Varsle Foto.no
Erfaringer
Marcus V.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Optisk blir det ikke bedre enn dette. Superrask AF.
Noe tungt for lange turer - men det er det bare å leve med så fantastisk dette objektivet er.
Overgår alt jeg har prøvd.
Tom Just O.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
300 mm/2,8L har gått ut av produksjon, men kan fremdeles kjøpes nytt hos enkelte forhandlere. 300 mm/2,8L kjennetegnes ved å være tungt, dyrt og vanskelig å bruke på frihånd. Krever en god del tørrtrening for å få til gode bilder. Toppen et par vellykkede bilder har jeg tatt av dyr i natur, håndholdt. Leveres med solid lærkuffert og drop-in polarisasjonsfilter, stativfeste og en enorm solblender. Avansert konstruksjon med hele tre UD-glass. Produserer bilder med høy skarphet og kontrast. Trolig et av Canons beste objektiver i så måte. AFen kan programmeres til å dekke ulike segmenter eller ''falle tilbake'' til et forprogrammert fokuspunkt. Super-rask AF (USM) til tross for all massen som skal flyttes. Egner seg best på stativ, - og ikke noe hva som helst av stativer heller. En stor del av massen henger utenfor stativets og stativ-hodets senter og man må ta høyde for å bruke et stativ/hode med kapasitet for 2 til 3 ganger vekten av kamerahus og objektiv til sammen. Da har man en ekvipasje som ikke er lett å forflytte langt i terenget. Mitt eksemplar har ikke vært mer enn 200 meter fra bilen. Selv i godt lys bør man (i det minste) bruke ett-bens-stativ for å kunne hvile armene en gang i blandt. Gir fortsatt skarpe bilder med høy kontrast med EF 1,4x converter (420 mm). Med EF 2x converter (600 mm) blir bildene påfallende mer kjedelige og kontrastløse. Er spennende å bruke med 25 mm mellomring for nærfotografering. Begge EF-converterne kan normalt ikke kombineres, - uten å bruke mellomringen mellom converterne. Man mister ''uendelig'', - og en masse kontrast, men man kan se, i detalj, hva fluesnapper-ungene får til frokost (brennvidde 840 mm). Objektivets sterke side er lang brennvidde kombinert med stor blenderåpning. 300 mm/2,8L er det optimale verktøy for ''dyr i natur'' der gode lysforhold er skjeldent. Brukes også mye av sportsfotografer, spesiellt til lagspill over store avstander som fotball. Muliggjør da hyper-raske eksponeringstider med rask film. Den gamle FD-versjonen ble berømt da en pressefotograf på galleriet fotograferte Henry Kissingers hemmelige dokumenter på et Helsingfors-traktat-møte. Oppløsningen var upåklagelig: Vi kunne alle lese CIAs siste hemmelige betraktninger om Vietnam-krigen. Et dugelig verktøy for småfuglefotografen og da gjerne med 1,4x-converteren. Svært solid metall-konstruksjon og gedigen kvalitetsfølelse.
Ulemper som ligger i at et teleobjektiv med så lang brennvidde og så stor blender må bli dyrt og tungt er åpenbar. Krever stort stativ og ditto lommebok. AFen er rask på bekostning av muligheten til å fokusere raskt og presist manuelt. Man må være ekstremt lett på hånden. Utsatt for flare i motlys (derfor den store solblenderen).
Et objektiv for de som må ha et godt verktøy for fotografering av dyr i natur eller sport. Høy kvalitet og enormt god ydelse. Kostet opprinnelig 65.000 kroner, men raste ned i 35.000 da Canon sluttet å produsere 300 mm/2,8L til fordel for IS-modellen. Oslo Kameraservice har fortsatt (pr. 22.1.02) ett (nesten?) nytt eksemplar på lager til 20.000 kroner, - som må sies å være billig for dette objektivet. Finnes i stort antall, faktisk, på bruktmarkedet i forskjellig forfatning. Proff-brukte og oppskrapte til omtrent fabrikk-nye. Med ditto varierende prisnivåer fra 15- til 30.000 kroner i prisforlangende. Jeg vil ikke være redd for å kjøpe et så solid objektiv brukt, men ville først være overbevist om at 300 mm og blender 2,8 er noe jeg ''må ha''. Lengre brennvidder med tilsvarende blenderåpning eller IS ''tar helt av'' prismessig og kan kun være regningssvarende for dedikerte proffer med klart definerte spesialområder der super-lang brennvidde og stor blender er påkrevet. Amatører som er på jakt etter en lyssterk tele vil jeg heller anbefale den langt billigere, men bildekvalitetsmessige like gode, og mye lettere å bruke EF 200 mm/2,8L til ''litt'' under 10.000 kroner.
Varsle Foto.no
Åpne uskalert versjon i eget vindu