Forlatte hus

Britt Marie Bye har i 10 år reist rundt og fotografert gamle og forlatte hus. Resultatet har blitt ei flott bok i tekst og bilder.
«Forlatte hus – og noen som bodde i dem»
Forfatter og fotograf: Britt Marie Bye
Format: 26x22x3 cm, 240 sider
Forlag: Utenfor Allfarvei Forlag AS
ISBN 978-82-93688-13-6

I 10 år reiste fotograf Britt Marie Bye rundt i Norge og fotograferte gamle, forlatte hus. Takket være muntlige og skriftlige kilder fikk hun informasjon om noen av de tidligere beboerne. Resultatet ble til boka: «Forlatte hus – og noen av menneskene som bodd i dem».
I forordet sier forfatter og fotograf Bye: «Gjennom mine fotografier har jeg forsøkt å fryse tiden, og vise at det er noe vakkert og vemodig ved disse fraflyttede hjemmene. Jeg har forsøkt å portrettere dem for å få frem det vakre i det forlatte.»

Vellykket
Det har hun, etter min mening, lykkes så til de grader med. De flotte, velkomponerte og lysmessig perfekte bildene får en ekstra dimensjon ved tekstene som følger de fleste bildene: De er vemodige, triste, dramatiske, men også underfundige og morsomme - stundom som ultrakorte noveller.
Et eksempel: «Anny satt ved kjøkkenbordet og nøt morgenens første kaffekopp, slik hun alltid gjorde. Hun byttet tøflene med sko og tok på seg sin fineste ullkåpe. Så gikk hun ut døra og forlot huset for siste gang.»

Også interiør
De fleste husene er «portrettert» rett forfra. Noen også fra andre sider. I noen tilfeller har fotografen fått tilgang til å fotografere interiøret - alt fra det nesten raserte, til betydelig mer velhavende stil; med pianoet på plass og en staselig spisestue, nesten klar for fest.
Boka har blitt et tidsbilde på noe som var. Noen av husene har naturen nå hentet tilbake. Andre er restaurert og i god stand. I særstilling er kanskje hus nummer 9 (for det er ikke sidetall i boka, bare «husnummer» oppe til venstre»): Det såkalte Petrahuset - et makeløst hus med en like utrolig historie - har nå fått et nytt liv.

Anonymisert
Ingen av husene er geografisk lokalisert, og godt er det. Man ser imidlertid at mange befinner seg i Nord-Norge, der fotografen også har tilholdssted. Personene som omtales er anonymisert ved kun å bruke fornavn.
Bildene er alle tatt i overskyet vær, ofte med et snev av høylys, noe som gir en fin og fargemettet tegning i skyer, landskap og hus. Dette er omstendigheter som passer motivene perfekt. Som fotograf kunne jeg imidlertid godt tenkt meg litt mer informasjon om både fotograf og fotografisk utstyr, men det er kanskje bevisst utelatt det også.
Til sist kan det være greit å slå fast at boka også teknisk er på samme nivå som tekst og bilder.
Dette er ei herlig bok som man ikke slipper så lett!
 -
For- og bakside. Foto Britt Marie Bye, fra forlaget.
 -
Mange flotte eksteriør. Foto: Britt Marie Bye.
 -
Noen interiør er også med. Britt Marie Bye.
 -
Selvportrett. Britt Marie Bye.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu