Pudder Agency sikter med profesjonell stil

Å satse på å lage butikk som byrå for norske motefotografer og stylister krever teft og kunnskap, innsats og mye mot. De fire damene i Pudder Agency har tatt sats.
Det norske byråmarkedet for profesjonelle hår-og makeupartister og motefotografer var ganske uten konkurranse, da Maren Helly-Hansen Sørbye og tre andre partnere sammen med henne etablerte byrået Pudder Agency for fem år siden.

Opprinnelig var Pudder Agency et byrå kun for stylister og hår- og makeupartister. Høsten 2013 kom daværende frilansfotograf Hilde Holta-Lysell til byrået med idéen om å også koble fotografer på Pudderporteføljen. Resultatet av Hildes initiativ ble at Pudder Agency i dag teller til sammen tjue stylister, hår - og make-up artister, og fem fotografer.

I dag er en av de fire opprinnelige partnere ute, og Hilde Holta-Lysell har kommet inn som ny deleier. Hun har altså byttet rolle fra å selv være fotograf, til å bli agent for tidligere kolleger.

Hele konseptet handler om å være et byrå som kan holde de virkelig gode fotografene i Norge ved å gi dem attraktive oppdrag også her, og på den måten redusere lekkasjen vi har til utlandet, forteller Hilde Holta-Lysell.

Hun har bakgrunn som portrettfotograf og frilans, med en bachelor i fashion photography fra London i tillegg. I London lærte hun hvordan de profesjonelle aktørene i motebransjen organiserte seg. Det ga henne idéen om å gjøre det samme i Norge.

- Vi jobber for en profesjonalisering av bransjen. Jeg hadde fulgt Pudder Agency helt fra starten, og har alltid syntes at de har vært flinke på å kvalitetssikre oppdragene sine. Jeg snakket med daglig leder Maren Helly-Hansen Sørbye flere ganger da jeg selv var frilansfotograf. Så kom det til et punkt der timingen var riktig, og utgangspunktet for å realisere drømmen var perfekt, forteller Hilde videre.

– Konseptet handler om å være en formidler av oppdrag begge veier. Vi prøver å finne riktige folk til oppdrag, og riktig oppdrag til de riktige stylistene, hår- og makeupartistene, og fotografene. Vårt mål er å sette sammen de beste teamene til hvert enkelt oppdrag.

- I tillegg har vi som mål å være ledende innenfor nisjen mote. Norge er fremdeles for lite til kun drive med ren mote, men vi opplever en økt etterspørsel etter moteutrykket og har valgt å ha en tydeligere profil, understreker Hilde.

Norske motefotografer blir i stadig større grad lagt merke til ute og det gjør noe med oppmerksomheten de får også her hjemme.

– Mange tror at dette er en bransje med glam og gull og det kan jeg si med én gang, at det er det ikke, sier den nyetablerte agenten. Hun og Pudder Agency jakter på fotografer som behersker det visuelle moteuttrykket.

- Som motefotograf skaper du, du aper ikke etter. Det er alfa omega.

Hilde plukker opp et magasin for å illustrere. – Det du ser i dette magasinet, ble laget for tre måneder siden. Så når du ser det i bladet, er det allerede tre måneder gammelt, gjerne eldre. Det nytter altså ikke å kopiere der du ser hos andre. Du må være frempå og skape noe selv, ha egne idéer.

Et snaut år etter at Hilde Holta-Lysell solgte inn sin idé om å ta fotografene inn i byråets portefølje, huser byrået fem anerkjente norske motefotografer. Alle fem har etablert en profesjonell base også i utlandet. Hilde og Pudder Agency ønsker å gi dem muligheten til å jobbe på internasjonale premisser også her.

Hun forteller om da hun selv kom til London og fikk sjokk da hun skjønte at hun var helt uten referanser sammenlignet med de andre studentene. - Jeg satt et år på biblioteket og bare leste meg opp og sugde til meg kunnskap om mote som fag. Du må ha de referansene inne, du må vite hvilken verden du jobber innafor, sier hun.

Hvordan jobber Hilde og kollegene i byrået med å velge riktig fotograf til riktig oppdrag, og omvendt? – Det har mye med magefølelsen å gjøre, svarer Hilde på det spørsmålet. – Det handler om å forstå helheten i forhold til den jobben du skal gjøre. Å forstå prosessen som et samarbeid, et teamwork, er utrolig viktig. Så er det så klart den enkeltes særegne uttrykk. Jeg prøver å matche kundens ønsker med fotografens uttrykk.

Per i dag huser pudderporteføljen de fem fotografene Baard Lunde, Kim Jakobsen To, Renate Torseth, Julie Pike og Lasse Fløde.

Hvis noen går med en motefotograf i magen og har lyst til å samarbeide med Pudder Agency, hva skal de gjøre da? – Da kan de gjerne i første omgang sende meg en mail med link til porteføljen sin på nett, sier Hilde. Og så tar vi det derfra. Jeg ser veldig fort om det er ”noe” der. Lista ligger høyt. Men vi er alltid på jakt etter talenter.

Fotograf Lasse Fløde signerte nylig avtale med byrået og er dermed deres ferskeste fotograf. Han er et godt eksempel på hva Pudder Agency ønsker fra sine fotografer. Norske Lasse Fløde har opprinnelig bakgrunn fra mediestudier, og er som tjuefemåring en relativt ung nykommer i bransjen. Ung alder til tross - han har allerede gjort seg bemerket med sine bilder, ikke minst nå nylig med en serie sort-hvit bilder av Kate Moss for et britisk motemagasin, men også for sine portretter av artistene Jonas Alaska og Michael Paskalev.

Motebransjen har på mange måter vært en mannsdominert arena i Norge, ikke minst med tanke på fotografene, - men nå kommer damene for fullt, både bak kamera, som prosjektledere og som agenter. I Pudder Agency er det en 50/50 fordeling av mannlige og kvinnelige fotografer.

– Alle må jobbe beinhardt for å bli synlige, det gjelder uansett kjønn. Men det er en positiv utvikling at kvinnelige aktører kommer med andre perspektiver og en annen type følsomhet for jobben, sier Hilde. Hun nevner Julie Pike som et eksempel. - Det skaper variasjon og mer spenning i uttrykkene. Det gir fotografene mer å strekke seg etter, og oppdragsgiverne får mer å velge mellom.

- En skjerpet konkurranse er bare positivt for alle parter, det er vår klare erfaring sier Hilde.– Det er mye jobb, ingenting kommer gratis, men det er så verdt det når vi lykkes, avslutter hun.

Pudder Agency
Maria Lundberg. - Hilde Holta-Lysell er fotoagent i Pudder Agency.
Hilde Holta-Lysell er fotoagent i Pudder Agency.
Maria Lundberg.
Pudder Agency holder til i et lite lokale på gateplan på Bislet i Oslo.
Kim Jakobsen To / Pudder Agency -
Kim Jakobsen To / Pudder Agency
Kim Jakobsen To / Pudder Agency -
Kim Jakobsen To / Pudder Agency
Kim Jakobsen To / Pudder Agency -
Kim Jakobsen To / Pudder Agency

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu