Daniel P.
Hei, noen som innimellom føler lite mening med å dra ut å ta bilder, som man føler at det er kun deg selv som virkelig nyter og setter pris på?
Joda, man burde jo hovedsakelig ta bilder for egen del og ikke bry seg for mye om hva andre mener, men når man ser at man har lite suksess på sosial medier og med bildesalg osv, så kan det jo virke ganske demotiverende innimellom. Spesielt når man føler att alle andre lykkes, selv med "middelmådige" bilder(da jeg forstår at foto er veldig subjektivt)

Har hatt litt suksess, da jeg har fått publisert litt bilder osv, men noen ganger er det liten trøst, selv om jeg så klart setter veldig pris på slik annerkjennelse. Føler bare att alle andre lykkes bedre, da enten det er på 500px, facebook eller andre nettsider.

Jeg tar hovedsakelig landskapsbilder og har prøvd å spesialisere meg mot bilder av gammel, naturlig skog og gamle trær, men dette kan være ett veldig krevende motiv som er avhengig av veldig gode forhold. Men det er slik natur som inspirerer meg mest og jeg ønsker å vise den fra sin beste side. Men slike bilder appellerer kanskje ikke til flertallet?

Her er link til min nettside, for de som skulle ønske å ta en titt:

http://danielpedersenphotography.smugmug.com/

Ønsket bare å lufte litt mer tanker rundt dette temaet og takker for alle svar.
#1
#1
Pedro D.
6
Det er slik det er
Hei Daniel.
Tror det er vanskelig å komme opp og frem i dagens mylder av fotografer og bilder og ikke minst bildetjenester. Kameraer har blitt såpass bra for tiden, og ikke minst tilgjengelige, at "alle" med fotointeresse kan hoppe på. Da er det bare de som virkelig utmerker seg med en særegen stil, som blir stående igjen som med det du beskriver som suksess.

For egen del har jeg innfunnet meg med at foto er en hobby, jeg deler mine beste bilder på flickr, og er fornøyd med en og annen kommentar rundt det. Av og til kommer det inn en forespørsel om å bruke bildene mine, men jeg er ikke der at det renner inn forespørsler eller penger på de, og det er helt greit.

Jeg har ingen ambisjoner om å leve av foto og tror at det man sitter igjen med i den bransjen er fotojournalisme (og det er allerede litt ullent), portrettfotografi, og brullup/eventfotografering.

En MULIG grunn til at du ikke får mer traction på bildene dine kan være at du ikke dekker de nok med nøkkelord som gjør de søkbare. Er du dekket godt nok her? Finner folk bildene dine når de søker?

Anbefaler at du fortsetter å ta masse bilder bare for å ha det moro. Fortsett å legge de ut på Smugmug, 500 osv men pass på at de er veldig søkbare, og at de har gode søkeord/nøkkelord knyttet til seg.

#2
#2
Ole G.
Mange flotte bilder på kontoen din!
Hei Daniel! Jeg føler som deg at motivasjonen for å fotografere svinger. Jeg kikket over noen av bildene på linken din - mange veldig flotte bilder der. Jeg kjenner at gleden av å fange stemningen i naturen og dele den via bilder slik du gjør er noe jeg også liker å gjøre - og få respons er også en motivasjonsfaktor. Fortsett å ta bilder og del dem slik du gjør!
Ole
#3
#3
Jan W.
1
bilde
Motivasjon
Sjekket linken i din post, og du har også som et tema som jeg liker og fascineres av skodde, dis og motlys. Landkskap som man bare aner konturene av, og som overlater mye til fantasien.
Jeg er ikke så dreven i dette gamet, men tok mye bilder på 70 og 80-tallet. Mitt første kamera var en Nikkormat med en 105mm. Deretter ble det noen Nikon i F-serien. Så ble det opphold. Nå er det en A7 mark II som er hovedkamera, og lysten til å fotografere igjen er stigende. For å komplettere objektivporteføljen er Innkjøpslisten enkel : Sony Zoom 200-600f5.6-6.3

Her er et bilde, ikke redigert, som jeg tok i Åndalsnes i august. Stativ lå hjemme, men fikk hjelp av en gjerdestolpe for støtte. 1/15s og ISO 6400. Tatt med Sony 70-200 F4.0. Brennvidde 125mm om jeg husker rett. Og klokken var passert 2300.

Det begynte med mye lys da tåken kom sigende. Til slutt ble det å og si helt mørkt, men jeg ventet lenge nok til å få noen "blinkskudd" som faget den magiske stemningen i landskapet som forandret seg hvert eneste minutt før mørket slukte alt. Neste dag var det borte. Kanskje kommer ikke denne stemningen noen gang tilbake. Og det er spennende med slike stemningsbilder; man er der den ene gangen der alt klaffer. Men det vet man aldri når den kommer.
Sammen med noen som deler din interesse for dette, og forstår den verdien av å tilbringe tid ute i et landskap som man ikke vet hvordan det vil arte seg om en time eller to, og med sol og lysforhold endrer seg hele tiden, det er noe som hjelper på å holde interessen oppe. Stå på og gled deg selv (og andre) med de bildene som har tatt og de som kommer. Husk at ingen andre har fanget dette motivet før deg, så hvert bilde er unikt iseg selv. Lykke til videre!!
#4
#4
Bård Ivar F.
Daniel P skrev:

...når man føler att alle andre lykkes, selv med "middelmådige" bilder(da jeg forstår at foto er veldig subjektivt)

Føler bare att alle andre lykkes bedre, da enten det er på 500px, facebook eller andre nettsider.

Men slike bilder appellerer kanskje ikke til flertallet?

Ønsket bare å lufte litt mer tanker rundt dette temaet og takker for alle svar.


Det er fint hvis du kan poste eksempler på "middelmådige" bilder?

På hvilken måte har du informasjon som bekrefter at andre lykkes bedre?

Bilder som appellerer til flertallet? Hvem er flertallet? På hvilken måte definerer du "flertallet"? 99% av dagens bilder er selfies og kroppsfiksering...

Det er mange som tar bilder for sin egen del, mest sannsynlig de aller fleste slik det er i dag. Hvert eneste individ over 5 år har et fotoapparat(mobil) i hånden 24/7. Det å selge sine egne "favoritter" kan være krevende. Det å fotografere de mest "salgs-populære" motivene kan være lite inspirerende OG det er kjøpers marked. Et sted i mellom der finner du muligens en balanse mellom inntekter og trivsel...?

Når de "små" kamerahusene fra Sony kom på markedet for noen år siden følte mange profesjonelle fotografer seg vurdert som mindre seriøse hvis de valgte vekk 10kg med kamerahus og objektiv. I dag er det mer personen bak kameraet som er avgjørende, men det er ikke så populært å diskutere som nye tekniske spesifikasjoner for et nytt kamerahus...?http://kringlyd.no
Hosted by ProIsp
#5
#5
Øyvind B.
7
Jeg prøver alltid å spørre meg selv om mitt bilde gir meg selv noe ekstraordinært.
Hvis jeg svarer meg selv ja kan det legges ut offentlig.
Hvis null respons tenker jeg da bare at vi alle er forskjellige og at ikke bildet nødvendigvis er dårlig og legger det hele bak meg.
Det er selve fotograferings prosessen som holder meg gående år etter år og gjør meg glad. Fotografering slik sett er en kreativ helsebringende sak.
#6
#6
Roar F.
1
Uten at det er ment som kritikk så kan det hende at å velge seg en såpass smal spesialitet blir ekstra krevende. Et poeng andre var inne på, er at det hjelper å si noen ord om hva en selv legger i et bilde, for å hjelpe betrakteren, om så bare med en tittel.

Tanken om at andre er bedre enn en selv, er ikke ny. Spørsmålet blir heller hva en selv føler. Jeg vet ikke hvor sentralt foto står i livet ditt, men jeg vil anta at du driver med andre ting også. Det er greit å være bevisst på å ikke knytte sitt selvbilde opp mot fotografiene en tar, om det da ikke er det viktigste man føler man gjør.

For meg er foto en hobby. Mitt selvbilde er knyttet til mye annet, men like fullt synes jeg foto er interessant, fordi det er tilsynelatende banalt, og så er det ikke det likevel.

Bildene dine er greie nok, men litt variasjon i motiver, ville gjort det hele mer spennende. Jeg hadde også en periode for mange år siden da jeg forsøkte å ta gode bilder av skog. Det gikk egentlig på å mestre kaos, og å forsøke å skape komposisjoner av det man har der og da, mer enn å vente på det "perfekte" lyset eller lignende.

Hvis du selv føler at du stagnerer, så er det kanskje på tide å gjøre noe annet. Alternativt, så er det bare å fortsette å utvikle motivene. Jeg har funnet ut at de beste motiver av "nøytrale" elementer som skog, er de som hinter til noe annet, noe alment menneskelig, via komposisjon. Det er så mye å utforske! :-)
#7
#7
Dag T.
5
Jeg tar en del bilder som ikke alle liker. De er gjerne for stille og kjedelige. På den annen side er det andre som liker dem ganske godt.

Resultatet er selvsagt at jeg lytter til de kommentarene som gir meg mest. Ikke skryt, men snarere sånn at en negativ kommentar som liker den typen bilder jeg prøver på er langt mer verdt for meg enn fra en tilfeldig forbipasserende. Samtidig skal man holde øynene åpne for at de "forbipasserende" kan ha et og annet poeng.

Sagt på en annen måte: finn ditt publikum og lytt til dem, men ikke grav deg ned i et ekkokammer.

Nå for tiden prøver jeg meg også på landskap (siden reising er utelukket for tiden), til og med litt i svart/hvitt med mellomformatfilm. Litt ute av boksen i forhold til hva jeg har gjort før, men jeg skal prøve å gjøre det på "min" måte.

http://thrane.name
#8
#8
Bård Ivar F.
3
bildebildebilde
Daniel P skrev:

...man føler at det er kun deg selv som virkelig nyter og setter pris på?


Lenge før Windows og mobiltelefonen var det kun noen få som hadde kamera. Selfies var lenge de mest populære bildene som markedet ville ha. Så etter noen 10-talls år ble det populært å ta bilder av "der-ikkje-nokon-skulle-tru"...som fra toppen av Mount Everest og Månens overflate. Bilder som teknisk dokumentasjon ble også mer vanlig. Hva blir det neste "populære"...?
Nå kan alle slenge seg ned i sofaen og gumle popcorn mens man følger en vlogger på vei gjennom Amazonas på 100" TV og "lever" med i handlingen...?

Det er vel viktigere å leve livet i sin egen verden....?http://kringlyd.no
Hosted by ProIsp
#9
#9
Øyvind B.
En motivasjon kan godt lett være noen av de svarene du har fått her.
Hva mener trådstarter selv?
#10
#10
Bård Ivar F.
bilde
Daniel P skrev:

...dette kan være ett veldig krevende motiv som er avhengig av veldig gode forhold.


Hva definerer du som "veldig gode forhold"?

Her er en video som beskriver hvordan man oppnår veldig gode forhold...

http://youtu.be/UW-yvK4vJrc


http://kringlyd.no
Hosted by ProIsp
#11
#11
Bård Ivar F.
bildebildebilde
Daniel P skrev:

Jeg tar hovedsakelig landskapsbilder og har prøvd å spesialisere meg mot bilder av gammel, naturlig skog og gamle trær, men dette kan være ett veldig krevende motiv som er avhengig av veldig gode forhold. Men det er slik natur som inspirerer meg mest og jeg ønsker å vise den fra sin beste side. Men slike bilder appellerer kanskje ikke til flertallet?

Her er link til min nettside, for de som skulle ønske å ta en titt:

http://danielpedersenphotography.smugmug.com/

Ønsket bare å lufte litt mer tanker rundt dette temaet og takker for alle svar.


Tittet på noen av bildene på din nettside. Det er mange som komponerer "bildet" på location før "blinkskuddet" fyres av, men for noen kan det oppleves at man ser et "nytt bilde" i bildet når etterbehandlingen begynner og man plutselig har 43" 4K skjerm og kan zoome litt i bilder på 45mpx...

Flest mulig mpx gir deg flere muligheter enn bare store utgifter på flere objektiv.

Legger ved eksempel som viser ett av dine bilder.....slik jeg ser dethttp://kringlyd.no
Hosted by ProIsp
#12
#12
Erlend S.
1
Du er inne på noe i fotograferingen din. Du har en slags retning som er givende. Fortsett med det :)
#13
#13
Øyvind B.
Enig med Erlend.
Synes du har en fin synbar tråd som preger bildene dine.
Natur, landskaps bilder er over representert nett baserte fotosteder.
Tror det fort kan bli vanskelig å få oppmerksomhet med mindre man "prostituerer seg" i higet etter oppmerksomhet.
Tar selv mest natur gjennom året da det er der jeg mest befinner meg.
De blir stort sett holdt innomhus til egen glede.
Vær stolt!
#14
#14
Bård Ivar F.
Daniel P skrev:

...når man ser at man har lite suksess på sosial medier og med bildesalg osv, så kan det jo virke ganske demotiverende innimellom. Spesielt når man føler att alle andre lykkes, selv med "middelmådige" bilder(da jeg forstår at foto er veldig subjektivt)


Her er en video som passer med ditt tema og litt til ettertanke når man ser seg selv i speilet...

http://youtu.be/06SO7Z9o2Ng


http://kringlyd.no
Hosted by ProIsp
#15
#15
Bård Ivar F.
Her en rykende fersk video som kan være til inspirasjon, glede eller bekreftelse...

http://youtu.be/p7eguXGDq4s

http://kringlyd.no
Hosted by ProIsp
#16
#16
Daniel P.
2
Takker for alle svarene og tipsene. Nedenfor er link til min 500px hvor jeg viser mine aller "beste" landskapsbilder. Men som dere kan se, så får ikke bildene mine særlig med oppmerksomhet og jeg har få følgere. Kunne ønske jeg ikke brydde meg, men det gjør jeg dessverre.

Men men, er jo alt rundt det å ta ett bilde som gir meg aller mest glede(jakten, utforskinga og friluftslivet)

http://500px.com/p/dannypspider?view=photos

Geir B.
2
Hei Daniel,

Jeg tok en kikk på 500px-siden din, og du har en masse virkelig flotte landskapsbilder. Når du får mellom 50 og 100 likes og en "Pulse" på over 90, er det jo slett ikke verst. Jeg vil faktisk si at du får en del oppmerksomhet. På en foto-web-side der det legges ut et nytt bilde annethvert sekund, skal det en del til for å bli lagt merke til. Som Pål sier i sitt svar, er det ikke lett å slå igjennom i kreative bransjer som billedkunst, foto, musikk etc. Hva med å åpne et galleri et sted der det er mange turister? Her er et eksempel på en landskapsfotograf som har et galleri i Chamonix:
Mario Colonel
http://www.mario-colonel.com/en/
Dine bilder vil jeg si er minst på nivå med hans bilder.

Skal du slå igjennom eller bli lagt merke til må du nok finne helt andre arenaer enn smugmug, 500px, youpic og denslags.

MVH

Geir
#17
#17
Pål M. S.
5
Først, må si du har masse flotte bilder, selv om det er veldig lang unna det jeg selv driver med.

Litt usikker på hvor du vil med bildene, og hva som er målet. En kan liksom ikke "diktere" hva andre skal like, da det definitivt er subjektivt. Du er selv inne på at det viktigste for den som driver med foto, er at en selv har kvalitetstid.

Det og "slå igjennom" er en stor, og for de fleste, en uoverkommelig oppgave, det være seg foto, musikk etc. Verden, og særlig den digitale, er blitt så stor, at en enslig sjel skal gjøre mye, veldig mye, riktig for og bli lagt merke til av den store hop. En kan alltids prøve og komme seg i de riktige miljøet, og bli kjent med de riktige folka, men igjen, det er mange om beinet.

Hadde selv en periode der jeg følte jeg hadde flyten, men traff etterhvert veggen. Masse innsats, og etter egen mening (selvfølgelig) gode bilder, men kom liksom ikke videre. Økonomisk kastet det lite eller ingenting av seg, men det må sies at jeg hadde masse flotte opplevelser i forbindelse med fotograferingen, og traff masse hyggelige folk.

Til slutt måtte jeg sette meg ned og evaluere hele greia, da det ble mer og mer slit, og mindre og mindre moro. Kreativiteten stoppet helt opp.

Ble til at jeg svingte av veien jeg var på, og rettet blikket mot egne tanker og ideer. Var til og begynne med veldig usikker på hva andre ville tenke om bildene, og om noen i det hele tatt ville like disse. Men etterhvert la jeg disse tankene til side, og fant en annen ro med og gjøre akkurat det jeg selv ville, uten og tenke på hva andre synes.
Må dog sies at det er hyggelig med respons, og en legger ut bilder for å se om det faller i smak hos andre også. Bekreftelser trenger vi alle, men det er ikke sikkert det trenger og være de store mengdene alltid. Er litt som med venner, kvaliteten er viktigere enn kvantiteten.
Har bilder med få visninger, som jeg synes er knallbra, mens andre bilder, som en kanskje ikke synes er av de beste, har høyere tall. En kan jo selvfølgelig prøve og lage bilder som en vet andre har mye respons på, men problemet er vel at det er fryktelig mange som tenker det samme...

Så nå har jeg roet ned hele greia, kvitta seg med "jaget" og blitt en antydning sær. Fotohverdagen er blitt mye roligere og gledesfylt, og en får utløp for tanker og ideer uten forstyrrende elementer. Rett og slett lettere og slippe kreativiteten til, og la den utfolde seg.

Vet ikke om du eller fikk noe godt svar, eller i det hele tatt fikk noe ut av dette, men det var nå bare noen tanker rundt trådtema:-)

"Still learning after all these years"
Geir B.
1
Et meget velreflektert innlegg fra deg Pål.
Det er noe med å finne seg sjæl.

MVH

Geir
Geir B.
En klassiker innen norsk visesang. :-)

MVH

Geir
#18
#18
Hans Jørgen L.
5
Og måle suksess utifra antall likes på sosiale medier, er en skummel sti og gå. Vi alle gjør det mer eller mindre, men det er som du beskriver... å rote med hodet og egen selvfølelse på hvor god er man egentlig.
Dessverre er det slik på sosiale medier som alle andre steder... jo mer tid du bruker på det, jo bedre går det. Jeg vil tro at for de skikkelig gode fotografene som gjør det bra der, fks Instagram, så er ikke den kanalen den eneste de har.. de profilerer seg gjerne på mange kanaler, driver fotokurs osv. osv... og da kommer følgerne etter.
Og av de fotografene som får bøttevis med likes på middelmådige bilder, de bruker da gjerne mye mer tid på og like og kommentere andres bilder, enn og være ute og fotografere selv.
OG... man ser også for mye på sine egne bilder og går lei de.. og da..også lei de samme "favorittmotivene" man tar om igjen og om igjen.

Jeg så igjennom hjemmesiden din... mange flotte bilder og motiver, men det første som slo meg var at det var for mange forskjellige bilder fra samme fotoshoot.. velg ut ett eller to beste fra samme shoot...ikke "alle".. med "alle" så blir det fort repetisjon og kjedelig
Prøv og hold deg til max 20 bilder under samme "album" og på første siden kun de 15-20 beste... det ideelle er kun de 10 absolutt beste .. sliter der selv :-)
#19
#19
Kristin S.
2
Hei Daniel ! Jeg kjenner til den følelsen, og har selv mistet motivasjonen mange ganger opp gjennom livet. Men nå har jeg selv funnet hva som trigger min motivasjon. For meg viste det seg å være anerkjennelse. Og det finner jeg ved å få godkjent bilder på Shutterstock. Der poster jeg alt mulig av kreti og pleti, og får en liten boost hver gang et bilde blir godkjent, fordi Shutterstock har veldig høye krav til teknisk kvalitet. Dette er det som har vist seg å være min trigger for å reise ut med kamera på motivjakt. Og i den jakten så hender det at noen bilder blir blir litt bedre enn "alt det andre", og de bildene sparer jeg til en mulig utstilling. Prøv å finn din trigger for å skape "mening" med å ta bilder. Kanskje du kan satse på en utstilling ? Eller ha som mål å gi bort bilder i gave ? Det kjente uttrykket "Mål og mening" har sin rettmessige plass i motivasjonen her. Ønsker deg all fotografisk lykke fremover. :-)
#20
#20
Bård Ivar F.
Less is more...

Her er en fersk video som hvor enkelt det egentlig kan være å selge et bilde...

http://youtu.be/_IOruuG15sQ

http://kringlyd.no
Hosted by ProIsp
#21
#21
Rolf L.
Være kritisk..
Jeg kan ta 100 bilder på en tur i skogen, men etter turen sletter jeg alt som ikke fenger litt... sitter igjen med 3-4 bilder til slutt og derav er det vel ETT bilde jeg egentlig liker.. Men du hadde jo mange fine bilder, så det handler vel om å gjøre seg synlig og evt kommentere andre sine bilder der man har mulighet til det og på den måten bli synlig.
Åpne uskalert versjon i eget vindu