Varsle Foto.no
Erfaringer
Sven Ove T.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Lang zoom rekkevidde, omtrent 400mm tilsvarende Fullformat.
Bildestabilisator, for håndholdt bruk.
Mange effekter som en kan bruke, som gjør bildene festligere rett fra kameraet. Og hjelpetekster i kameraet, som en kan skru av i menyen.

Virker som et "LiveView" kamera. Og når du endrer blender, osv... ser en tilsvarende endring på skjermen. Kameraet har også Manuel modus for å få god kontrol over kameraet. Kameraet er støttet av Canon Hack Development Kit (CHDK), og dette åpner for mange muligheter.

Bildekvaliteten kan sjekkes hos andre, men er helt brukanes ifølge min egen oppfattning. Men jeg ville aldri brukt det proffesjonelt, og heller tatt bildene på ny, med en DSLR dersom salg var i siktet.

(Til sammenligning med IXUS 310 HS, har SX 220 HS støtte for styrkekontoll av blitsen (som eksponering), som mangler i andre kompakt modeller som 310 HS. Med CHDK installert blir det mulig å sette blitsen til tre lysstyrker, men til sammenligning med sx200 hs uten CHDK med styringen, blir en nesten paff av at Canon har fjernet dette fra de andre modellene, slik at en må ty til CHDK)

Merk: Med CHDK, kan kameraene alt CHDK kan, begrenset av seg selv. altså linse, prossesor, sensor,...
Kort batteri tid, i kaldt vær. Ble fort tomt batteri, og jeg har to av de. Zooming av linsen bruker strøm. Kanskje Canon kunne laget en kompakt med manuel zoom, slik at en kan spare strøm når en komponerer bilder. Litt zooming frem og tilbake en kald vinterdag, og batterivarsleren blinker. I varmere tilstander er batteri-tiden som forventet, men uten optisk søker, sluker den strøm. Men slik er det med "LiveView". Og da trekker det enda lengre ned, at den ikke har strømplugg eller USB oppladning, og kan dermed kun brukes på batteri.

Til fotografering med lang lukkertid, er det med F8 ikke mye en kan få gjort. Selv med CHDK, som skrur på ett slags ND-filter med tre stop.

UNDERVANNSHUS WP-DC42: Med undervannshuset som tilhører, er det ikke mulig å vri hjulet som sitter midt bak på høyre side. Og som brukes omtrent til alt som er. Blandt annet stille blender og lukkertid i Av og Tv modus. Da ender du opp i "undervanns" modus, og må bare godta det kameraet gjør for deg.

Altså, ingen manuelle muligheter med Undervannshuset på. Merkelig at CANON har prioritert vri-modus-hjulet istedet, som fint kan gjøres, før en går under vann. Og spesiellt siden det bare er en undervannsmodus å velge mellom.
Ville anbefale kameraet til de som er i varmere strøk, eller trenger et feriekamera. Merk, varmere strøk, eller inne er kameraet greit. Det tar forbløffende lyse bilder, i mørke omgivelser, mulig grunnet BSI-CMOS sensoren.

Til de som liker "LiveView" kameraer, er det flott med lang rekkevidde, men selv med IS er det vanskelig å få skarpe bilder håndholdt i tele enden av linsen. Stativ, gjør mer nytte enn IS.

Idag, vet jeg at jeg foretrekker Optisk søker, og vil heller kjøpe deretter i fremtiden. Litt for kort levetid på batteriene, til å være kreativ. Før du er tom for kreativitet, er kameraet tom for strøm. Og da tar jeg heller ut DSLR'n.

Jeg bruker kameraet som "Oppdagelses-kamera". Og returnerer senere, for å ta bildet med skikkelig stativ og kamera, når været er riktig. Kunne egentlig ikke vært mer fornøyd, sett prisen i betraktning. Og ingen kompakt jeg har sett, har manuel linse; ihvertfall ikke til under to tusen. Og dertil med optisk søker, den følger oftest med en kraftig prisøkning.

Alt i alt, etter min mening. Nydelig kamera, hadde batteritiden vært evig-varende. Så da er det bare å kjøpe masse batterier, for de som liker "LiveView" kameraer.
Jeg kjøpte kameraet til 1300,- på billig salg. Og fikk dermed veldig mye for pengene sammenlignet med hva jeg kunne fått for samme summen. Sett for det kameraet gir av muligheter og bilder for pengene.
Varsle Foto.no
Åpne uskalert versjon i eget vindu