Varsle Foto.no
Erfaringer
Simen O.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Robust kamerahus selv om det tar mindre plass i sekken og er lettere enn konkurrentenes tilsvarende kameraer. Stabilisering i huset gjør valget av optikk lettere. Kjapp og presis autofokus også i dårlig belysning, så fremt man har rask AF-motor i optikken. Værtettingen gjør det beroligende trygt å ta med på røffe turer og ha kameraet fremme. Det vies når man kommer hjem og ser på bildene til turkamerater som har måttet være forsiktig for å ikke få en dråpe på kameraet. Bedre kitoptikk enn konkurrentene. En glimrende intervallfunksjon for serieopptak av nordlys. Andre kameramerker må ofte ha en dyr ekstern timer for å få til dette. God ISO-ytelse og fantastisk dynamikk som betyr at man kan hente ut veldig mye informasjon i mørke partier av bildene. Kompatibilitet med svært mye optikk helt tilbake til 70-tallet. Automatisk støvfjerning og speillås ved bruk av selvutløseren. God søker, svært god ergonomi for normale voksne hender. Pentax-optikk er en smule rimeligere enn tilsvarende for Nikon/Canon.
ISO 25600 og 51200 er bare skrytetall. Helt ubrukelig i mine øyne. Skulle gjerne hatt innebygget gardin for den optiske søkeren når jeg tar nordlysbilder. Det hadde vært enklere enn å bruke det medfølgende lokket.
Kompakt men solid utendørskamera som yter svært bra, har et bredt utvalg gode funksjoner og ingen store ulemper. Etter min mening et mye bedre valg enn de større og tyngre Canon 7D og Nikon D7000 fordi jeg synes K-5 er et bedre kamera og til en lavere pris.
Kommentaren gjelder i perioden fra jeg kjøpte kameraet i januar 2011 til skrivende stund, i april 2012.
Rune N.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Lite isostøy til 12800. Stor dynamisk spennvidde.
Lukkeren er uvant stille.
Sykt bra oppløsning.
Prisen er fornuftig.
+ for fortsatt tilbakekompatibilitet med gammel kremoptikk.
Selv om mye er forandret siden K20D, er kameraet logisk og enkelt å finne ut av. Stort pluss for programmerbar rawknapp.
Ekstrapluss for PCuttak.

Så en ting jeg har skjønt etterhvert: Lensprofiles i firmware. Direkte en glittrende idè som fungerer aldeles udmerket.
Hvorfor lager man ikke mattskive med splittbilde hos Pentax?
Som de andre testerne her har uttalt, dette er verd hvert et øre.
Innenfor DXformatet kan jeg ikke tenke meg at noen lager noe bedre i dag.
Simen O.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Solid byggekvalitet, meget bra ISO-ytelse, stabilisering i hus kombinert med lyssterke objektiver, eldre Pentax-objektiver og generelt nye/gamle 3.parts objektiver. Dette er en glimrende "sweet spot" pris/ytelse i mitt tilfelle. ISO 80 gir svært gode muligheter for å dra i spakene i etterbehandlingen grunnet svært god dynamikk i kontrasten. ISO opp til 3200-6400 er brukbart etter min smak. ISO 51200 er selvsagt radbrekking av bildekvaliteten. Trenger man ISO 51200 er det vel ingen vei utenom D3s + 200/2 og lignende, men det koster jo en liten småbil og er helt uaktuelt for meg.

Ergonomien er god med mine kontorfingre. Jeg liker at lillefingeren blir hvilende under kameraet, men akkurat det er jo litt smak og behag.

Kit-objektivet er værtett, har raskere AF enn Canon og Nikon sine 18-55 IS/VR og er optisk ganske jevne med de. Solblenderen følger med og har en fiffig luke for å rotere filtre. Luken er like mye en fordel som en ulempe da den lett faller av og forsvinner. AF er også raskere enn Olympus sitt 14-42 kit. Nærgrensen er hakket bedre enn hos konkurrentene. Kort sagt markedets beste kitobjetkiv i sin klasse. (Canon 16-85, 24-70 og lignende er en annen klasse)

Limited-serien er etter sigende en grunn i seg selv for å kjøpe Pentax, men jeg synes stabilisatoren i huset kombinert med lyssterke objektiv, god ISO-ytelse og 3.parts objektiver er en ennå bedre grunn.

Rask og presis AF. Sa jeg rask? Og presis? I nesten stummende mørke også?

Svært god skuddtakt. Det var jo morsomt å prøve ut på nyttårsaften og i akebakken her om dagen, men det blir vel ikke den mest brukte funksjonen her i hvert fall.

Skjerm og søker har glimrende størrelse og skarphet.

Filming: Inngang for ekstern stereo mikrofon. HDMI ut. MPEG kan i utgangspunktet se ut som en svakhet, men med opp til 63 Mbps bitrate lagres likevel svært detaljerte bilder. Dette setter dog litt krav til hastighet på minnekortet.

Det finnes faktisk gode etterbehandlingsmuligheter i kameraet for de som liker å gjøre etterbehandlingen der. Det kan også være kjekt når man f.eks er på telttur uten å drasse med seg PC.
Filmmuligheten kunne gjerne hatt egne knapper for bedre kontroll. AF fungerer ikke under filming. Man må/bør fokusere før filming og deretter fokusere manuelt under opptaket. Jeg skulle gjerne hatt muligheten for 720/60p for bedre sakte-film og bedre flyt. (Jeg irriterer meg stadig over panorering og bevegelser på kino/bluray med 24p). Shake reduction og horisontkorreksjon er ikke tilgjengelig under filming.

Modusknappen har en sperreknapp som gjør at den ikke roterer ved et uhell. Den er litt plagsom selv om jeg ser nytten også.

Jeg skulle gjerne hatt mulighet for både Li-Ion og AA-batterier slik som lillebroren K-r har. (Jeg vil ikke ha vertikalgrep på grunn av vekt og størrelse.)

Jeg skulle gjerne hatt denne i rød farge for å skille meg litt ut. Det er bare lillebroren som kommer i rødt.
Totalt sett et kamera som gir svært mye for pengene. Det finnes likevel forbedringspotensiale for fremtidige modeller.
Etter min mening det beste kamerakjøpet i min prisklasse. Noe som selvsagt er grunnen til at jeg valgte å kjøpe akkurat dette kameraet. Jeg er ikke skuffet etter 3 ukers bruk.
Pål Arne N.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Kjøpte dette kameraet som mitt første Pentax etter å ha hatt diverse Olympus og Canon tidligere. Har bare hatt det et par uker men er så langt meget fornøyd med det. Byggekvaliteten er helt fantastisk, riktig motstand i knapper og hjul, føles veldig ut som om det tåler en god støyt, ligger også perfekt i mine lange pølsefingre. Man har alle muligheter, ekstremt mange muligheter til finjustering innebygd i kameraet. En fin finesse er at man kan lagre det siste bildet som Raw selv om bildet er tatt i jpeg! Er egentlig alt for mange flotte ting jeg kunne lagt ut om men da hadde det blitt en lang artikkel. Jeg tar mye bilder med eldre manuelle objektiver og det er veldig enkelt, nesten som å bruke af-objektiver. Kameraet har ekstremt bra ISO-ytelse, er ikke noe problem å bruke minst 3200, 6400 er også brukbart. Støy som da kommer er 'pen' og kan fjernes ganske lett i software uten at mye detaljer forsvinner. Alt kan justeres og gjerne på flere måter. Liker også veldig godt at det er egne brytere for valg av fokuspunkt og lysmåling. Meget god skjerm og ganske fiffig menysystem. Man har mulighet for fem user-modes der så godt som alt av innstillinger kan lagres for raskt å hentes tilbake igjen, meget bra!
Liveview er ikke like bra som Olympus, fullt brukandes men er forbedringspotensiale. Film er litt tungvint men kvaliteten er upåklagelig. Ingen 'scenes' som gjør at kona ikke er så interessert i det men det er vel strengt tatt ikke noe negativt da man får det for seg selv :) Det koster endel men det er med bra kit-objektiv som er værbeskyttet. Konkurrentene er sterke men man bør vurdere K-5 nøye, det leverer meget bra!
Svært bra kamera som man så absolutt bør vurdere!
Mikael S.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Jeg har fått testet dette kameraet, og kommer til å skrive litt om det etterhvert.
Førsteintrykket er bra.
Kameraet har en meget gjennomført værtetting, og tåler fint en regnskur. Håndgrepet er behagelig og passet mine medium store hender perfekt. Mange gode redigeringsfunksjoner og filtre i kameraet, det er altid moro.
Jeg synes autofokusen virker litt upresis sammenlignet med Canon 7D, men er nok på nivå med div andre konkurenter som fks Olympus, det har bare blitt en veldig hard konkuranse på dette området siden nivået er svært høyt på enkelte av konkurentene.
Jeg har fått sammenlignet litt bildekvaliteten med Canon 7D, og synes at jpeg filene er litt softe på K-5. Støymessig er det heller ikke på nivå med 7D, her er det klare forskjeller som fremtrer på min pc skjerm. Det første jeg gjør når jeg har et nytt kamera i hende, er å teste det i vanskelig belysning inne, og her gir K-5 en litt for dårlig filkvalitet til at jeg vil kjøpe kameraet.
Sammenlignet med div andre kameraer jeg har fått sjansen til å teste siste tiden, så klarer k-5 seg greit, om man velger Nikon d7000 eller K-5 faller ned på personlige preferanser,(D7000 har nok litt bedre filkvalitet) og jeg synes desse to er nesten på samme nivå. K-5 er et solid kamera med en god værtetting, og dette alene er nok for enkelte til å velge Pentax.
Jeg kan på det varmeste anbefale å handle Pentax med Fovi as, siden desse gutta kjenner merket bedre en andre i Norge, og du er garantert glimrende service.
Karakteren er ikke helt på topp for min del siden jeg vektlegger bildekvaliteten på jpegfilene i denne klassen. Ellers så er kameraet svært solid, antageligvis best på byggekvalitet i denne prisklassen.
Håvard F.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Jeg mente vel at Pentax K-7 var verdens beste kamera. K-5 er bedre. I hovedsak er knappene på de samme plassene, men noen få funsjoner er endret til det bedre. Denne gangen har vi ekte full HD i video-modus og nøyaktig styring på alle videofunksjoner. Autofokus er raskere og mer sikker, faktisk margianlt bedre enn Canons EOS 7D, som jeg prøvde sist helg. Hva angår ISO-støy er K-5 langt bedre enn alt fra alle andre, mulignes med unntak av de beste fra Nikon. Til prisen derimot, er det ingen kan måle seg. Dette er det beste digitale SLR på markedet nå, og til en veldig lav pris.
Lyden (klikket) lukkeren er ny. Det er trist. K-5 lyder veldig moderne og effektivt, men K-7 låt som en klassisk Pentax Spotmatic, så her har vi et "religiøst" problem for oss Pentax-fundamentalister.
Dette blir sikkert endret i neste bios-revisjon, men dersom man har stilt inn til manuelt valg av fokuspunkt, er det litt klønete å nå hutigfunksjon for blitz-valg, hvitbalanse, utløserfunksjon og bildestil. Jeg tror de aller fleste ikke kommer borti denne situasjonen, før dette er rettet. Siden jeg skrev dette første gang, er det kommet ny firmware-revisjon. Mye er bra, men problemet med at hurtigvalgene bortfaller ved manuelt valg av fokuspunkt er beholdt. Jeg forstår etter noe bruk hvorfor, men det kunne ved ordnet med å veksle på ok-knappen som i K-7. Kit-objektivet 18-55, som mange viser til, er nok klassens beste, men allikevel noe drit som ikke yter dette kamera i nærheten av rettferdighet. Prøv med FA*43 limited, FA*31 Limited, FA*77 limited eller til nød tilsvarende fast DA-limited. Kjære Gud, så fantatisk det da blir.
Verdens beste kamera er blitt mye bedre. Fullstendig bakoverkompatibelt med all Pentax K, A, FA, 645 og 6x7 og M42 optikk (de tre siste med adapter)
Til motsetning til de andre merkene både tåler K-5 og forstår den gamle blitzer. Batterier og batterigrep etc går overens med K-7. Fovi AS i Oslo, som selger disse, har verdens beste service, produktkunnskap og utvalg ...og helt utmerkede priser. Kasst 18-55 kit-objektivet og sats på fast Limited-optikk, så er dette selve definisjonen av ekte lykke.
Ettersom valget stopper på seks stjerner, må vi legge til to ekstra manuelt.
Svein G.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
K-5 har blitt det kameraet som kanskje K-7 skulle ha vært.

Først og fremst 14-bits RAW og svært høy dynamikk. Har sett det har blitt hevdet opptil 14 trinn på ISO 80!! Jeg vil kanskje moderere det litt basert på subjektiv synsing. Svært god på ISO fra 80 til 3200. Bra på Iso fra 6400 til 12800 og akseptabel på ISO over det. Bildekvalitet på høyde med fullformatskameraene til Nikon og Canon.
Og for de som har bruk for det, høyere skuddtakt.

Har lekt litt med AF-C og Autofokusen på Live-View i dag. Har så og si aldri brukt det før, men har altså sammenlignet dette på 5'ern og 7'eren idag.
For å ta det siste først, LV og AF. K-5 er vesentlig raskere og mer presis med både DA Ltd. optikk og Sigma HSM. Oppdaget faktisk at LiveView kunne brukes i praksis i endel tilfeller :-), og ikke bare enda en ubrukelig funskjon som var puttet inn på funskjonslisten. Noe som har stort sett vært mitt inntrykk av LV til nå.
AF-C føles både raskere og mer presis på 5'eren enn på 7'eren. Jeg skriver "føles" fordi jeg bruker aldri AF-C. Jeg brukte aldri denne på Nikon, Fujifilm eller Canaon-kameraene jeg har hatt. Og ikke på Pentax før i dag.

Kompakt og solid som ei stridsvogn. Tåler mer dårlig vær bedre enn de fleste.
Sammen med Pentax Limited fastoptikk er det nesten lommeformat. En uslåelig kombinasjon.
Og et WR (Weather Resistent) objekiv eller to til å takle været når det er på det mest ufyselige.

Jeg gikk over fra Nikon D300 og D700 til Pentax K-7 og Ltd.-optikk. Har ikke savnet Nikon en dag etter det. Nå med K-5 får jeg bare bekreftet at valget var riktig - for meg :-) andre kan ha andre preferanser så klart.
Har ikke funnet så mye ennå, men om jeg skal ta med noe så må det være at Pentax fortsatt ikke har mulighet for tethered shooting.

Etter litt lek med, for meg, ubrukte muligheter i kameraet må jeg dessverre medele at jeg ikke har funnet noe mer å sette fingeren på som kan komme under rubrikken "Ulemper".

En sak som muligens kommer inn her er at Adobe ikke har støtte for PEF-formatet fra K-5 ennå, men dette er ikke problem med kameraet, og det kan dessuten benyttes DNG inntil videre ;-)
Rett og slett et av de beste kjøpene du kan gjøre for tiden.

Er det ikke "Highly Recommended" eller "Platinum Award" som er konklusjonen til DPReview o.l. ;-) "Løp og kjøp"
Varsle Foto.no
Åpne uskalert versjon i eget vindu