 2020 vil gå over i historien som "Bare se - ikke røre" i de fleste sosiale sammenhenger som eks. utstillinger, messer og produktlanseringer.
Årets happening for MC-entusiaster på Straand Hotel i Vrådal førstkommende helg blir det INGEN prøvekjøring, INGEN prøvesitting på ny MC, INGEN berøring overhodet av produktene, men skal jeg bli hjemme av den grunn? Nei! Utstyrt med hansker og munnbind oppsøkes arrangementet. Grunnen til at jeg blander inn MC i denne sammenhengen er den skremmende prisutviklingen på foto-produkter: 1 kamerahus + 1 objektiv med funksjonalitet slik jeg foretrekker koster det samme som 1 ny tung MC m/ekstrautstyr...

Så langt er lysten til å fornye MC mye sterkere enn FOTO og det gir lite bidrag til det som er igjen av fotobransjen...http://nurburgring.info
Hosted by ProIsp
Bård Ivar F.
Sony A7C - Verdens minste fullformatskamera... ???

Hva er det EGENTLIG Sony lanserer til markedet? Hvilket marked? Et døende marked?
Hvordan er det mulig å ikke satse på fremtiden - og de "unge" nyskapende fotointeresserte ???

Er det virkelig så ille som denne videoen gir inntrykk av? I såfall må produktet strykes fra listen umiddelbart...

http://www.youtube.com/watch?v=Yf7xzBucmMU
Jonny N.
Klarer du virkelig se mere enn 30 sek av den videoen?
Bård Ivar F.
Du må gjerne legge ut en egen video med samme tema så skal jeg se den også.....selv om den er på 30 minutter... ;)
#11
#11
Dag T.
4
Det var en gang internett var ganske nytt, fotonettstedene var få og de største entusiastene kastet seg over muligheten og traff medsammensvorne som virkelig ønsket å utveksle ideer og teknikker. Iveren var stor, noen ganger litt vel stor, og diskusjonene gikk høyt, og noen ganger for høyt. Likevel lærte man masse og knyttet gode vennskap. Til og med med de man var mest uenig med, fordi man delte samme entusiasme.

Så ble internet større, flere kom med, og stadig flere som bare ville vise bilder, høre at de var flinke, kose seg og ikke høre at noe kunne vært bedre, at de hadde noe å lære. Entusiastene som var der fra før kunne plutselig ikke holde på som de pleide og ble borte.

Så ble internett enda større og de store aktørene kom, som Facebook. Nettsteder som hadde skjønt hva folk flest ville ha, likerknapper og smilefjes, blokkefunksjoner og snille ord. Da forsvant de som ville ha det også.

De som sitter igjen er strengt tatt bare rare antikviteter som enten ikke har sett at verden har gått videre, eller stikker innom av gaammel vane og for å treffe gamle kjente.

http://thrane.name
Øyvind B.
2
Rare antikviteter sier du?
Den yngre garde hyller retro.
Vinyl plater og analog film er tingen.
Kanskje ikke så galt hvis Foto.no blir sett på som en antikvarisk godt gjemt hemmelighet for de yngre? De liker noe ekstra ordinært er min erfaring.
Faktisk ikke ironisk ment.

Pål M. S.
Venter bare på å trekke kortet "Rykk tilbake til start"....og få 20k, men det kan vel fort bli "stå over neste kast"...og "betal dobbelt"
Bjørnar P.
1
Dag T skrev:


De som sitter igjen er strengt tatt bare rare antikviteter som enten ikke har sett at verden har gått videre, eller stikker innom av gaammel vane og for å treffe gamle kjente.Og med det utsagnet fornærmer du samtlige som bruker foto.no. Det må da være ny rekord? Ikke kan den slås heller, bare tangeres.

Siden du fornærmer deg selv også, er det håp om at uttalelsen var ment humoristisk.
Audun S.
«Den som kun tar spøk for spøk, og alvor kun alvorlig....»
Bjørnar P.
1
Det som er viktig er ikke hva det var ment som, men hva det lett kan oppfattes som.
Det snakkes ofte om behovet for å rekruttere nye medlemmer her på foto.no, og noen av oss prøver etter beste evne å overtale potensielle medlemmer til å slutte seg til oss og å overbevise eksisterende medlemmer om å bli.
Da er det ødeleggende at noen som har vært medlem i en årrekke gjør sitt beste for å demotivere både nåværende og potensielle medlemmer ved å beskrive oss som en gjeng raringer.
Dette nettstedet er og blir hva vi medlemmer gjør det til. Ved å snakke ned verdien av det vi holder på med, skjærer vi av grenen vi alle sitter på.
Audun S.
1
Så da hadde jeg helt rett i min oppfatning av andre her inne da jeg i forbannelse stengte min konto her for nesten ett år siden?
Jeg følte meg forfulgt for min anbefaling av Fuji.

Pentaxbrukere følte seg forfulgt her, og startet heller sin egen hyggelige side på FB.

Er ikke lengre så sikker på noe. Jo mer en vet, dess mindre bastant blir en vel...
Bård Ivar F.
Slaget er tapt...og den som prioriterer mimring heller enn å se framover og ta del i utviklingen risikerer å gå ned med flagget til topps...?! Noen er på en måte historisk allerede.....eller bare "født i satt alder".

Både Fuji og Pentax har scoret høyt sammen med mange andre om enn ikke i bredden ift SoCaNikon, men markedet er i endring og mange har allerede begynt å snakke ned både Canon og Nikon til "nisje-produkter"...
Dag T.
3
Det er litt interessant at i den perioden vi lengter tilbake til var det ganske mange som ikke var spesielt redde for å fornærme når meningen var presist formulert. Jeg tror at for mye ull og glossy innpakning på sikt fjerner interessen. Jeg er ikke så redd for å fornærme som jeg er for å sovne.

Men ellers: Jo, jeg var ganske så selvironisk i den passasjen. Ikke minst i lys av at jeg kjenner godt flere av de som ga seg og aldri kom tilbake. De lurer på hvorfor jeg fremdeles gidder, og svaret ga jeg i det innlegget.
Bjørnar P.
Dersom en diskusjon må "sprites opp" med fornærmelser for å fange interesse, er det noe veldig galt med enten diskusjonens tema eller de som deltar i diskusjonen.
Dag T.
3
En ting som ødela foto.no var folks evne til å velge å tolke ethvert utsagn som en fornærmelse fremfor å ta ethvert utsagn i beste mening. Det minner meg om historien om fotografen Sally Mann (en av mine helter) som spurte sin advokat om det ver tilrådelig å vise et bestemt bilde. Advokaten svarte at "det finnes folk som vil mene at et par støvler er sjokkerende, så kjør på".
Agnar H.
1
Det er tre hovedspor på foto.no; Bildekritikken, Bruktmarkedet og Forum. Når det gjelder Bildekritikken så rusler den og går med en hard kjerne som aktive drivere. Et hovedtrekk er at de gjerne kommenterer hverandre. Mer som en hyggeklubb. For all del; trivelig det, fungerer nok for enkelte som et sosialt nettverk. Savner allikevel at en er mer tydelig på åpenbare mangler og svakheter i bildene. En må våge å være ærlig med gode venner...

Samtidig kommer det til nye aktører nå og da, av og til med strålende fotobidrag. De blir litt for ofte oversett og forsvinner dermed etter kort tid.

Bruktmarkedet er helt OK, ikke noe speseitl å si om det. Har stor konkurranse på finn.no og kjøp-salg på Facebook. Fordelen er at det gjerne er kjente eller noen med en historie på foto.no som legger ut fotoprodukter for salg. Det gir en viss trygghet.

På Forum er etter det jeg kan se aktiviteten laber. Det var gjerne friske diskusjoner om hvilke leverandører som hadde de beste kamera og objektiver. Lite slike tråder i dag. Og bra er kanskje det. Savner i større grad diskusjoner om fototeknikk og bilderedigering. I går la jeg ut et spørsmål vedr. Lightroom. Har p.t. fått ett hyggelig svar fra Geir Braathen. Vil tro svarene hadde vært langt flere for 4-5 år siden.

Når det gjelder sistnevnte blir det på Bildekritikken en teoretisk kommentar med tips om hva som kan rettes og forbedres i bildene. Stort sett tåles det... Hva om en kunne legge inn et redigert forslag på bildet (selvsagt med begrensede muligheter rent teknisk da bildefilen blir liten). I forum er det mulig å knytte et bilde til et svar, hva om en kunne gjøre det samme i Bildekritikken?
Roar B.
Fin oppsummering dette, Agnar.
.."Hva om en kunne legge inn et redigert forslag på bildet.."
Spennende tanke, som jeg støtter.
Bård Ivar F.
bilde
Agnar H skrev:

Hva om en kunne legge inn et redigert forslag på bildet (selvsagt med begrensede muligheter rent teknisk da bildefilen blir liten). I forum er det mulig å knytte et bilde til et svar, hva om en kunne gjøre det samme i Bildekritikken?


Hvorfor vil dere på død og liv gå over bekken etter vann???
Her må det bli gult kort pga. for høye skylapper...

Hva er problemet med å bruke forumet som bildekritikk når det er eneste stedet man kan knytte bilde(r) til kommentar på denne dotten?

Det er ingen som leter med lykt og lupe i bildekritikken etter 5 feil. Kommentarene handler om komposisjon og visuell presentasjon. Det klarer de fleste å mene noe om basert på "thumbs" uten å åpne "bildet" på en 30" superkalibrert monitor...

Litt kreativitet kan skape aktivitet og alt må ikke være så fordømrade firkantet og tungvint... ?!


http://nurburgring.info
Hosted by ProIsp
Agnar H.
Bård Ivar F skrev:

Hvorfor vil dere på død og liv gå over bekken etter vann???
Her må det bli gult kort pga. for høye skylapper...

Regner med VAR frafaller det gule kortet når de ser innleggene i sammenheng. Det er nå en gang slik at de som står bak foto.no har laget en inndeling der vi har en Bildekritikk og et Forum. Disse skal i utgangspunktet ha forskjellig funksjon. På Forum "kan du diskutere foto, fotografi, teknikk,erfaringer og utveksle meninger" for å sitere hva foto.no skriver selv . Bildekritikken for å vise bilder samt gi og få kommentarer på bilder. Så kan det selvsagt diskuteres om denne inndelingen er optimal. Mitt innlegg gikk på funksjon og muligheter slik Bildekritikken fremstår i dag.

Kan ellers ikke se Bård Ivar Flagerborg er blant de ivrigste bidragsyterne på Bildekritikken. Bedre å bruke tiden på å vise egne bilder, gjerne også kommentere andre sine bilder, enn å komme med en overivrig sklitakling i knehøyde. Klart gult kort.
Bård Ivar F.
1
bilde
Agnar H skrev:

Det er nå en gang slik at de som står bak foto.no har laget en inndeling der vi har en Bildekritikk og et Forum. Disse skal i utgangspunktet ha forskjellig funksjon. På Forum "kan du diskutere foto, fotografi, teknikk,erfaringer og utveksle meninger" for å sitere fra foto.no skriver selv .


Ja.....ser den, men det ble skrevet på den tiden man hugget skriften i steintavler? Det har rent mye vann i bekken siden den gang....og man kan undres hvorfor tiden alltid skal brukes til å klage på redaksjonen istedenfor å omsette ord til handling?

Forumet ligger der....ingen bryr seg....vær løsningsorientert og bruk det hensiktsmessig?


http://nurburgring.info
Hosted by ProIsp
Bjørnar P.
"Hva om en kunne legge inn et redigert forslag på bildet (selvsagt med begrensede muligheter rent teknisk da bildefilen blir liten). I forum er det mulig å knytte et bilde til et svar, hva om en kunne gjøre det samme i Bildekritikken?"

Dette er mulig i dag, og noe jeg har benyttet meg av noen ganger. Du sender en redigert utgave til fotografen, som deretter kan velge å enten bare bruke bildet som en illustrasjon på hva du mener, eller i tillegg legge det ut sammen med originalbildet med henvisning til at det en annen som har laget utgaven.
Ikke alle synes noe om at en utgave redigert av andre skal legges ut, så selv om det måtte komme en teknisk mulighet til å legge ut bildet direkte, ville det være normal høflighet å spørre fotografen først. Da er det ikke mye ekstraarbeid å sende bilde via fotografen også.
En variant som burde kunne fungerer er å legge ut bildet med et forslag til utsnitt i form av rammer. Det kan gjøre det lettere å foreslå et alternativt utsnitt uten å beskrive med ord hvor kuttet kan foretas. Dette er ingen reell redigering av bildet, så det kan trygt legges ut uten forhåndstillatelse fra fotografen.
En annen variant som noen allerede har brukt er å oppfordre andre til å redigere et bilde (gjerne en RAW-fil) for å å se hvordan ulike fotografer vil bearbeide bildet. Igjen vil det være enklest med dagens tekniske løsning å sende dette bildet til fotografen og overlate til ham/hun å legge det ut. Dersom det legges til rette for en mer smidig løsning er det enda bedre, men da kan det være lurt at vi som brukere viser at det er et reelt behov ved å utnytte de mulighetene som allerede er der.
Agnar H.
Bjørnar P skrev:

Ikke alle synes noe om at en utgave redigert av andre skal legges ut, så selv om det måtte komme en teknisk mulighet til å legge ut bildet direkte, ville det være normal høflighet å spørre fotografen først. Da er det ikke mye ekstraarbeid å sende bilde via fotografen også.
En variant som burde kunne fungerer er å legge ut bildet med et forslag til utsnitt i form av rammer. Det kan gjøre det lettere å foreslå et alternativt utsnitt uten å beskrive med ord hvor kuttet kan foretas.


Enig i det. Om det blir mange redigerte varianter kan det vippe over i belærenhet og ta fokus bort fra bildet slik fotografen ønsker det. Ikke for det, på en del bilder er det enkle grep som skal til for å heve kvaliteten. Kribler litt i fingrene for å komme med forslag.

Det med utsnitt i rammer og forslag til beskjæring kan være en enklere løsning. Om noen foreslår 3 cm kutt øverst er det jo avgjørende om en ser bildet på mobil eller 30" skjerm...
Dag T.
Frykten for å virke belærende er nok en grunn til at folk kvier seg for å skrive kommentarer.
-
Avsluttet konto 20773
Da er det kjekt med % :)

MVH JOO
Pål M. S.
3
Føler meg nok truffet, uten og bli fornærmet. Stakk fingeren i jorda, og dessverre stemte mye....
#12
#12
Pål M. S.
4
bildeHvis vi nå skal være helt ærlig, når så vi sist et nytt fjes på forumet, med "ansenitet" under ca. 3 år+ (Da holder jeg "førstegangskjøpere" av utstyr utenom)?
Bildekritikken har noen få nykommere i løpet av et år, men mange av disse forsvinner fort.

Er redd Dag T. har mye rett i det han skriver, om vi liker det eller ikke.

Årsakene er nok litt sammensatte, men jeg tror en av de enkle grunnene er at Foto.no ikke er nok ikke attraktivt nok for "mannen/kvinnen i gata" i forhold til f. eks FB og Instagram. Foto.no er nok blitt et sted for den mer dedikerte godt voksne fotografen, som har litt fartstid her inne, og de begynner det og bli stadig færre av...

Tror folk flest heller oppsøker nettsteder der de kan poste sine bilder, av alle slag, og bare få likes eller hyggelige korte meldinger på bildene. Vi mennesker er nå en gang slik at vi heller oppsøker ros enn ris. De når også et adskillig større publikum, mye på grunn av oppbyggingen og brukervennligheten.

Skal en gå i dybden på foto, med både bildekritikk, teknikk, utstyr etc., er det nok større utvalg av diskusjoner på f.eks FB om en skal gjøre dette på nett.
For egen del, og jeg er ikke på FB, så vil jeg mene Fotoklubb er det beste alternativet om en virkelig skal ha fult utbytte av diskusjoner/bildekritikk og foto generelt, i tillegg til det sosiale.

Enten vi eller redaksjonen liker det, så er nok Foto.no gått litt ut på dato. Tror heller ikke det er noen quick fix på dette. Noen av medlemmer her inne prøver så godt de kan, noe de skal ha kred for, men i det store og hele, så tusler Foto.no videre stille og rolig, uten de store nyhetene. Vi "gamle traverne" holder ut, enn så lenge, og fornyelsene glimrer med sitt fravær.

Sånn er det bare.

"Pande"
"Still learning after all these years"
Bjørnar P.
5
Vi som fortsatt bruker Bildekritikken må være optimister, men også realister.
Det er mange som har forlatt Bildekritikken til fordel for Facebook og tilsvarende tjenester. Dette er primært de som i utgangspunktet ikke ønsket konstruktive tilbakemeldinger, men kun ros og prat omkring bildets innhold. Da disse folkene brukte Bildekritikken ble det lett konflikt mellom deres forventninger og kritikernes respons. Fotografen ble sur for påpekninger av svakheter i bildet, mens de som kommenterte ble sure fordi de enten ikke fikk noen respons på kritikken eller regelrett kjeft. Ingen god løsning for noen parter, med andre ord. Da var det i grunnen greit at disse fotografene oppsøkte andre arenaer for sine bilder. Vi som fortsatt bruker Bildekritikken må derfor innse at vi har behov de fleste andre ikke har, og være forberedt på at det er begrenset hvor mange andre som deler vår interesse. Bildekritikken er et nisjeprodukt, og vil fortsette å være det. Vi kan dermed ikke satse på kvantitet, men kvalitet. Da blir Bildekritikken en læringsarena, noe bildedeling som baserer seg på tomler opp i veldig liten grad er. Samtidig må vi innse at det er begrenset hva vi kan forvente av administrative tiltak for å gjøre ting bedre for oss. Vi må derfor lage våre egne løsninger innenfor de rammene som finnes. Den dårligste løsningen er å vente på an "noen" skal endre ting til det bedre eller å mimre over det som engang var.
Audun S.
2
Mye enig med dere, Pål, Bjørnar og Dag.
En ting Foto.no kunne gjøre er å øke bildestørrelse som kan legges inn på bildekritikk og gjerne også i forumet, så kunne de legge på begrensing på filstørrelse som kan lastes ned, for å unngå bildetyveri eventuelt legge på vannmerke. Jeg kan ikke nok om mulighetene, men jeg tror dagens begrensing på bildestørrelse gjør det mindre interessant å legge inn bilder...
Bilder på FB er revva i kvalitet, her kunne Foto.no være ei kvalitetsnisje.
Bjørnar P.
Maks bildestørrelse er 2560x1600px. Jeg vil tro det er få av medlemmene som har en skjerm med vesentlig større oppløsning enn dette.
Selv legger jeg sjelden ut bilder med mer enn 1280px på lengste side, og synes det er holder fint. De som ønsker å vise bildet i full størrelse i tillegg til bildet på Bildekritikken kan legge ut bildet på flickr og gi en lenke dit.
#13
#13
Øyvind B.
7
Bildekritikken.
Ta mer sjangser kanskje angående presenterte bilder til inspirasjon.
Det ligger da en utfordring til betraktere som med et åpent sinn evner og kommentere bilder uten for "a 4".
Det er de bildene som har inspirert meg mest her inne.
De snodige, underfundige som setter følelser i sving og kanskje til og med blir stående uten klare svar.
Dag T.
1
Fin oppfordring, men såvidt jeg har forstått er det vel aktiviteten på kommentarsiden som er mest problematisk?
Pål M. S.
#14
#14
Bård Ivar F.
bilde
Det var en gang.....
..."høst"...

http://nurburgring.info
Hosted by ProIsp
#15
#15
Bård Ivar F.
bilde
Du skal få en dag...
Pål M. S skrev:

...et givende fotonettsted som het Foto.no, med både bildekritikk, bildegalleri og forum...


For oss andre er det viktigere å se framover - der det skjer - der det er liv laga

Sakset fra nettet:
"Toppscore hos DisplayMate
Ifølge OnePlus har 8T-modellen også fått toppscoren A+ hos DisplayMate (som utfører omfattende tester av skjermer).

Den har 120 Hz bildefrekvens som på 8 Pro-modellen, og OnePlus har gjort over 140 oppdateringer av programvaren for å dra nytte av den utvidede oppfriskningsraten, der fjorårsmodellene lå på 90 Hz.

Blant annet scorer telefonen svært høyt på å ha korrekte farger, med JNCD 0,3 (just noticable color difference) og dekker 100% av DCI-P3-fargerommet, som brukes av filmindustrien. Den støtter også HDR10+ og lysstyrke opp til 1100 nits. Skjermen skal også operere med 8192 grader av lysstyrke."


http://nurburgring.info
Hosted by ProIsp
Audun S.
Pål M. S.
Bård Ivar F.
"...dekker 100% av DCI-P3-fargerommet..."

Det er vel et steg i riktig retning?
Bård Ivar F.
"...dekker 100% av DCI-P3-fargerommet..."

Det er vel et steg i riktig retning?
Dag T.
#16
#16
Øyvind B.
2
Kanskje vi "rare antikviteter" som D.T elegant omtaler bli vinnerne i forhold til rekruttering yngre personer.
Mer kult og attraktivt med en gamlis som reklamerer for god stødig kamera tradisjon enn en gamlis som hyller siste nytt i mobil teknologi.
Der ligger de yngre milevis foran oss kremt... over 50. (60)
Jonny N.
2
Finnes ikke noe mere tragisk enn gamlinger som skal være down with tha kids.
Bård Ivar F.
Jonny N skrev:

Finnes ikke noe mere tragisk enn gamlinger som skal være down with tha kids.


Hvordan vil du heller anbefale å rekruttere "unge" hvis det oppleves tragisk å møte de "unge" med et åpent sinn der de trives best?

Det er mange som snakker om "rekruttering", i alle sammenhenger, men med slike holdninger gir man inntrykket av å ha stengt alle dører og kastet nøkkelen?

Og slik "forsvinner" de gamle uten andres bekymringer, men minnene kan man jo dele......en liten stund til?

http://nurburgring.info
Hosted by ProIsp
Dag T.
2
Bård Ivar F skrev:


Hvordan vil du heller anbefale å rekruttere "unge" hvis det oppleves tragisk å møte de "unge" med et åpent sinn der de trives best?

Det er mange som snakker om "rekruttering", i alle sammenhenger, men med slike holdninger gir man inntrykket av å ha stengt alle dører og kastet nøkkelen?

Og slik "forsvinner" de gamle uten andres bekymringer, men minnene kan man jo dele......en liten stund til?


Som Øyvind er inne på: Kidsa kan mobiltelefon allerede og vi er akterutseil før vi har klart å aktivere en eneste app.

Skal de komme hit er det fordi vi kan noe de ikke kan.

Systemkameraene blir ikke mer borte enn LP-plata eller film. De beholder syne entusiaster, og systemkameraer har egentlig aldri vært for andre enn profesjonelle og entusiaster. Den almuen som tidligere brukte kompaktkameraer bruker idag mobil, og det er helt greit.


http://thrane.name
Dag T.
2
Jonny N skrev:
Finnes ikke noe mere tragisk enn gamlinger som skal være down with tha kids.


"Kidsa", representert ved kameratene til yngstemann, syntes jeg var kul som hadde platespiller :-)


http://thrane.name
Pål M. S.
1
Bare vent, så synes de vi er kule, som har stort ordentlig kamera..... De to minste i familien, 8 og 11, lar seg stadig imponere av et stort flott kamera, som i tillegg en kan bruke, med alle de knappene...Når det gjelder mobilen, kommer en allerede til kort. Som de sier, et ordentlig kamera:-)

Mvh
En som er vokst opp med FM og ledning
#17
#17
Øyvind B.
1
Man skal selvfølgelig være åpen for ny teknologi og utrykk være seg musikk eller foto.
Like revolusjonerende kan spesielt for de yngre være å se bakover mot det som var når nesten alt er oppdaget og utprøvd.
Vinyl plater og analoge utrykk foto er mer rufsete og upolert.
Mp3 og nedlasting musikk fra nett er kraftig komprimert i forhold til vinyl, minidisk og cd.
Som Raw fil foto kontra jpeg fil. Man kan miste en god del lagret informasjon.
Plass og tid sparende ja, men hadde vi det egentlig så forbasket travelt?
Ser ikke på meg selv som hverken konservativ eller satt tross godt passert 60 men det er lov å være kritisk og til nye ting.
Liker godt Bård Ivar sin tilnærming forumet. Stiller kritiske spørsmål som noen ganger rykker litt i mellomgulvet.
Bra det!

#18
#18
Bård Ivar F.
bilde
Det var en gang.....
.....og så kom Sony på banen og alle ble hekta.

Hvordan er det mulig å få så mye skryt for sine produkter..... av så mange "eksperter".... når det hele tiden lanseres "fix" for ett eller annet som ikke er riktig? Hvordan kan så mange ha feil oppfattelse av farger?

http://www.youtube.com/watch?v=UhY0ce-OfKc


http://nurburgring.info
Hosted by ProIsp
Øyvind B.
Hæ Sony?
Nei nå ble det litt mye.
Jeg trekker meg ut av tråden.
#19
#19
Harald N.
2
bildex
#20
#20
Bård Ivar F.
bilde
Det var en gang.....
.......lenge før tastaturdjevelen våknet til liv og alt var så mye bedre?
Når nyheter i media blandes av fotografer og tekstforfattere kan man undres over hva som er utvikling...?


http://nurburgring.info
Hosted by ProIsp
Åpne uskalert versjon i eget vindu