Boka om RIB-presten ute i havgapet

I allslags vær, året rundt, finner presten på Helgelandskysten frem til sin menighet når Vårherres ord skal forkynnes. Han kommer i en RIB.
Tittel: Kom, for alt er ferdig
Fotografier av Eivind H. Natvig
Tekster av Pål Moddi Knutsen
210 x 210 mm, 907 gram, 132 sider
Tekstredaktør: Gro Dahle
Forlag: Utenfor allfarvei forlag
ISBN 978-82-93688-03-7

Gjennom syv år fulgte fotograf Eivind H. Natvig prest Anders Roslands reiser i allslags vær til sine sognebarn ute i havgapet på Helgelandskysten – alt fra ungdomsgudstjenester og konfirmasjon – til begravelser.

På Helgelandskysten er 12.000 øyer, holmer og skjær i all hovedsak ubebodde. Men det er fortsatt noen mennesker igjen på noen av øyene. Når presten ankommer i sin RIB fylles kirkerommene og kapellene. En gang var nærvær av kirke og prest også et nærvær av staten Norge. Kirker og kapeller ble bygget opp land og strand rundt.

Kornete bilder
Det er dette universet som Eivind Natvig viser oss gjennom sine bilder: Grove, kontrastfylte, kornete bilder, noen få fotografert i klart dagslys, flere i rødt lampelys og i tett snekov. Bildene er akkurat så voldsomme som selve naturen på kysten kan være, og som prestens jobb er i dette miljøet.
Små og litt større tekstblokker er skrevet av Pål Moddi Knutsen, etter hvert mest kjent under artistnavnet Moddi. Han er selv er født i et kystsamfunn. De lyriske tekstene er inspirert av Natvigs intervjuer og opptak, samt egne samtaler med presten og øyfolket på Helgelandskysten.

Et eksempel:
«Vi er to prester,
to tusen fire hundre mennesker,
og like mange øyer.
Her skal det holdes åttifem gudstjenester i året,
uansett hvor mange som kommer.
Og der to eller flere er samlet,
er Han til stede.»

Sosialt lim
Bilder og tekst kan leses under ett, men også som to bidrag om liv og drømmer i periferien – der en prest er sosialt lim og rettferdiggjøring for fortsatt bosetting.
Prosjektet er støttet av Fritt Ord og Norsk Kulturråd. Bildene har vært utstilt i Perspektivet Museum (i Tromsø) og i flere museer/kunstgalleri på Helgelandskysten.
 -
 -
Alle bilder: Eivind H. Natvig
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu