Mitt prosjekt: Rapport fra grenseland

Finnskogen var en gang befolket av flere bygdesamfunn. I nærmere ti år har Øyvind Antonsen fotografert forfallet og fraflyttingen som setter sitt preg på området i dag.
- Jeg vet ikke helt hva det var som gjorde at jeg begynte. Men det går nok en slags rød tråd gjennom mye av mitt fotografiske virke, som berører temaer som forfall og melankoli, forteller Øyvind Antonsen.

I løpet av nærmere ti år har han reist på mange turer på øde skogsveier i Finnskogen, i grensetraktene i Hedmark og Värmland, på leting etter forlatte hus og spor av menneskene som bodde der. Området som en gang var befolket av flere bygdesamfunn, er i dag preget av fraflytting og forfall. Antonsen forteller at endrede betingelser for jord- og skogbruk samt tilfytting til byen og krav om økt levestandard er blant årsakene.

- Resultatet er at hus, småbruk og noen steder hele grender er forlatt, ofte uten at noen har brydd seg om å ta fatt på annet enn det mest verdifulle. Og resten står igjen, som monumenter over en svunnen tid.

Detaljer fra levde liv
En jakke som henger på en knagg. En bamse forlatt på gulvet. Gardiner som er i ferd med å gå i oppløsning og to lag tapet som har løsnet og avslører treveggen bak. Antonsens bilder viser detaljer som forteller historier om levde liv.

- Disse tidsbildene fanger min interesse. Husene, og små og store gjenstander, vitner om de som levde her, og om når det fremdeles var liv i stua. En tom hermetikkboks, et klesplagg, en liten barneleke eller et kjøkkenredskap forteller historier. Med respekt forsøker jeg å samle noen fotografiske inntrykk, og ta vare på minnene før tiden sletter dem ut for godt. For de forlatte husene på skogen lever på lånt tid. Naturen arbeider i det stille, og sørger for at sporene etter sivilisasjon sakte men sikkert tas tilbake, og til slutt utslettes.

Antonsen, som selv er bosatt i nærheten av Finnskogen, har tatt i bruk kart, satelittbilder og lokalkjente folk for å finne frem til stedene. Han har besøkt de samme stedene flere ganger, og tilnærmet seg samme motiv på flere måter.

- Slik kan jeg bearbeide og utvikle idéene over tid, og jeg finner stadig nye motiver og innfallsvinkler på steder jeg har vært mange ganger før. Jeg forsøker også å få tatt bilder fra samme sted under ulike lysforhold og fra forskjellige årstider, forteller han.

Skal bli bok
Antonsen har drevet med foto i flere tiår, og i tillegg til bildesalg og prosjekter som dette, holder han kurs og underviser i faget. Allikevel har han bevisst valgt å ikke ha fotografi som hovedinntektskilde.

- Jeg tjener hovedsakelig til livets opphold på andre arenaer, og dermed har jeg friheten til å jobbe fullt og helt med egne fotografiske prosjekter, uten tanke på hva som er salgbart. Jeg setter stor pris på denne friheten, bruker den til å fordype meg så mye jeg vil i det jeg vil.

Nå skal Finnskog-prosjektet bli bok. Etter ti år med fotografering har Antonsen opparbeidet seg mye bildemateriale som skal settes sammen med tekster skrevet til bildene av en lokalkjent tekstforfatter. Prosjektet skal etter planen utgis i bokform i 2013.

Se flere av Øyvind Antonsens bilder på antonsenfoto.blogspot.no
Øyvind Antonsen ble portrettert i Brukerportrettet i 2008. Les intervjuet her.

Har du et interessant fotoprosjekt på gang? Da vil vi gjerne høre fra deg! Kontakt oss på desk(a)foto.no, og merk e-posten "Mitt prosjekt."
Øyvind Antonsen -
Øyvind Antonsen
Øyvind Antonsen -
Øyvind Antonsen
Øyvind Antonsen -
Øyvind Antonsen
Øyvind Antonsen -
Øyvind Antonsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Harald H.
Et flott og viktig prosjekt!! Det er viktig å dokumentere historien, og jeg skulle ønske at flere av fotos lesere kunne lage seg prosjekter a la dette. Selv har jeg dokumentert gamle hus i den fjorden der vi har hytte, men jeg har ikke hatt muligheten til å gå inn i husene slik Øyvind Antonsen har gjort. Synd, for disse interiørbildene er minst like verdifulle som tidsbilde på en tid som aldri kommer tilbake. Gratulerer med flott prosjekt!!
10.8.2012
Erik J.
Fint og fortellende. Jeg ønsker deg glede og hell med prosjektet. Erik
8.8.2012
Sølvi Å.
Dette er sterkt , grundig, vakkert, tankevekkende, gleder meg til det kjem ei bok med disse rørende bildene ! Lykke til videre..
6.8.2012
Geir Arne M.
Blink og et flott prosjekt. Jeg har hatt gleden å være med deg flere ganger , gleder meg til neste gang.
5.8.2012
Arne S.
Nært, sterkt og beskrivende. Lykke til med bokprosjektet. Arne
5.8.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu