Torstein H.
1
Jeg synes det er morsomt å leggeut bilder på bildekritikken og enda bedre om man får en eller fler hyggelige kommentarer til bildet. Men jeg savner mulighet for å skape en dialog mellom den som legger ut bildet og den som kommenterer.
Så derfor kommer mitt forslag: La kommentarenen til bildet være et innlegg i forum så alle bilder med kommentarer starter en ny tråd i forumet. Når det da starter en dialog vil også den som har kommentert få beskjed om at det er kommet et svar på kommentaren.
Nøkkelord:
#1
#1
Hans Jørgen L.
Det er flere ting med Bildekritikken som kan forbedres. Jeg sendte inn en epost til Foto.no med forslag..fikk aldri noen tilbakemelding.
Her er noen som jeg har i hodet akkurat nå:
1. Det bør være mulig og slette sin egen kommentar, skulle man være så uheldig og poste den samme flere ganger.
2. Det bør være mulig og redigere sin egen kommentar, ved skrivefeil
3. Det bør være mulig, som i Forum, at man kan svare direkte på en kommentar, uten og behøve og ha en felleskommentar, slik det er nå.
Som trådstarter også foreslår.
4. Siden Bildekritikken er ment som et verktøy for å hjelpe hverandre og forbedre oss, så burde det vært et par redigeringsverktøy tilgjengelig i Bildekritikken. Som fks. et croppverktøy eller svarthvitt filter.
For de som husker fotosiden Photosight. org/net for 10 år siden, og det er flere av dere her jeg husker derfra, så var croppverktøyet godt brukt. Og det er jo nesten det viktigste verktøyet for å forbedret komposisjonen. Og det er enklere og vise dette i kommentaren enn og skrive avhandling.
5. Kanskje også se om dette funker?, at man må gi minst 3 eller 5 kommentarer før man kan poste eget bilde? Og kommentarer av sorten: a) hva liker man med bildet, og b) hva man ikke liker/kunne vært forbedret, Og begge må besvares for å få det godkjent som en kommentar.
Torstein H.
Godt å se at det er flere som er enig med meg. Jeg er enig med deg i alt bortsett fra punkt #5. Foreløpig føler jeg vi ikke trenger nye regler, men et forum / bildegalleri med langt bedre muligheter for diskusjon, kritikk og hyggelige kommentarer.
Et problem i tillegg er om foto.no har midler, evner eller ønsker å utvikle dette nettstedet. Vet ikke en gang om noen derfra leser her eller bryr seg om å utvikle nettstedet videre.
#2
#2
Agnar H.
1
Flere gode forslag her. Tror utfordringen i stor grad ligger hos de som har det administrative ansvaret for foto.no. Og da spesifikt Bildekritikken og Forum. Dette er i stor grad selvgående tjenester der grensesnitt og det tekniske har vært uforandret og ligget på etterskudd en god stund. De som står bak foto.no er avhengig av inntekter og det som betales i årlig medlemsskap er neppe nok til å bli rik av. Eller mer konkret; jobbe frem en bedre nettside. Er nok fotobutikken som sørger for inntektene. Trur eg...

Men ja, forslagene til forbedringer hadde vært ønskelige. På Forum kan en i kommentarfeltet legge inn tidligere sitater (eller utsnitt) samt bildefiler. Om en bara kopierer en slik løsning blir forslaget om cropping mulig.

Tilbakemeldinger på bilder kan etter mitt syn være både kritiske, konstruktive og gjerne utfordrende. Har notert at ikke alle er like begeistret for konstruktiv kritikk. Men det kan åpne noen glugger og gi fremdrift, utvikling og ny forståelse. Nye impulser og vennlig korrigering er alltid nyttig.
Hans Jørgen L.
1
Det er nok fotobutikken i Bjørvika og nettbutikken her som står for mye av inntektene her. I tillegg reklameinntekter og endel sponsing kanskje. Samtidig så har de 14 ansatte registrert under "om oss", samt noen til i butikken. Så det er absolutt en omsetning her. Og ja, å forandre nettsider koster nok noe, men har de råd til og ikke gjøre det i 2022?
Foto.no skryter også av å ha flere enn 120K bidragsytere/medlemmer. Hvor er 119 950 av de? Da det hovedsakelig kun er ca 50-60 faste gjengangere her :-) Noen flere legger inn på månedens bilde.
Hva skal til for å gjøre Foto.no attraktivt for flere brukere, annet enn å handle i nettbutikken? Der må vel Foto.no gå i seg selv. Men det kan jo være at nettbutikken her er eneste viktige.... men da kan man jo spørre seg..hvorfor er denne delen av Foto.no her ennå?
#3
#3
Bård Ivar F.
Torstein H skrev:

Så derfor kommer mitt forslag: La kommentarenen til bildet være et innlegg i forum så alle bilder med kommentarer starter en ny tråd i forumet.


Som jeg har foreslått flere ganger de seneste år:
Hvorfor ikke poste bilder i forum som egne tråder for den som ønsker kritikk?
Muligheten har jo vært tilgjengelig hele tiden...uten at noen i redaksjonen behøver å bruke tid, krefter og penger på det?

Ser ikke annet enn vinn & vinn med den løsningen...

http://kringlyd.no
Hosted by ProIsp
Torstein H.
Det er selvsagt mulig å bruke forum, men...
Det er i utgangspunktet lagt til rette for at vi skal bruke Bildekritikken her på Foto.no. Det vanlige forumet er heller ikke egnet til å få en rask oversikt over bildene som er lagt inn og man synes er interessante og ønsker å si noe om.
#4
#4
SveinM M.
Har registrert at foto.no fra 1.1.2022 ikke lenger tar betaling for "gull-medlemskap", noe som sikkert kan gi litt oppsving i antall medlemmer og "aktivitet" på Bildekritikken, kanskje:
http://fokus.foto.no/artikler/foto-no/nytt-p%C3%A5-foto-n...et-stenger

SveinMM
#5
#5
Tormod N.
Prøvde og legge inn gull medlemskap nå, der sto det 300 kr betal i kassen

Mvh Tormod Nordskog
SveinM M.
1
Ja, ser det, men antar at de ikke har fulgt opp det som "redaktøren" skrev i den artikkelen.... Har lagt en melding til foto.no, med spørsmål om dette.... ;)
#6
#6
Øyvind B.
Er det så vanskelig dette da?
Er vel vi brukere som styrer denne Bildekritikken.
Om enn man har et bilde ute på Bildekritikken eller ei kan en dialog mellom kommentator-fotograf, eller omvendt lett oppnås.
1: Takker man for en kommentar er en vag dialog oppnådd. (minste krav)
2: Responderer fotografen på gitt kommentar med ytterligere tilbake melding være seg kritisk eller like viktig positiv kommentar pluss en takk er det meste i boks angående tema 2- veis dialog.
Man kan ikke forlange at alle skal klare kommentere like omfattende hverken ang. tekniske eller mer filosofiske vendinger opplevelse bilder.
Null takk eller ditto tilbakemelding gitt kommentar er lite fruktbart i lengden er min mening.
3: Være åpen for ulike sjangere. Ser nybegynnere at bare "wow" faktor landskapsbilder er den eneste måte å få respons på uteblir de som har et ønske om å vise andre sjangere.


Torstein H.
Ikke slik Bildekritikken er utformet nå. Den som kommenterer et foto kan umulig se om man har fått svar uten å gå tilbake til bildet om igjen. Og det erdet vel de færreste som gjør.
Øyvind B.
1
Jeg gjør. Kanskje flere burde?
Fint det du foreslår men har liten tro på annet enn at det er vi brukere av Bildekritikken som må skjerpe oss.
Torstein H.
Hvis du som jeg kommer tilbake til bildekritikken etter noen dager er det ikke så enkelt å huske og finne igjen de bildene man har kommentert. Ikke det at jeg og andre kan skjerpe oss, men tror ikke bildekritikken kan fungere godt uten en vesentlig teknisk endring.
Oddbjørg R.
Hvis du vil finne igjen bilder som du har kommentert, kan du gå inn på hovedmeny og deretter aktivitetslogg.
Walter S.
5
Torstein H skrev:
Hvis du som jeg kommer tilbake til bildekritikken etter noen dager er det ikke så enkelt å huske og finne igjen de bildene man har kommentert. .....


- Det er ikke verre enn at du i BK oversikten klikker på nedtrekksmenyen ved siden av 'Kategorier' - der hvor det står "Nyeste bilder" - og velger "Bilder du har kommentert" så har du svaret ditt ...!
Mvh,
Walter

"A picture a day, keeps the shrink away"
Torstein H.
Takk for det Walter. Det har jeg ikke lagt merke til. Men uansett vil jeg jeg sjelden gå tilbake for å sjekke om fotografen har svart på min kommentar. Mye bedre om jeg får beskjed som her i forumet og hvis man i tillegg kan svare direkte som her.
#7
#7
-
Avsluttet konto 133749
2
Bildekritikk er kanskje litt negativt ladet tittel for en del, særlig nye brukere. Kan gjøre at en del verger seg for å dele bilder, da de kanskje tror de må ha et forholdsvis høyt teknisk nivå.

De fleste legger vel ut bilder de selv er fornøyd med i utgangspunktet, men forslag til forbedringer er alltid nyttig, noe jeg selv har erfart. Det å vise bildene sine til andre, særlig på et fora som dette, er nok en «dørstokkmil» for en del, og har vært det for mange av oss.
Instagram og Facebook har en helt annen innfallsvinkel, da det ikke forventes samme teknisk kvalitet som for eksempel her.

Tenker det kan jo kanskje kalles bare Bilder eller Bildedeling. Så står enhver fritt til å gi et utfyllende kommentar, bildekritikk eller simpelthen bare sin mening.
Lasse B.
4
Jeg har skrevet dette mange ganger før uten å få noen respons men jeg gir meg ikke og prøver igjen: Jeg tror bildekritikken kunne fungert bedre dersom den som legger ut bildet skriver noen ord om hva han eller hun ønsker tilbakemeldinger på. Da blir det også lettere å gi tilbakemeldinger (dvs kritikk).
Jan Ottar O.
1
Mener vi tidligere hadde det inndelt i bildegalleriet og bildekritikken, men jeg kan ikke huske at det fungerte noe særlig.

Et av problemene med bildekritikken, er at det rett og slett er veldig lite trafikk her inne. Det fenger ikke folk flest, og man får dekt "behovene" mye bedre på andre fora. Dessverre. Jeg skulle gjerne ønsket at det var slik som ved årtusenskiftet, der man som fersk fotograf fikk kritikk, noen ganger av den knallharde sorten, av fotografer som var veldig dyktige.

Dette bildet som jeg har lagt ut for en tid tilbake, http://fokus.foto.no/i/1143453 har oppnådd smått imponerende 29 visninger. Jeg har fått kommentarer, så jeg kan ikke klage, men det vitner nok om relativt labert besøk.

MVH JOO
-
Avsluttet konto 133749
2
Nå kjenner jeg ikke historien på Foto.no, men slik det er pr. dato, så fungerer det vel som et felleskap med bildegalleri og forum. Er vel meg bekjent eneste norske nettsted for foto. Kan nok aldri konkurrere med store utenlandske aktører, men synes det er fint med et «lokalt» fotonettsted. Vet ikke hva en kan realistisk håpe på av besøk, men jeg setter nå pris på at hvert fall noen er innom. Noen tips til forbedringer har jeg også fått, noe som også er et pluss. Mye bra og variert her inne, og forumet har jo også en del interessante temaer.
Jan Ottar O.
5
Det er muligens den eneste norske nettsiden av sitt slag ja, men folk frekventerer nettsider i liten grad. Facebook, Instagram osv har tatt fullstendig over, og det finnes en haug norske fotogrupper på Facebook.

Jeg husker hvordan det var her, og det var et yrende liv, heftige diskusjoner og enormt mye kunnskap. De aller fleste ivrige bidragsytere har forsvunnet. Noen av naturlige årsaker selvsagt, men sikkert også for at det ble mindre givende etterhvert.

Andelen dyktige fotografer ble i mindretall etterhvert som "alle med et kamera" oppdaget siden. Det ble langt mellom de gode bildene, og enda lenger mellom de gode kommentarene. Forsøkte man seg på en konstruktiv kritikk i blant, ble dette ofte tatt imot på en lite vennlig måte, selv om det var skrevet for å være til hjelp. Det døde rett og slett ut.

Det er fremdeles mange som deler bilder hyppig og som skriver mange kommentarer, men det fremstår for meg som en "koseklubb". Ikke noe galt med det, selvsagt, men om man ønsker å lære noe, så er ikke dette det mest egnede stedet lenger.

MVH JOO
Roar B.
1
Helt og holdent enig i din fremstilling, Jan Ottar. Bare en liten titt innom Bildekritikken siden nyttår bekrefter egentlig det en har observert i årevis. Noen få sjeler som fortsetter å dynge på med bilder og vil motta respons som med få unntak går rett til himmels uansett kvalitet.. .og vice versa. Sånn utveksles glansbildene i “Koseklubben Alltid Enig” når alliansene er oppretta og nærmest uslitelige.

Torstein H.
1
Det er jo bare å legge inn litt konstruktiv kritikk for å forbedre innholdet da.... :-)
I utgangspunktet handlet ikke mitt opprinnelige innlegg om innholdet slik det er i dag, men hvordan foto.no kunne teknisk tilrettelegge for å gjøre det mulig å få et bedre bildeforum.
Roar B.
Å skulle reversere den utviklinga er nytteløst. Det toget har gått for lengst. Vil antagelig humpe og gå av gammal vane inntil det ebber ut av seg selv.
#8
#8
Øyvind B.
bildeBedre bildekritikk får man kun hvis det blir en kommunikasjon mellom fotograf og den som kommenterer i form av en liten takk og mer opplysende tilbakemelding på gitt kommentar...hvis nødvendig.
Ha en fortreffelig fin foto dag alle!
Mvh Øyvind

Torstein H.
Det er nettopp det jeg håpet vi kunne oppnå hvis hver enkelt kommentarer under bildet ble en diskusjonstråd.
Øyvind B.
4
Hva med og starte med og gi tilbakemelding til de som har kommentert dine siste bilder?
Fin start spør du meg.
Torstein H.
Det har jeg ofte gjort, men når ingen får beskjed om at det er svart gpr jeg ut ifra at svaret aldri blir lest! Og hvorfor svare hvis ingen ser det?
#9
#9
Pål M. S.
15
Istedenfor all denne sutringen om at alt var bedre før, så må det vel være bedre å gjøre en innsats for og få ting opp å gå. Hvis det er mer givende og være på Insta og FB, så javel, vær der da.

Og hva er en dyktig fotograf? En som kan ramse opp all verdens regler, innstillinger på kamera og hva som er det absolutt beste og nødvendigste utstyret, eller er det en som ser motiver og fanger øyeblikk vi andre går forbi? Hvem setter kriteriet?

All denne klagingen på kvaliteten på bildene som blir lagt ut, kan jo skremme enhver fersk bruker her inne. Vi trenger mangfold og variasjon, og det er vel ikke vi gamle gretne som skal legge kriteriene for hva som skal vises. Kan jo ikke ekskludere noen fordi de har et bilde som ikke passer inn i gitte preferanser hos en selv.

En annen sak, er at bildekritikken, slik vi kjente den, er død. I 2022 er der andre kriterier for bilder og kommentarer som gjelder. Skal en ha bildekritikk og mer tekniske kommentarer, så er fotoklubb et meget godt alternativ, eller eventuelt dedikerte fora.

Ser der dukker opp noen nye navn innimellom, og synes vi heller skal bakke opp om disse, ved å gi dem respons. Her kan en fint føle seg frem, og kanskje få en dialog. Det er ikke gitt at alle ønsker en utfyllende teknisk betraktning av bildene sine, men heller ønsker å vise frem noe som de selv er fornøyde med, og som gir dem en god følelse. Ikke dermed sagt at en ikke kan komme med råd og vink. Så en hyggelig tilbakemelding er med på og trigge disse til og fortsette å vise sine bilder, og dermed en spire til større aktivitet. Enkel matematikk.

Når det gjelder forumet, så bør en vel ha den innfallsvinkelen at ingen spørsmål er for dumme. Høflige og saklige svar, der en holder seg til det brukeren spør konkret om, bør være malen. Ser stadig at enkle spørsmål ender opp med en lang tirade om hva en egentlig bør ha/gjøre/anskaffe, og sklir ut i avsporinger som fører tråden langt fra det opprinnelige temaet.

Så da er det vel så enkelt at vi bør ta imot alle nye brukere med en positiv innstilling, og gjøre vårt for at de skal oppleve Foto.no som en plass for alle som er glad i foto og fotografering.

Dette vil være en forbedring av bildekritikken, såvel som Foto.no som helhet.

"Still learning after all these years"
Kjell H.
Godt skrevet! En konstruktiv sannhet i hvert av avsnittene her.
Torstein H.
1
Godt skrevet, jeg helt enig i alt sammen, bortsett fra at det ikke egentlig var det jeg prøvde å ta opp her. :-)
Jeg prøvde bare å komme med forslag til hvordan nettstedet kunne legge teknisk til rette for at bildekritikken skulle bli bedre og bruke og kanskje kunne gi en enklere dialog.
Roar F.
Tekniske endringer forekommer ikke på dette nettstedet, om det ikke handler om butikk og salg. Bildekritikken og forum har vært uendret i en årrekke tross mange forslag underveis.
Bård Ivar F.
Torstein H skrev:

Jeg prøvde bare å komme med forslag til hvordan nettstedet kunne legge teknisk til rette for at bildekritikken skulle bli bedre og bruke og kanskje kunne gi en enklere dialog.


.......og her fortsetter dere å piske en død hest.....som døde for mange år siden.....snart helt oppsmuldret av tidens tann ;)

Neida.....det positive er at de fleste har innsett behovet for egne kreative tiltak og heller bruke egne innlegg i forumet som den "NYE" bildekritikken....

PS! Hva var det jeg sa for mange år siden....ok.....vi var noen flere som så den komme ;)


http://kringlyd.no
Hosted by ProIsp
Åpne uskalert versjon i eget vindu