Varsle Foto.no
Erfaringer
Lars K.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Min erfaring er fra Canon 600D. Skarpe bilder fra blender 2.8. Lyssterk og fin sløret bakgrunn. Veldig lett å bære med seg.
Jeg mistet kamera med objektiv inne i en fotobag, ca 30cm, og skadet fokusringen, da mener jeg en ring som kommer ut av objektivet ved fokusering. Hvis du har dette objektivet bør du alltid ta inn fokusringen ved transport og oppbevaring. Autofokusen fusket litt, og ville ikke fokusere nærmere enn 1 meter. (Ps, jeg gav bort objektivet, men oppdaget etterpå en video på YouTube, hvor de viser hvordan problemet kan fikses)

Jeg kjøpte Sigma 50mm 1.4 og synes den er skarpere (i midten) på alle blendere fra 1.4 til 4.0. Har ikke testet andre blendere eller i kantene. Sigmaen virker mye bedre bygget, og tegner enda finere bakgrunn (bokeh).
Til APS-C sensor, vil jeg anbefale den dyrere Sigmaen, særlig på grunn av byggekvaliteten. På fullformat skal Canon visstnok være skarpere i kantene, så hvis det er viktig...

Ved kjøp av Sigma har jeg registrert at enkelte opplever ujevn og upresis fokus. Jeg har ikke merket dette, men objektivet bør testes i butikken før man kjøper det...
Jeg er litt streng, for du får veldig god bildekvalitet for pengene. Likevel foretrekker jeg å betale ekstra for Sigmaen, og forbeholder høyere karakterer til den. Kjøper du denne canon-linsen, ville jeg anbefalt superforsikring..
Frederic Jean D.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Lett og kompakt
Nydelig bohkee
Veldig lyssterk
Mindre skarpt ved f/1,4
For dårlig nærgrense
mangler IS
Anbefalle til portreter
Vidar A.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Jeg er nærmest avhengig av zoom-objektiv til mitt hobbybruk. Men dette objektivets skarpe og gode egenskaper gjør at jeg stadig oftere ofrer zoom-muligheten for dette optisk veldig sterke objektiv.
Autofokuseringen jobber raskt mellom store avstandsforskjeller.
På blender større enn 2.8, forsvinner de gode optiske kvalitetene. Fokusringens byggekvalitet og funksjonalitet virker veldig billig ut, og tåler antagelig veldig lite før det går galt.
Absolutt et bra optisk objektiv ifht. pris. Jeg hadde derimot gjerne gitt et par hundrelapper ekstra for noe bedre byggekvalitet.

Er hovedgrunnen til kjøp av et slikt objektiv at man skal ta skarpe bilder i svakt lys, bør man kanskje vurdere om man kommer bedre ut med et annet objektiv med mindre blender, men som har IS.

Optikken er en 6'er, men konstruksjonen trekker ned.
Maria H.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Kjøpte dette objektivet etter å ha lest omtaler flere steder om hvor bra dette objektivet var. Og joda, objektivet er utrolig lyssterkt, og passer utmerket til å ta bilder på steder hvor det er lite lys.

Og det passer også bra til portrettfotografering for dem som interesserer seg for sånt...
Da jeg endelig fikk tak i 50mm f/1.4, og begynte å bruke det, så ble jeg skuffet. Folk skryter uhemmet av linsa, men de glemmer å understreke at du må ha en viss avstand til det du skal ta bilde av for å få fine bilder.

Og jeg liker å ta bilder av ganske mye, og derfor så passet ikke dette objektivet til mitt bruk.

Jeg vet jo at dette er et fast objektiv, og ikke en telezoom, men hver gang jeg ønsket å ta bilde av noe som lå foran meg, så måtte jeg ha en viss avstand til objektet for å få et skarpt nok bilde.

Og det ble jeg etterhvert grådig lei av. Jeg liker å stå nære når jeg skal ta bilde av noe som befinner seg like foran meg. Ikke overdreven nær, men nært nok til at jeg slipper å måtte reise meg opp og stille meg nesten hundre meter unna for å få et skarpt, klart bilde.

Og her skuffet 50mm-linsa ganske mye.

Lyssterkt,- joda, dèt er det. Men du må alltid stå så langt unna selv når du skal ta bilde av mat, noe som etterhvert ble slitsomt.

Så nei, jeg ble ikke så begeistret for dette objektivet slik mange andre før meg har blitt.
Min konklusjon er at folk må spesifisere hvorfor de liker et objektiv. Ikke bare slenge ut av seg at det er lyssterkt og at man ka ta bilder innendørs i dårlig lys.

Men også spesifisere andre områder, slik som avstand, hvor man kan bruke det, hvilke områder som vil være egnet, og hvorfor og hvordan.

I det hele tatt, - si litt mer enn at det passer bra til portretter, for det finnes mange objektiver som gjør akkurat den biten like bra.

Vil helst gi enda lavere karakter til denne linsa, men midt på treet får vel holde.
Martin H.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Et betydlig bedre objektiv enn plastikk-lillebroren med f/1.8 som største blender. Her er byggekonstruksjonen mye bedre, fokusringen er bredere og bedre gli. Optisk er den fortreffelig, noe soft fra på f/1.4, men trengte ikke blende lengere ned en f/1.8 for å oppnå et skarpt resultat. Fra f/2.0 og nedover er den sylskarp, USM motoren er en mikro USM motor og må ikke forveksles med den nyere ring USM motoren som er på dyrere og mer sofistiskert optikk. Den er litt tregere og lager litt mer lyd, men er en betydlig oppgradering fra AF motoren til Canon 50 f/1.8. Den er fremdeles lett med sine 290 gram og er en fornøyelse å ta med seg overalt, perfekt til portretter med spennende effekter med stor blender som gjør en nydelig bakgrunnsskarphet. Med sine faste 50mm tvinger den til å være kreativ og tenke mer gjennom komposisjon, istedenfor å bruke et zoom objektiv.
Det er flere tilfelle av objektiver som lider av focusshift eller er bak/front fokuserte, dette er ikke forutsigbart når man kjøper en utgave så må bare krysse fingrene på at man ikke får et "dårlig" objektiv. Men klageretten er enn kjekk ting. Pass på å ikke smell borti noe med frontpartiet på objektivet som da kan sette autofokusmotoren ute av drift, vær varsom og bruk solblender for å beskytte den mot slag på denne sårbare delen.
Et meget godt objektiv som er verdt hver krone, med stor blender og veldig skarp fra f/1.8 kan denne brukes ved situasjoner med dårlig lys.
Petter S.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Dette var objektivet jeg kjøpte med tanke på innendørs konsertfotografering, og til det bruket har det fungert utmerket. Kunne også tenkt meg IS, men i de tilfellene hvor jeg har hatt behov for det, så har jeg brukt monopod.
Har egentlig ikke noe negativt å si utover det som allerede er nevnt. Skummel konstruksjon som er sårbar for støtskader foran på objektivet. Men dette kan i stor grad løses ved å alltid bruke solblender.
En jobbelinse som krever godt fottøy om man skal ta konsertbilder. Passer også veldig godt til portrett eller nærfotografering. Dette er en "keeper".
Anbefaler også å sette på solblender, sånn at skade på objektivet kan unngås. Jeg hadde ikke råd til 1.2, og synes 1.8 så litt vel mye plastikk ut, så da ble det 1.4.
Bjørn Willy H L.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Lite, lett, og knall god optisk kvalitet fra 2.0 og høyere blendertall. MTF-målinger som er gjort viser at det er noe av det aller skarpeste som er å få på 5.6 blender. Fungerer selvsagt glimrende til knipsing i lite lys. Ganske fin og jevn uskarphet på det som er ute av fokus. Hvis man klarer å treffe med fokus på 1.4 er det faktisk ganske skarpttegnende helt ut i kantene (tips: Live View og manuell fokus).
Frontelement som visstnok er sårbart for støt. Når det er sagt har jeg hatt med objektivet i lomma og i fotobager uten noe ekstra beskyttelse, og det har gått helt fint, men har nå kjøpt en billig uoriginal solblender på ebay (koster 60 kroner fritt tilsendt fra Hong Kong) som alltid står på. Mitt eksemplar har en kvart millimeter dødgang på fokusringen, trekker litt ned på kvalitetsfølelsen, men betyr strengt tatt ingenting i praksis. Bildene blir bløte i kantene på f1.4 når man tar bilde av noe helt flatt på 100% forstørrelse, men who cares! På 1.4 er fokusplanet så syltynt uansett at du skal jobbe godt for å treffe 100%. Fokusplanet buer noe, anslår mellom 5 og 10 cm. Dette kan man se spesielt på f1.4, og det er mye av årsaken til at objektivet oppfattes som uskarpt i kantene.
Et meget bra objektiv i sin prisklasse som har ekstreme egenskaper i lite lys. Det er ikke mange alternativer på denne lysstyrken og prisklassen, og med god optikk i tillegg er den vrien å komme utenom. Har tatt flotte portrettbilder med dette objektivet på 1.4 blender (kan anbefale stativ og Live-View fokus, evt manuell fokus for å klare og få fokus i øynene)! Noen bekymrer seg veldig for det sårbare frontelementet, men da er det vel bare å forsikre utstyret, eller kjøp hetta til objektivet, koster ikke mange kronene. 1.2 utgaven er sterkere optisk på helt åpen blender, og gir en enda jevnere uskarphet. Men så er det 10000 dyrere også, det er det ikke verdt for min del. Det eneste jeg savner er en stabilisator. Hører dere, Canon.
Kun en sterk firer for plastikkonstruksjonen, mest på grunn av den ikke så veldig solide følelsen objektivet gir under bruk. Samtidig gjør plastiken at det er et meget lett objektiv, noe jeg synes er en fordel (noen påstår de liker tunge objektiver, jeg er ikke en av dem).
Bevan M.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
liten og lett, lyssterk og skarp
solblender ikke følger med,

må ikke bæres/lagres med front enden ned, kan fort ødelegge hele linsen hvis front elementen er ikke godt beskyttet! jeg ble over 2000kr fattigere etter reprasjonen av min 50 1.4 og etter bare 2 måners bruk, garanteen dekket ikke kostnaden heller, så nå skal jeg kjøpe solblenderen og ha den festet på heletiden!

med det sagt, buu til canon for dårlig byggekvalitet!
jeg liker 50'en, men skuffet over konstruksjonen.
Jeg burde ha kjøpt 50 F1.4 fra sigma eller spart til canon's 50L
Henrik H.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
kjapp fokus, metallbajonett, rimelig filterstørrelse, kompakt og grei vekt
Et lite kakk i fronten setter fort micro-usm'n ut av funksjon.Må blendes ned til 2.2-2.8 før skarpheten sitter. For de fleste vil det være vanskelig å skille bilder tatt med plastversjonen 1.8 og denne når de begge er blendet ned til 5.6.
Av samtlige objektiver jeg har hatt, er dette det eneste jeg har erfart funksjonsproblem med. Det samme fenomenet har vært på to pene eksemplarer kjøpt på bruktmarkedet. Autofokus har vært sporadisk spontant inaktiv. Får du tak i 50 1.8 versjon 1, anbefaler jeg snarere å gå for denne med tanke på EF 50 1.4's sårbare mekanikk. Alternativt; gå for 50 1/1 macro fra Sigma hvis ikke fokushastighet er et prioritert valgkriterium.Hvis kvaliteten nær full blenderåpning og fokushastighet teller, gå for Sigma 50 1.4.
Faller totalt gjennom sammenlignet med totalkvaliteten en finner i EF 85 1.8
Dette objektivet bør du styre unna på bruktmarkedet med mindre du stoler på at selger har vært konsekvent med å beskytte frontkonstruksjonen med solblender fra dag en!
Petter H.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Skarp, rask og lett. Høy lysstyrke, sylskarp fra f/2.8. Nydelig bokeh. God til portrett for cropkamera. God optikk for en rimelig penge.
Ingen
Knall objektiv. Anbefales på det varmeste.
Varsle Foto.no
Åpne uskalert versjon i eget vindu