Varsle Foto.no
Erfaringer
Finn M G.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Meget bra selv på full åpning. Rettegnende, lyssterkt, god byggekvalitet... Ja, hva mer kan man ønske seg?
Oppdatering (mars 2013): I direkte sammenligning med den nye 24-70/2,8L II fra Canon oppdaget jeg at bildene fra zoomen var skarpere!? Etter en del forskning oppdaget jeg at dette skyldes at zoomen har en meget nøyaktig fokus som gjør at skarpheten sitter bedre. I tillegg gir F1,4 utrolig liten skarphetsdybde, noe som sjelden er ønskelig for min del. Greit nok til snapshot av mennesker i dårlig lys, da er dette objektivet kanskje siste utvei. Men med dagens moderne kameraer med høy kvalitet på høy ISO.....? Derfor solgte jeg 24mm'ern til fordel for den nevnte 24-70 zoomen som er minst like skarp (men har litt mer fortegning) og mye mer fleksibel da det er en zoom.
Mk.II versjonen har blitt mye skarpere fra f1,4 - f2,8 enn på mk.I versjonen som var ganske så soft i dette området. Hjørneskarpheten på f1,4 er noe redusert, men da må man huske på at dette egentlig er meget bra tatt i betraktning den høye lysstyrken. Dette objektivet er tross alt mye skarpere på f1,4 enn f.eks EF 16-35/2,8L II er på 24mm og f2,8. Og har den noe reduserte skarpheten i hjørnene noe å si i praksis? Man må nemlig huske på den meget begrensede skarphetsdybden som f1,4 gir, noe som i 99% av tilfellene fører til at hjørnene uansett vil være ute av fokus!
Noe vignettering på full åpning, men dette kan lett rettes automatisk i Photoshop.
I praksis så vil det nok være fotografen som er det svake punkt!
Et meget godt objektiv som anbefales til alle som er ute etter en lyssterk 24mm.
Brukt på EOS 5D mk.III
Arild H.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Skarpt i midten fra full åpning, supert i bruk fra f/1.8 og smalere. Allerede ved f/1.6 forsvinner mye fargebrytningsfeil, og det er helt utmerket i bruk ved f/2.5. Perfekt som "personlig" portrettobjektiv hvor bakgrunnen også kan være av interesse. Bak- og forgrunnuskarpheten er ikke direkte vakker, men ikke så grov at den blir distraherende. Nydelig også som landskapsobjektiv, da det fortegner svært lite. Nydelig skarphet til landskap mellom f/4 og f/8, som også mange proffe tester ute på nettet bekrefter. Svært god kontrast og fargegjengivelse generelt, sett bort fra kontrast og fargebrytningsfeil ved full åpning. Objektivet er svært godt bygget, og har værtetting kompatibelt med Canons 1D-hus. Noe dyrt, men svært godt.
Kraftig vignettering og sløvhet i kanter ved full åpning. Dette trenger ikke være noe problem, men kan være greit å vite. Blir straks bedre blendet ned til f/2.0.
Objektivet erstattet EF 24-70 f/2.8L for meg, og avstanden mellom det objektivet satt til 24mm og dette er stor. Mye mindre fortegning, bedre skarphet ved f/2.8 og det er jo greit at det veier snaue 300 gram mindre.

At det er værtettet er heller ingen ulempe, og jeg har ingen skrupler med å dra det med ut i skitværet.

Supert objektiv for mitt bruk. Nærmest sveiset fast i kameraet.
Objektivet er litt dyrt, men ytelsen veier godt opp for dette.
Varsle Foto.no
Åpne uskalert versjon i eget vindu