Varsle Foto.no
Erfaringer
Terje A.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
I den digitale verden er dette nå blitt en klassiker. Til forskjell fra mange andre, er dette kameraet så stort at det gir kamerafølelse. Det fremstår også som mer robust og pålitelig enn konkurrentene, dessuten blir bildene rimelig bra under de fleste vanlige forhold. Automatikken er bra, de manuelle mulighetene enda bedre, og rimelig greie å bruke når man blir vant til dem. Objektivet har alt man trenger til husbruk, med zoom som tilsvarer rundt 35-115 mm i 135 verdenen, og makro i tillegg. Batteristørrelsen er vanlige penlight, der et sett NiMh koster 90 kroner hos Claas Ohlson, og de holder leeeeeenge.
Dette er et kamera som først og fremst passer til dem som synes en stor, tung speilrefleks er en fin ting. Om du vil ha et kompakt kamera for skjortelomma, finnes det mange alternativer. Blitzen gir brukbart med lys til enkel bruk, men for interiørfotografering og avstander over tre meter må man kjøpe en blitzskinne og ekstern blitz. Noe fomling med å få en vanlig autoblitz til å funke, Nikons egne blitzer eller en god etterligning anbefales for den som vil gjøre seriøse ting med blitz.

En liten svakhet man skal være obs på: dette kameraet er mye mer robust enn andre digitalkameraer i samme klasse, men batterirommet er i plastikk. Det er derfor meget viktig å investere i en god veske.

Megapixler er ikke alt. Den automatiske hvitbalansen og de øvrige algoritmene for bildebehandlingen betyr minst like mye, og på dette kameraet blir bildene generellt så bra at det kan sammenlignes med de fleste kompaktkameraer, og mange rimelige speilreflekskameraer, uten at man trenger å rødme av den grunn. Oppløsningen er selvsagt langt fra vanlig negativfilm, for ikke å si slides, men det er da heller ikke derfor man kjøper et digitalkamera. Bildene tåler uten problemer utskrifter opp til A4, og A3 blir brukbart om man ikke bruker lupe. Det er kort og godt et meget godt kamera for de aller fleste brukere, så lenge man ikke forventer at det skal være like godt som et speilreflekskamera i samme prisklasse.

Men så er da også filmen MYE billigere!

Jeg har prøvd en del varianter over temaet digitalkamera, dette skiller seg klart positivt ut på alle måter - kanskje fordi jeg er gammel speilrefleksbruker, og dette kameraet minner mye mer om et virkelig kamera, enn disse knøttsmå aluminiumsboksene som dominerer markedet forøvrig.
Toralf S.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Relativt kompakt digitalkamera med vel fungerende automatikk og samtidig alle manuelle kontroller du trenger. 3x zoomoptikk (tilsv. 38-115 mm) av god klasse, med et utvalg konvertere fra fisheye til 3 x tele m.m. gir tilgang til enkelte systemfunksjoner. Autofokus fungerer bra, matrix-eksponering forbilledlig og fargegjengivelsen er svært bra. Når du blir vant til kameratypen med vridbart hus, ser du fordelene i at LCD-skjerm og objektiv kan vris hver sin retning.
Blitzfotografering er ikke på langt nær så bra som hos sine speilreflekssøsken. Ingen TTL ved blitz. LCD-skjermen nærmest ubrukelig i dagslys, særlig i solen. Fortegning ved vidvinkel, enda mer med vidvinkeladapter.
Et av de bedre 3,3 megapixel digitalkameraene med gode utbyggingsmuligheter for entusiasten, og med fulle manuelle kontrollmuligheter.
Tross alt et kompaktkamera og ikke en speilrefleks.
Varsle Foto.no
Åpne uskalert versjon i eget vindu