Stor fotokunst på messeveggene

På Fotomässan 2009 i Gøteborg var det nok av stor fotokunst på veggene.
Av utstillere på Fotomässan 2009 kan nevnes Alex Webb, Anders Petersen, Christer Strömholm, Hans Strand, Nan Goldin og Tim Flach og enda flere.

Med så mange utstillere på et stort areal er det vanskelig å fordøye det hele. Det er den store ulempen med slike messeutstillinger. Blandet med et hav av folk blir alt veldig overveldende. Det er umulig å få rom og tid til å ta bildene innover seg.

Når det er sagt, er likevel slike arrangementer en unik sjanse til å få med seg flere store fotografer på en gang. For meg gjelder det dog å fokusere på noen utvalgte utstillinger som får tid til å synke inn. På denne messen var det Tim Flach og Hans Strand som stjal mye av min oppmerksomhet. Flere andre kunne gjort det, men jeg hadde ikke kapasitet til å bruke energi på alt.

Hans Strands utforsking av arealer og strukturer på Island viser hvor fantastisk jorden vår er. Det er originalt og skiller seg fra mange andre naturfotografier. I 2008 vant Hans Strand Hasselblad Award i klassen ”Nature” med landskapsbildene fra Island. Utstillingsbildene på Fotomässan er hentet fra et Island-prosjekt Hans utførte etter denne utnevnelsen. Rundt 60 timer har han brukt i fly for å fotografere former og farger han ikke finner noe annet sted i verden. Resultatet er til tider utenomjordisk.

Tim Flachs hester har vært mye i vinden den siste tiden. Og det med god grunn. Jeg er vanligvis ikke den første som lar meg bivåne av hestebilder, men med Flachs hester blir det hele majestetisk og magisk. På enkelte av Flachs bilder har han fotografert karakteristiske hestetrekk, men de minner mer om storslåtte og udefinerbare landskap. For undertegnede blir fotografiene så sterke at de ligger der på minnet og forstyrrer alle andre bilder jeg forsøker å ta innover meg.

Sist, men ikke minst, må nevnes Grannkampen-utstillingen. På en 28 meter lang vegg fikk de 30 finalistene, 15 fra Norge, henge. Fotografene Stein Liland, Oddgunnar Furenes, Fred Strømme, Marion Otterlei, Ivan Holmedal, Kim Søderstrøm, Bjørn Leirvik, Tormod Hanstad, Geir Johansen, Boye Eilertsen, Ebba T. Jenssen, Jaakko Mikkonen, Jarle Hagavei, Bjørn Leirvik og Atle Helland representerte Norge. Det første som slo en når en så denne utstillingen var at fotografiene gjorde seg mye bedre på veggen, enn på web. Det var altså en gledelig overraskelse å se den virkelige kvaliteten på fotografiene etter de var printet ut og rammet inn. Grannkampen-utstillingen kan også sees på Fotografi 2009 i Oslo Kongressenter 6.-8. mars.
Hans Strand -
Hans Strand
Tim Flach  -
Tim Flach
David A Bruun-Lie - Grannkampen-utstillingen
Grannkampen-utstillingen
David A Bruun-Lie

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu