Varsle Foto.no
Erfaringer
Gunnar M.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Meget god optikk som virker optimalt tilpasset bildesensoren. I min utgave fra 2012 virker det som menyene er forbedret. Uansett jeg liker ikke menyer og prøver å unngå disse...
For de som er vant med analoge kamera er layout av lukker og blender bra, mye bedre enn på digitale DSLR. Automatiske funksjoner nås enkelt ved å stille på ´a´ enten på lukker eller blender eller begge.
Bildekvaliteten er meget god. Det dynamiske området er utmerket. Ofte er den eneste etterarbeidet å beskjære bildet for å tilpasse det til format som er mer naturlig for øyet.
Jeg liker ikke blitz men på dette kamera fungerer blitzen utmerket til å lyse opp skygger samtidig som det er knapt synlig at blitz er brukt. Jeg har tatt helt brukbare bilder i rom kun opplyst av stearinlys.
Tilleggsfunksjonene som panorama, video, macro etc fungerer helt utmerket og er et utmerket alternativ når dedikert utstyr ikke er tilgjengelig. Jeg kaller derfor dette tilleggsfunksjoner siden essensen av dette kamera er å være et kamera først og fremst for bilder av mennesker og situasjoner. Pga den gode optikken fungerer det også utmerket til natur og landskap når du ikke har mulighet til å bære med deg mye utstyr.
Den kombinerte søkeren fungerer utmerket og eliminerer nødvendigheten av inspeksjon av bildet på den utvendige LCD skjermen etter eksponering.
Kamera er diskret i bruk og får plass i en stor lomme.
Høyt strømforbruk, jeg anbefaler å ha et ekstra batteri i lomma. Dette er ikke et kamera å ta med seg på lange turer uten tilgang til lader.
Lite effektiv manuellfokus, altfor stor ´utveksling´mellom rotasjon og bevegelse av fokus, dette kan muligens endres ved en firmware oppgradering.
Plassering av knapper og kontrollhjul på baksiden gjør de utsatt for uønsket betjening.
Langsom lagring av opptak til SD minne.
Autofokus etc er betydelig langsommere enn på de fleste speilrefleks, dette må man ta hensyn til ved valg av utstyr for det man ønsker å fotografere.
Ingen vibrasjonsredusering, dette er nå gjerne standard på moderne kamera. Ikke en ulempe ved ´normal´bruk men denne mange,en reduserer anvendeligheten av macro og video funksjonene.
Overgår alle kompaktkamera jeg har prøvd i billedkvalitet. Overflødigjør speilrefleks for opptak hvor en moderat vidvinkel gjør jobben. Venn deg til ulempene og du har et fantastisk verktøy til sitt bruk.
Problemene rundt plassering og følsomhet av knapper samt høyt strømforbruk trekker ned.
Henning N.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
La meg først si, forventingene mine var relativt høye når jeg kjøpte dette kameraet.

Jeg så egentlig for meg en Like-a-Leica og tildels fikk jeg egentlig det.
Den er bedre enn Leica X1. Etter min mening ihvertfall.

Den optiske søkeren er fantastisk lys og informativ.

Farge gjengivingen er herlig og det gir virkelig de "Fuji gønn" fargene.

Bilde kvaliteten er ikke noe å klage over. Litt myk på f/2.

Utrolig høy ISO prestasjon. Wow!

Objektivet er også veldig kompakt. Noen ser på det som negativt at en ikke kan bytte objektivet, men det har sin sjarm.
Det virker ikke solid nok, lett hadde jeg regnet med at det skulle være, men jeg har holdt en canon p&s som har veid mer.

Merkbar fordreining har det også, og vignetter opp til f/4.

Menyene er ikke like ille som alle sier, men de er rotete.
Firmwaren hjalp veldig på dette! Men fortsatt rotete og large instillinger som makro og slikt.

TREIG autofokus.
Jeg driver med gatefotografering og fokusen er bare ikke rask nok for det. Jeg kan manuellt fokusere Leicaen min dobbelt så raskt.

Og mens vi snakker om manuell fokus. Jeg skulle ønske de hadde gjort den mekanisk og ikke elektronisk.

Den elektiske søkeren er også noe som mangler. Den er relativt høy oppløsning, men lider av display lag.
Er du ute etter noe som går godt sammen med speilrefleksen din eller bare noe å ta med hele tiden istedenfor å drasse med ditt tyngere utstyr da kan dette være kameraet for deg.

Hvis du vurdere dette mot Leica X1 er dette det bedre valget.
Hvis en fast brennevidde ikke plager deg slår den også de fleste m4/3 kameraene.

Hvis du håper å finne en billig rammesøker som Leica M da ser du etter feil kamera.
Konstruksjonen som sagt, den er bra, men jeg forventet noe tyngere og mer solid. Ytselsen er veldig bra, men med tanke på at du kan få et speilrefleks eller M6 for samme prisen så taper det et par karakterer.
Knut R.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
+ Fremragende bildekvalitet!
+ Gir nesten helt støyfrie bilder opp til ISO 3200. Brukbart på ISO 6400 også, men da begynner luminansstøyen å gjøre seg gjeldende. 12800 et rent "nødhjelpsverktøy", men kan gi OK s/h-bilder.
+ Meget bra optikk, skarp og god fra 2.8 og oppover, litt bløt på 2.0, men kan brukes.
+ Meget bra nærgrense og mulighet for bra bokeh ved næropptak.
+ Søkeren, særlig den elektroniske målsøkeren.
+ Lysmåler og hvitbalanse oppleves som gode og presise
+ Bra byggekvalitet og ergonomi, kameraet er godt å holde i når man fotograferer (=stødig grep) og de viktigste betjeningsfunksjonene (blender, lukker og ISO) er enkelt tilgjengelige, og det er således kjapt og greit i bruk til praktisk fotografering.
+ Lite, stille og diskret; man får tatt bilder i situasjoner der det ikke ville vært mulig eller hensiktsmessig å dra frem et digert DSLR-kamera.
+ Mange tilpasningsmuligheter, som kan lagres i tre ulike custom-profiler, for (relativt, firmwaren tatt i betraktning) enkel tilgang.
- Firmware er rotete og uferdig, gjelder både menysystem og enkelte betjeningsfunksjoner - har opplevd at Auto ISO henger seg opp og må overstyres manuelt. Ny firmware er lovet fra Fuji, ifølge dpreview.com.
- Batteret litt svakt
- Skrivehastighet til minnekortet lngsom; kjøp det raskeste kortet du kan få tak i.
- Solblender (kjøpes separat) burde vært inkludert på et kamera til denne prisen (kr 10.500 pr juni 2011)
- Betjeningshjul og menyknapp bak på kameraet litt smått
- Batterilokket er i plast, og har en ikke helt tillitsvekkende lukkemekanisme; et underlig designvalg på et ellers svært solid og velbygget kamera.
Beste kompaktkamera jeg har vært borte i (uten å trekke Leica M-serie inn i sammenlikningen, med sin utskiftbare optikk er det for et systemkamera å regne) mht bildekvalitet, og det er et solid og velfungerende kamera for å ta bilder med (videofunksjonalitet, og alskens innstillinger for å tilpasse JPEG-filer, avanserte visnings- og redigeringsfunksjoner etc har jeg ikke brukt; tar kun stillbilder i RAW)

Det kan være et krevende kamera å ta i bruk, avhengig av brukerens erfaring og tålmodighet. Erfarne fotografer finner seg fort til rette, men det er ikke noe nybegynerkamera. Selv for erfarne fotografer er det ikke noe "forelskelse ved første klikk", men man lærer raskt å like kameraet når man behersker det og ser hva det kan levere (dvs utmerkede bilder) - og når man bare har vent seg til det (et par dagers bruk, kanskje en uke eller to, avhengig av bruk og erfaringsgrunnlag), er det kjapt og enkelt å jobbe med.
Trekk i konstruksjonskarakter for batterilokk og at solblender må kjøpes separat. Pris trekker ned, men ytelsen er såpass god at jeg gir toppkarakter likevel.
Stein Adler B.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Kameraet jeg har ventet på de siste 5 årene...! Føler på en måte at jeg har fått tilbake ,(i en sterkt forbedret utgave), mitt tidligere favorittkamera Konica HEXAR, men nå (endelig) i en digital Fuji-utgave.!
Fuji X100 bare oser av kvalitet, både i finish og ikke minst i billedkvaliteten. Er alltid i markedet etter et kamera med størst mulig dynamikk, og her får X100 10 av 10 mulige i "Fotografi" sin test, og dette synes i bildene !
Søkeren er i en særklasse , og må bare oppleves. Første "digitale" søker som holder mål med sine 1,4 mp.
I tillegg en fantastisk optisk søker som man veksler mellom på brøkdel av et sekund. Begge innehar et vell av info. Fantastisk !
Ellers god ergonomi,størrelse og akkurat den tyngden som trengs.
Har hørt endel kritikk av menyene. Sålangt har disse funket for meg, men har ennå ikke tråkket opp alle eventuelle "blindgater" i så måte.
Burde ellers vært levert med solblender som standard. Dette må etterbestilles med d.o. lang leveringstid...
Har funnet "mitt" kamera for endel år framover. Intet kamera er perfekt, og blir alltid et kompromiss.
Er det billedkvalitet i en gedigen innpakning du er ute etter,
og kan leve med en fast, men høyst "klassisk" brennvidde; Look no further !!!
PS! Har hatt Leica X1 som er konkurrenten til denne, og X100 går den en høy gang, og det til 5.000,- mindre .
Varsle Foto.no
Åpne uskalert versjon i eget vindu