Pål M. S.
Hvordan blir det med bildene våre, og da tenker jeg ikke på familiebilder, om 100 år? Vil de fremdeles bli vist og at noen har glede av dem, eller er de gått i glemmeboken?
Vi, eller i hvert fall jeg, lager jo ikke akkurat bilder for historiebøkene.

Jeg vet ikke, og får jo heller ikke vite det…."Still learning after all these years"
#1
#1
Lasse B.
Siden alt er digitalt er det vel en risiko for at alt går tapt med tiden. Digital lagring varer ikke evig og mange er heller ikke spesielt opptatt av å arkivere alle bildene de tar for kommende generasjoner.
#2
#2
Ronny R.
Foruten familie bildene, så blir det vel tatt 5-10- kanskje 30-50 millioner bilder i Norge per dag. Noen milliarder bilder om dagen ellers i verden. Så det vil være nok å ta av, for de som vil dokumentere Kristiansand og Salhus, selv om min og din harddisk tok kvelden. Alt blir dokumentert hele tiden, så om 98% blir tapt, så er det nok igjen.
#3
#3
Øyvind B.
Om hundre år er det tvilsomt at noe system klarer å vise det vi har lagret digitalt. Nye digitale plattformer kommer hele tiden.
Siden jeg har en iboende skepsis til digital lagring har jeg plassert de viktigste (for meg) bildene i et stort antall fysiske printet fotobøker.
Om noen er interessert når jeg er borte betyr ikke så mye.
At de har muligheten til å se hvis de vil gir meg en god følelse.
Bøkene omhandler alt fra reiser, familie og diverse andre mer alternative eksponeringer jeg følte for.
De kan forsvinne i en brann etc. men sjansen for det er minimal.
#4
#4
Kjell H.
Jeg har over 100 år gamle negativ i arkivet. Arv etter familie og div samlinger + fotobøker med familiemotiver etter meg selv. Bildefilene mine rundt på HD og i skyene er nok borte om 100 år :-)
Kanskje det var bedre før knipsegenerasjonen?
Dag T.
Moderen fant bilder fra sin mor i en boks, Mormor var fotograf i Harstad før krigen De bildene ble sendt til Harstad bys museum og de har skannet dem og lagt dem tilgjengelig på nett. Ikke så spektakulære, men tydeligvis ansett som fin dokumentasjon.
Bjørn J.
Har bilder en innholdsverdi over familiebilder kan de leves til et museum/arkiv som kan digitalisere og ta vare på filene i en helt annen sikkerhet enn hva private har mulighet. Hos oss har vi tatt i mot mye fra private, spesielt er album spennende. For nyere bilde som er født digitalt settes det høye krav til hva filene har av metadata. Hvis bildeopplysninger ikke følger fila vil de ikke bli tatt inn i arkivene.


#5
#5
Geir B.

Hei Pål,

En veldig interessant og viktig problemstilling.

En masse bilder går sikkert tapt hver dag rundt om i verden når harddisker streiker og web-sider forsvinner.

Men det jobbes med teknologier som kan lagre data for all overskuelig fremtid og vel så det.

Her kan vi lese om et medium som kan lagre 360 TByte med data på en disk på størrelse med en DVD. Holdbarhet: Mer enn 13 milliarder år. Vår kjære Tellus slukes av sola lenge før det.

http://www.theverge.com/2016/2/16/11018018/5d-data-storage-glass


MVH

Geir

Amatør med interesse for landskap.
Øyvind B.
Den er grei og tror på nærmest ubegrenset digital lagring.
Men når vi engang er borte hvordan kan da nye generasjoner, oldebarn etc. komme inn i nevnte personlige data lagrings base?
Ikke for og kverulere.
Geir B.
Dette er nok en teknologi som først og fremst er ment for biblioteker og muséer. Men det blir kanskje også mulig for hvermansen å lagre det man ønsker å etterlate på én eller flere slike glass-disker og så la dette gå i arv.
Men for all del, ikke la dette stoppe deg fra å samle papirkoper i album. :-)

MVH

Geir
Øyvind B.
Takk for svar.
Jeg snakker om digital print på fotopapir kvalitet i foto bøker og ikke papir bilder satt fysisk inn i album slik det var før bare så det er avklart.
Ikke alt nytt er nødvendigvis et framskritt.
Mvh Øyvind
Geir B.
Den er grei. Det var vel det jeg tenkte på først også, men så gikk jeg tilbake til gamle-metoden. ;-)

MVH

Geir
Bjørn J.
1
Selve platene til denne type lagring er kommersiell. Om den kommer inn i det private markedet er vel heller tvilsomt. Vi kan jo håpe at noen vil tilby slike tjenester etterhvert. Hver plate koster rundt kr 100.000 pluss hardware og software. Det finnes en norsk versjon av denne teknologien og den produseres i Hønefoss http://www.tu.no/artikler/lager-analoge-filmer-av-digitale/253377
#6
#6
Pål M. S.
2
En ting er lagring, en annen ting er om interessen for å se bildene er der om 100 år.
For egen del lager jeg bilder aller mest for min egen del, og slik jeg ønsker dem. For meg er de på en måte hverdagsterapi og få ut tanker og ideer. Tviler på at dette fanger mange i fremtiden, men kanskje etterkommerne kan se dem, klø seg i hodet, og lure på hva slags ideer han hadde, og hva han egentlig holdt på med…
Litt smått fornøyelig tanke, at en kan se ned eller opp, alt etter om hvor en havner, og smile mens de disputerer dette.:-)


"Still learning after all these years"
Lasse B.
Tror du ikke interessen vil være tilsvarende som i dag når det gjelder 100 år gamle bilder? Noen er interessert og noen er ikke interessert
#7
#7
Christer M.
2
Tror det er viktig at man printer de bildene man føler kan printes. Papirkopier vil nok være tilgjengelig i generasjoner mye lenger enn brukernavn og passord til diverse nettsteder. Betaling av nettlagring. osv. kan jo også fort bli et problem. Så i min tro vil alle bilder man har liggende digitalt forsvinne før eller siden, mens bilder som er printet vil leve lenge.
Øyvind B.
2
Enig Christer.
Bilder man føler mest for, print og opp på vegg.
De pluss andre man er ekstra fornøyd med, inn i fotobøker.
De skal ha tilnærmet ubegrenset varighet med mindre de ikke blir fysisk skadet.
Brukte Apple sin løsning endel år, men de la ned tjenesten og bruker nå Cewe (japan foto) sin løsning. Greit utvalg i design og papirkvalitet bøker.
Sikkert andre som har bedre alternativer andre nettsteder ang. bestilling bøker.
#8
#8
Keshav N.
Gamle bilder
Jeg fikk skannet inn mange bilder fra familealbum og de ble gitt til familemedlemer. Papirbilder til de eldre og digitale til de yngre. Etterpå sendte jeg digitale versjoner av alt til fylkesarkivet i Hermansverk som tok imot med stor takk.
mvh Keshav
#9
#9
Per Arnfinn P.
1
Best holdbarhet på print får man med pigmentflekk og bomullspapir. Så bør papiret sprayes med UV spray som igjen beskytter bildet mot skadelig UV lys. Bomullsprinten bør og oppbevares i syrefrie arkivbokser (med bomullshansker på toppen) og/eller hvis de skal på veggen at de blir riktig innrammet mht maks holdbarhet, rene materialer og UV artglass.

Stresstester bl.a. fra Wilhelm Research Lab viser at print på bomullspapir har 6-8 ganger lenger holdbarhet Vs print på standard Luster papir og da print med pigment blekk på begge medier.

Mvh
Per Arnfinn
Profil Data
Åpne uskalert versjon i eget vindu