Naturbilder fra nord

Fotograf Trym Ivar Bergsmo sine opplevelser av det nordnorske landskapet er nå samlet på 192 solide og store sider i boka «Mitt land».
Bokfakta:
Tittel: Mitt land
Fotograf: Trym Ivar Bergsmo
Om boka: Utgitt på eget forslag, 192 sider, format: 36 x 30 x 2,3 cm, 2,4 kilo.


Fotograf Trym Ivar Bergsmo sine opplevelser av det nordnorske landskapet er nå samlet på 192 solide og store sider i boka «Mitt land».
Vi får i boka bilder fra store deler av Nord-Norge, innimellom også «de kjente stedene» i Lofoten, i Senja og i Finnmark der jeg selv har vært og avbildet naturen. En ren fotografisk gjengivelse av naturen er én sak for seg. Personlige tolkinger av landskap og lys i ulike værforhold er noe helt annet. La det være klart: Dette er noe helt annet.

Kryss og tvers
Kunstfotograf Trym Ivar Bergsmo fra Vesterålen og Harstad har gjennom en menneskealder reist Nord-Norge på kryss og tvers mange ganger. Han oppsøker gjerne steder og stier hvor han har gått før. Opplevelsen blir aldri den samme som sist, eller gangen før det, sier han.
Bildene til boka «Mitt land» har kommet til over noen år. Bergsmo har gjort et utvalg som viser det som berører og inspirerer ham, men altså ikke uten en uro over hva som skjer i de sårbare nordområdene.
– Bildene mine dokumenterer det urørte, det fascinerende. Jeg håper de også inspirerer andre til å ta vare på denne delen av den nordlige verdenen.

Tekster
Den kjente svenske fotografen Hans Strand har skrevet forord og den britiske maleren Keith Grant etterord. I tillegg finner vi små tekstblokker underveis i boka, ikke som kapitteloverskrifter, men mer som tanker: Om lyset, havet, fjellet, kysten, årstidene, fjorden og øyene. Og så alle bildene da. Ett på hver side, i fin motivmessig og fargemessig balanse, og det hele på solid 170 grams kunsttrykkpapir.
Boken er designet av en britisk designer som har spesialisert seg på denne typen prosjekter. Teksten i boken er på norsk og engelsk.

Dette kunne blitt en «turistbok» med beskrivelser av hvor bildene er tatt. Her er imidlertid ingen antydninger til locations, og det helt bevisst i et forsøk på å unngå at mange andre skal plassere sine stativer i hullene etter fotografens, for å unngå naturslitasje. Men fotografen er ikke mer fundamentalistisk enn at han nok kan røpe sted og tid, dersom man emailer eller ringer. Og ber pent.
Boka kan kjøpes via fotografens nettsted: www.bergsmo.no.

Kort-CV:
Trym Ivar Begsmo (1962-) født på Stokmarknes i Vesterålen, bor nå i Harstad.
Har en bachelor of Arts Degree in Photography, Brooks Institute, 3-årig fotoskole I Santa Barbara, California. Deltakelse i workshoper med bl. a. Ernst Haas, Arnold Newman, Josuf Karsh, Michael Kenna, Gregory Heisler, Mary-Ellen Mark, Eugene Richards, Lee Freiedlander, Chris Rainier, John Sexton, Bruce Barnbaum, Jay Dusard og Petter Andersen.
Har gitt ut flere bøker, og hatt flere separatutstillinger, kollektivutstillinger, utsmykkingsoppdrag og levert bilder til bøker, film, multimedia og teaterprosjekter.
Trym Ivar Bergsmo -
Trym Ivar Bergsmo
Forside, bok
Trym Ivar Bergsmo -
Trym Ivar Bergsmo
Trym Ivar Bergsmo -
Trym Ivar Bergsmo
Trym Ivar Bergsmo -
Trym Ivar Bergsmo
Trym Ivar Bergsmo -
Trym Ivar Bergsmo
Bildeoppslag fra boka
 -
Portrett av fotograf Trym Ivar Bergsmo

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu