Rekonstrueret ødlagte CF-kort

Datasikkerhetsselskapet Ibas har rekonstruert over 90% av det digitale bildearkivet til LO-Aktuelt i forbindelse med fotooppdrag i et barnehjem i Murmansk tatt av fotograf Sissel M. Rasmussen. Bilder som for LO-Aktuelt var uerstattelige er blitt rekonstruert via software metoder ukjent for fotobransjen. IBAS har m.a.o nå klart å finne en måte å redde "tapt" informasjon fra Compact Flash kort !
I løpet av år 2000 har Ibas fått om lag 50 henvendelser fra fortvilte kunder som har hatt trøbbel med elektroniske minnebrikker i kameraer. Årsakene til problemene er i stor grad vært knyttet til ytre påvirkninger, spesielt fysiske skader og statisk elektrisitet. LO-Aktuelt saken er den første konkrete saken som har blitt løst tilnærmet 100%, hvor kunden har godkjent bildekvaliteten. Ibas har frem til nå testet forskjellige metoder som er videreutviklet i hver sak, og har nå funnet løsningen for å rekonstruere bilder fra såkalte CompactFlash minnebrikker.

- Ingen løsning fra importør
- Jeg følte meg fullstendig hjelpeløs når jeg ikke klarte å overføre bildene elektronisk fra minnebrikken til vår bildeserver, sier fotograf Sissel M. Rasmussen i LO-Aktuelt. Bildene var selvfølgelig viktige, fordi det var en jobb jeg ikke kunne gjøre om igjen, reportasjetur i Murmansk, på barnehjem. Det er ikke slikt du gjør hver dag, og ikke om igjen heller - det ville i så fall blitt noe helt annet. Slik sett var vel disse bildene uerstattelige, selv om ikke alle var like viktige eller gode eksponeringer. Importøren av mitt fotoutstyr hadde ikke kjennskap til mulig løsninger og mente bildene var tapt. Tipset om Ibas fikk jeg av en fotoforhandler, forsetter Rasmussen.

- Mange fotografer kan få trøbbel
- Fotobransjen har ikke kjennskap til at bilder lagret på minnebrikker kan la seg rekonstruere. Dette viser enkle undersøkelser som Ibas har foretatt i bransjen, sier markedssjef Tormod Nymoen i Ibas. Fotorådets salgstall for digital kameraer i år 2000 viste nær 75.000. Når bransjen samtidig forventer over 50% salgsøkning til nærmere 115.000 digitale kameraer i år, tror Ibas relativt mange fotografer kan få trøbbel med de elektronisk lagrede bildene.

- Prisen vil ligge mellom 4-8.000,-
- Prisen på en bilderekonstruksjon vil være avhengig av omfanget av hver jobb, dvs. hvor mange og hvor store bildene er. En prisindikasjon vil være mellom 4-8.000, uttaler Tom Sjølie, salgssjef Datarekonstruksjon.

- Forbrukerne har krav på riktig informasjon og gode råd
- Ibas ønsker å knyttet til seg partnere innen fotobransjen, og vi ønsker i nær fremtid å etablere dialog med sentrale aktører rundt temaet elektronisk lagring av bilder på minnebrikker. Digital kameraer vil etter hvert kunne bli allemannseie, derfor er kunnskap i bransjen vesentlig. Vanlige forbrukere er avhengig av riktig rådgiving fra forhandlerne, fortsetter Sjølie.
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu