Jan Tore B.
Om en vlogger, og går forbi en ambassade, bryter man noen lov da?

Utifra det jeg vet, og utifra hva andre har fortalt og skrevet, så gjør en vel ikke det?

Er bare at enkelte motsier det andre sier, noe som kan gjøre ting uklart. Noen som vet eksakte lover ang. dette?
#1
#1
Dag T.
1
I Norge har du lov til å ta bilder av eller filme hva du vil fra offentlig sted (så lenge du ikke plager personer). Skulle det være unntak rundt militære installasjoner og lignende må det være godt merket.

http://thrane.name
Odd S.
1
Dag T skrev:
I ...ta bilder av eller filme hva du vil fra offentlig sted

Slik har jeg også oppfattet det.
Offentlig sted kan være uklart. Det er vel slik at den som eier eller leier stedet det fotograferes fra, kan bestemme fotoforbud. Det kan være butikk/kjøpesenter/museum... Fotoforbud pleier å være skiltet.
Spørsmålet fra Jan Tore B. er litt rart siden han tilsynelatende er opptatt av hva han passerer og ikke hva han faktisk tar bilde(r) av ;-)

I våre dager er kanskje bøygen heller at han risikerer å publisere video/bilde av personer som aldeles ikke vil på youtube, enten det skulle være ambassadøren, ambassadøra, gartneren eller hvermannsen.
Jan Tore B.
Bare spør siden det er mange ambassader i Oslo, og da ikke langt unna stedet jeg bor. Er forbi dette området gjerne flere ganger i uken. Det er ambassader "overalt" i Oslo, og uunngåelig å ikke støte på en. Flere bygg er en heller ikke klar over at er ambassader en gang. Bruker enten veien eller fortauet på offentlig sted. Veksler mellom å sykle og trille, og filmer både meg selv og veien foran meg, med to kameraer.

Har ellers ingen interesse av å i hovedsak filme ambassader. Jeg filmer min egen tur, og hva som måtte fanges opp av kameraet på den turen.

Men ser at andre vloggere og streamere går forbi ambassader hele tiden, og filmer direkte på twitch, uten problemer. En finner også alle ambassadene på Google Maps, noe som gir ekstra hint om at det er fullt lovlig å filme.

Er forøvrig kjent med lovene ang. fotografering og forholdsreglene når det gjelder publisering. Var bare det at enkelte motsier det andre sier, som gjør at jeg vil forhøre meg litt mer, i tilfelle det er kommet nye lover som en burde være obs på som omhandler ambassader spesifikt.
Dag T.
1
Jeg tror ikke du skal være bekymret. Hvis du passerer på offentlig fortau eller bilvei er det ikke noe problem.
Jan Tore B.
Da slår jeg meg til ro med at jeg ikke gjør noe galt. Mange takk, og takk til alle for svar. :)
Dag T.
1
Det kan nok komme som en overraskelse at offentlige museer, kjøpesentre, jernbane og T-banestasjoner o.l. ikke er offentlige, men som regel er det ganske klart. Og skiltet om det er restriksjoner.
Odd S.
Dag T skrev:
Det kan nok komme som en overraskelse at offentlige museer, kjøpesentre, jernbane og T-banestasjoner o.l. ikke er offentlige.


Kunnskapsmangel var et problem hos en del sikkerhetsvakter i en periode da sikkerheten skulle skjerpes etter terroraksjoner. Du husker sikkert at vakter på T-banestasjoner ble ekstra høye og mørke. Omtale førte til at Sporveien publiserte en tekst som fjernet all tvil, de hadde ikke ikke noe generelt fotoforbud. Teksten finnes fortsatt: http://sporveien.com/inter/omktp/artikkel?p_document_id=2430002

På den tiden tok jeg noen bilder fra en parkeringsplass på taket der jeg jobbet og observerte en patuljebil som gjorde en U-sving og kom opp på parkeringsplassen. Politiet ville personalia og de ville blant annet vite hva jeg fotograferte... Jeg ga dem mobilnummeret til eieren av bygget og ba dem om å få eieren til å ringe meg hvis han hadde noe i mot at jeg fotograferte. De forsvant stille og rolig. Så vidt jeg vet hørte ikke eieren fra dem.
Dag T.
Ja, jeg har også vært utsatt for overivrige sikkerhetsvakter. Det har stort sett løst seg...

Forøvrig er sånne forbud håpløse i en verden der alle har et utmerket kamera på mobilen.
Åpne uskalert versjon i eget vindu