Varsle Foto.no
Erfaringer
Alexander Rex E.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Godt grep til tross for lite kamerahus. Har brukt det i -30 uten å merke noen problemer av noe slag annet enn at det var kjølig..

Veldig god ISO-ytelse, jeg gikk fra K10D til dette og det er et par generasjoner mellom dem, og det vises. K10D hadde veldig god ISO-100 ytelse, minst like bra som K-x, men K-x er overlegen alt fra ISO 400 og opp, selv 12800 kan brukes om man MÅ ha bildet, men uten å nøle bruker jeg ISO 3200 for sport/konserter eller annet.

Det er raskt (jeg får uten problemer 4.7 FPS, har hørt noen si at testere ikke får dette, men da må de gjøre noe feil). Med raske SD-kort (jeg bruker SanDisk Extreme III 20MBps versjon og får ta bilder i 4.7 FPS til kortet er fullt med JPEG.

Man ser ikke i søkeren hvilke fokuspunkter som er aktive, men dette har aldri ført til noen problemer ettersom man skjønner veldig lett pga. streker i søkeren hvor disse er, spesielt siden man ser de samme strekene på skjermen når man velger fokuspunkt.

Det er ingen LCD på toppen av huset slik på kamerahus i høyere klasser, men det fungerer fint å bruke kun skjermen bak på kameraet, menyene er intuitive og man kan raskt skifte innstillinger uten å miste noe særlig mer action man ikke ville mistet på større hus.

Jeg har den hvite versjonen, men det er enda hvitt nåt etter snart 6 måneder med huset i aktiv bruk.

Man kan velge JPEG, RAW (i to formater, PEF, Pentax' sitt format, eller DNG) og RAW+ som er JPEG+RAW.

Vil man ikke jobbe med bildene på en datamaskin, eller bare ikke har en tilgjengelig, kan man fremkalle fra råformat i kamera med mange muligheter, dette har jeg prøvd ved et par anledninger, og det har fungert veldig bra.

Jeg bruker kameraet regelmessig med gamle helmanuelle objektiver, noen eldre autofokusobjektiver og helt nye objektiver, og kameraet fungerer fint med alle. Ved manuell fokus kan man bruke fangefokus med bra resultat. Dette er når du holder utløserknappen inne og kameraet tar bildet så fort det ser at noe er i fokus. Jeg har brukt det til action også, og det reagerer raskt nok til å få motivene skarpe.

Kameraet har ikke som K10D og K20D (og sikkert K-7) muligheten til å vri utløserbryteren et ekstra steg mot høyre for å ta prøvebilde, men man kan stille inn den grønne knappen til å ta prøvebilde, som jeg liker bedre enn å vri utløserbryteren. Da tar kameraet et bilde med innstillingene du har valgt der og da så du kan se om eksponeringen er rett. Skulle det bli blinkskuddet du fikk da kan bildet lagres, men da kun som JPEG, selv om du har valgt RAW som lagringsformat, men det er da bedre enn ingen bilde.

Live View fungerer som LV skal, men bedre enn K20D hvor man kun forstørret bildepunktene man såg ved 100% bildevisning når man skulle sjekke f.eks. fokus ved å forstørre bildet. På K-x forstørrer man bildet skikkelig, ikke bare bildepunktene fra 100% visning. Med AF er det max 6x forstørrelse og 10x ved manuell, men over 6x er det vanskelig å se detaljene skikkelig, så helt bra er det ikke, man kan altså ikke se hvert et bildepunkt sensoren tar opp når den tar bildet, altså 100% utsnitt, det er litt synd.
Videodelen er litt dårlig, man kan kun velge blender, ikke ISO eller lukkertid. Man kan låse eksponeringen og justere eksponeringskompensasjon (+/- EV) før man starter å ta opp video, men det er eneste muligheten man har. Med objektiver som har blenderring kan man skifte blender mens man filmer, men da må man slå av eksponeringslåsen for å vedlikeholde eksponeringen, men da er det jo ikke sikkert man får den eksponeringen man vil lenger ettersom kamera gjør det det mener er rett.

Det er heller ikke mulig å koble til mikrofon, og den som er innebygd er helt OK, men kun så lenge det ikke er noe luft i bevegelse, da bråker den utrolig mye, så man må kjøpe både mikrofon og lydopptaker for å få skikkelig lyd, ikke bare god mikrofon som man hadde kommet unna med ellers.

De har valgt å ikke ha mulighet for trådutløser, kun trådløs, så skal man bruke kameraet til time lapse må man enten trykke manuelt på kamera eller fjernkontrollen, eller gå til innkjøp av en ganske dyr (over 800kr med frakt) kontroller som styrer kamera via IR.

Et topp kamera, gjør jobben veldig bra, nøler ikke med å anbefale dette for andre. Jeg vil gå til innkjøpe av et hus #2 som også er K-x (bare annen farge kanskje?) for å slippe å bytte objektiver så mye under actionfotografering.

Har man ikke problemer med størrelsen kan dette lett brukes framfor hvilket som helst annet kamera med APS-C-sensor, det yter minst like bra, for det meste bedre (anno sommer 2010). Så lenge man ikke trenger en avansert videodel selvsagt.
Konstruksjonskarakteren "5 Bra +" betyr ikke at det er nesten like bra som semipro eller pro, men i forhold til prisen. Jeg kan ikke tenke meg at det blir så mye bedre enn dette i denne kameraklassen.
Varsle Foto.no
Åpne uskalert versjon i eget vindu