-
Avsluttet konto 5225
Fri avskrift fra en brosjyre:

Multi-row / Cubic panorama
Use the 303SPH to spin your camera around its NODAL POINT (?????) through both latitudal and longditudal sequenses of constant angle shots whitch can then be stitched together and composited to create a multi-row cubic 360x360 degree panorama

Kan noen forklare meg hva
nodal point'' er for noe??


Bjørn
#1
#1
Robin B.
Det punktet langs den optiske aksen som ved rotasjon av kamera og optikk, gir null parallakse forskyvning i motivet ;)

I praksis er det det punktet som du må rotere kameraet om når du tar panoramabilder for å unngå at nære ting forskyver seg ift. fjerne. Det vil skje hvis du roterer om stativfestet. F.eks. med min 16-35 er rotasjonspunktet rett foran front elementet. Når jeg bruker et panohode får jeg muligheten til å forskyve kamera bakover slik at nodal punktet faller overens med rotasjons senter på stativet.

For å finne nodal punktet er det prøv-og-feil (TM) på en strukturert måte som gjelder. Les mer om det på Manforttos hjemmesider eller noen av de utallige websidene om panoorama stiching.
Lykke til!
-
Avsluttet konto 5225
Takker bukker og nikker :)

Sitter å ser på Manfrotto sine stativer og stæsj :)


Bjørn
Robin B.
Jeg har selv 303SPH og det er genialt, men litt plundrete å sette opp i en fart. Men ellers er det meget bra!
#2
#2
Birna R.
Det er to nodalpunkter (de ligger på den optiske aksen og er sammenfallende med prinsipalplanene) og de tilhører objektivet, ikke kameraet.

Bakre nodalpunkt er alltid enkelt å finne, siden det pr. definisjon er plasert i en avstand lik brennvidden (foran bildeplanet) når objektivet er fokusert på uendelig. Kameraet pleier å ha en markering for bildeplanet, fokuser objektivet ditt på uendelig og mål <brennvidde> mm forover fra dette punktet så har du bakre nodalpunkt. Hvis du klarer å snu objektivet og få fokus til uendelig, så kan du bruke samme fremgangsmåte for å finne fremre nodalpunkt. Jeg antar det er bakre punkt du trenger til panoramabildene dine, om jeg husker rett.
geir j.
Rotasjonspunktet tilsvarer det fremre nodalpunkt. I alle datablad for Carl Zeiss-optikk fra www.hasselblad.de blir avstanden fra rotasjonspunkt til filmplan oppgitt som: The front nodal position is the axis of rotation when making a panorama image by combining individual images of a scene.
For å finne fremre nodalpunkt må kamera med optikk settes på en sleide som igjen settes på stativ. Sørg for ha et nært og et fjernt punkt i sentrum av søker. Ved å vri kamera vil du se at det nære punktet beveger seg sidelengs i forhold til det fjerne punkt. Juster kamera bakover på sleiden til begge punktene forblir på linje. Marker med en hvit tusj el... Du vil se at dette punktet har ingen sammenheng med brennvidden, men er avhengig av optikkens konstruksjon.
Birna R.
Du har rett i at jeg antok feil (dvs. bakre istf. fremre) nodalpunkt. Men derfra til å konkludere med at det fremre nodalpunktet ikke har noe med brennvidden å gjøre er helt feil. Du blander sammen med et annet begrep, internodalavstanden, dvs. distansen H - H' . Og om objektivet kan snues og gi fokus til uendelig (alle symmetriske obj.) så er fremgangsmåten for å finne fremre nodalpunkt eksakt den samme som med det bakre, dvs, en posisjon tilsvarende <brennvidden> foran bildeplanet.

Et alternativ er å bruke parallaksefeilen, som du skisserer. Men som sagt, dette er ikke nødvendig om objektivet er symmetrisk eller tilnærmet symmetrisk. For et retrofokus vidvinkelobjektiv blir det derimot umulig å få uendelig fokus med reversert objektiv og da skal din metode brukes.
geir j.
H , dvs fremre nodalpunkt angir rotasjonspunktet for panoramabilder. Avstanden fra bakre nodalpunkt H' til filmplan er brennvidden i mm. Det vil alltid være en differanse mellom H og H', også ved symmetriske objektiver.
Birna R.
Ja, H-H' eller internodaldistansen. Selvsagt behøver den ikke å være verken 0 eller positiv, den kan godt være negativ. Det endrer intet av det jeg sa.

Snur du objektivet og får fokus til uendelig bytter H og H' rolle og du finner H ved samme fremgangsmåte som H', dvs. ved avstand lik brennvidden foran filmplanet. Dette følger av at ethvert objektiv kan ha en reversert strålegang.

Trenger du flere bekreftelser så kan du konsultere en optisk lærebok.
Åpne uskalert versjon i eget vindu