Marit S.
Lurer på hva man bruker vidvinkel objektiv til... Fins det noen bilder som er tatt med dette, så man kan se det i praksis? (det fins det jo helt garantert, men jeg vet ikke hvor jeg skal finne dem)... :-)

Har et Canon EOS 7D kamera, men er forholdsvis amatør så har ikke noe peiling på andre objektiver enn de helt vanlige typene. Har tatt en del ok bilder som jeg har fått gode tilbakemeldinger på, men jeg føler trang til å utvide mitt repartoar og tenker da at et nytt objektiv kanskje er tingen. Men vet ikke HVVVVAAAA jeg skal kjøpe ;-) Så tar gjerne i mot tips og anbelinger! :-)

Hilsen Marit
Nøkkelord:
#1
#1
Bård Ivar F.
Marit S skrev:


Lurer på hva man bruker vidvinkel objektiv til... Fins det noen bilder som er tatt med dette, så man kan se det i praksis? (det fins det jo helt garantert, men jeg vet ikke hvor jeg skal finne dem)... :-)Boligannonser - interiør

Eller tenker du hvordan du kan benytte vidvinkel innenfor de temaene du allerede fotograferer? I så fall er det fint hvis du poster et eksempel...

- eneste forum UTEN kronologisk tidslinje :(
#2
#2
Gisle H.
2
En vidvinkel er et objektiv om gir en videre bildevinkel enn ca. 60°. For en Canon EOS 7D vil det si at det har en kortere brennvidde enn ca. 24 mm.

Dersom du har et zoom-objektiv som kan stilles inn på f.eks. 18 mm har du en vidvinkel, og kan sjekke ut hvordan det blir.

Mer ekstreme vidvinkelobjektiver har gjerne et zoomområde mellom 10 og 20 mm.

Man bruker vidvinkel når det er trangt, og man vil ha med mye - typisk interiør og arkitekturfoto (se f.eks. bilde nr. 319177). Men vidvinkel kan også bruke utendørs. Bildet oppe til høyre er et landskap tatt med vidvinkel. Siden jeg bruker vidvinkel blir landskapet "stort" og menneskene "små" - som er akkurat den effekten jeg ønsket meg. Her er nok eksempel på typisk bruk av vidvinkel utendørs: bilde nr. 227726.

En annen bruk av vidvinkel er for å rendyrke et uvanlig perspektiv, se f.eks.bilde nr. 252574.

Her er en liste over vidvinkler til EOS 7D: http://dpanswers.com/roztr/dpanswers_lenses.php?cs=Canon&...&cu=cu

Canons eget Canon 10-22 mm f/3.5-4.5 EF-S er utmerket, men dyrt. Det mest populære i dette segmentet er nok Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX HSM DC - som er et godt objektiv som gir mye for pengene.
--
- gisle h.
"Sharpness is a bourgeois concept." HCB
Knut S.
Ta en titt her:
http://www.pbase.com/cameras/canon

Gå ned på siden til du finner objektiver. Velg objektiv, og du kan bla i mange bilder!

Knut S.

Her kan du se forskjellige objektivs brennvidder:

http://kortlink.no/u2A

#3
#3
Erlend S.
1
Hvis en pressefotograf hadde hatt ditt kamera med 18-55 zoom, så ville han trolig skrudd zoomen til 18mm vidvinkel og gått nær for å ta reportasjebilder. Når han kommer nært, så kommer han mer inn i situasjonen, og vi opplever mer nærhet. Samtidig får han også med ett temmelig vidt miljø bakover, som gir stedsbinding , sammmenheng og oversikt.

På 7D så ville 18mm vidvinkel kanskje vært den mest brukbare vidvinkelbrennvidden for meg.

Noen ganger ønsker man seg enda videre billedvinkel, men ikke nødvendigvis ofte. Jeg ville nok ha brukt 18mm mye mer enn f.eks 12mm.
Are-Martin S.
Erlend S skrev:
Hvis en pressefotograf hadde hatt ditt kamera med 18-55 zoom, så ville han trolig skrudd zoomen til 18mm vidvinkel og gått nær for å ta reportasjebilder. Når han kommer nært, så kommer han mer inn i situasjonen, og vi opplever mer nærhet. Samtidig får han også med ett temmelig vidt miljø bakover, som gir stedsbinding , sammmenheng og oversikt.Eh, nei :-)

Her er jeg veldig uenig. Vidvinkel gir ikke nødvendigvis gode pressebilder, heller tvert imot. Det er alt for mange pressefotografer som tar lettvintmetoden (eller sløvingmetoden?) og bruker maks vidvinkel for å "få med alt," med det resultat at det blir kjedelige bilder.

Bruker man derimot optikk i normalområdet blir man nødt til å tenke med komposisjon, noe som gir mer interessante bilder å se på.
Bjørn J.
1
Og her er jeg uenig med deg. Pressefotografer og andre fotografer bruker nettopp vidvinkel for å komme seg inn i motivet og nærhet til motivet er et stikkord her. Alle slurver i blant men å hevde at de bruker vidvinkel helt tilfeldig, faller på sin egen urimelighet. For trådstarter er jeg enig med Erlend, en brennvidde på rundt 20mm er et godt sted å begynne.
Dette bildet er tatt på 17mm og her er jeg ganske nærme....
Erlend S.
1
Are-Martin. Vidvinkelen er helt topp den, men du er nødt til å gå mye nærmere.
#4
#4
Emil J.
3
hvorfor bruke vidvinkel?
før att man kan?

=)
#5
#5
Bård Ivar F.
Marit S skrev:


Lurer på hva man bruker vidvinkel objektiv til... Fins det noen bilder som er tatt med dette, så man kan se det i praksis?Det er så utrolig mye å velge blant, men folket her på forumet er flinke til å "pushe" tips når du er i "shopping-modus"... ;)

Etter mye fram og tilbake ble det innkjøp av et Nikon 35mm AFS F1.8G, MEN det er et fastobjektiv som innebærer den populære fot-zoomen...

Legger ved et eksempel på fast 35mm...Terje Vigen på Grimstad Brygge


- eneste forum UTEN kronologisk tidslinje :(
Bård Ivar F.
Det er også flere muligheter med fast 35mm eks. Terje Vigen & Casper på Grimstad Brygge...

- eneste forum UTEN kronologisk tidslinje :(
Bård Ivar F.
Så kan man bytte til en vidvinkel som eks. Sigma 8-16mm F4.5-5.6 DC HSM og sette fokus på "skorsteinsfeier" Terje Vigen på Grimstad Brygge med et litt annet perspektiv...

- eneste forum UTEN kronologisk tidslinje :(
Bård Ivar F.
...og coole ned med litt Smoothie & Terje Vigen på Grimstad Brygge

- eneste forum UTEN kronologisk tidslinje :(
#6
#6
Dag T.
Vidvinkel kan brukes til mye, men det passer bra hvis du vil gi et inntrykk av å være tilstede, eller av nærhet.

For eksempel i en gruppe mennesker som omgir deg, der lengre brennvidder vil gi et inntrykk av avstand, av at du er observatør.
Bård Ivar F.
Dag T skrev:


Vidvinkel kan brukes til mye, men det passer bra hvis du vil gi et inntrykk av å være tilstede, eller av nærhet.Legger ved et bilde hvor jeg føler både nærhet, tilstedeværelse og litt "energisk"... ;)

8mm - håndholdt u/OS

- eneste forum UTEN kronologisk tidslinje :(
#7
#7
Erlend S.
Hvis man hvil ha den kjente fish-eye objektet hva burde man velge da?
Roger K.
Et fisheye-objektiv som passer til ditt kamera og som er innenfor ditt budsjett.


Bård Ivar F.
Erlend S skrev:

Hvis man hvil ha den kjente fish-eye objektet hva burde man velge da?


Det er flere muligheter, og Sigma 4,5mm F2.8 EX DC Fisheye HSM er et alternativ.
Her er flere alternativer:
http://fotovideo.no/Produkter/Objektiver/Nikon/Fisheye.aspx

Photoshop Elements er en annen mulighet, og i kombinasjon med en vidvinkel en "mer fleksibel"(bedre) løsning enn et dedikert fish-eye objektiv.
Les mer her:
http://www.photoplusmag.com/2012/11/02/using-photoshop-el...ye-effect/


Lærer noe nytt hver dag... ;)
Takk til dere :)
Bård Ivar F.
1
Erlend S skrev:

Hvis man hvil ha den kjente fish-eye objektet hva burde man velge da?


Her er en liten Photoshop Elements-justering av et bilde litt lenger opp i posten som er tatt med Sigma 8-16mm. Et objektiv jeg ville valgt framfor et dedikert fish-eye objektiv.Lærer noe nytt hver dag... ;)
Takk til dere :)
#8
#8
Øyvind D.
Denne karen bruker en 15mm, for å få samme billedvinkel på Canon 7d trenger du en 10mm.

http://www.google.co.uk/search?q=15mm+voigtlander+site:th...mp;bih=857
Åpne uskalert versjon i eget vindu