Prisene fortsetter å stige

Til tross for en noe styrket krone, forventes det prisoppganger fra nyttår.
Under pandemien var det mange prisoppganger, og det var ganske greit å forklare med varetilgang og fraktpriser. Nå er bildet et helt annet, men det hjelper ikke så lenge prisene går den samme veien som da.

Siden Norges Bank satte opp renta forrige uke, styrket krona seg noe mot Euro, og vi skulle heller forvente at prisene gikk ned. Men vi ser i hele elektronikkbransjen at prisene er på vei opp. En grunn er en voldsom og ikke bærekraftig konkurranse i forbindelse med black week og julehandel. En annen grunn er at leverandørene selger mindre enn før, og derfor ikke har like mye midler til å støtte prisene for å holde dem nede. Og til slutt har nok mange holdt prisene lavere enn Euro-kursen skulle tilsi i håp om at den skulle bli bedre enn den ble, og når det ikke slo til, er det ikke annet å gjøre enn å justere prisen.

Det er aldri gøy når noe man sparer til blir dyrere, så man må spare lenger for å få råd til det, men for at vi skal ha en levende fotobransje også i framtida, er det antakelig sundt i det lange løp.

De fleste prisoppgangene Foto.no har blitt varslet om fra leverandører gjelder fra nyttår. For noen varer vil det bli en liten prosentvis økning. For andre varer, der leverandørene nå slutter å gi støtte, kan det bli en ganske dramatisk økning. For eksempel ligger EOS R5 på en kunstig lav pris på under 37 000 kroner. Den vil mest sannsynlig gå opp til rundt 46 000 fra nyttår.

Kortversjonen er at hele bransjen blør, og selv om det kuttes kostnader over alt, hjelper det ikke hvis man selger varene med tap. Det er den brutale virkeligheten vi ser nå.

Kanskje ikke den julehilsenen du ønsket deg, men da vet du i hvert fall hva som skjer og hvorfor.

God Jul!
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Per Inge Ø.
Dette som Erik F. beskriver her, er realisme.

Det skal ingen laste foto.no eller andre aktører i bransjen for. Bransjen er interessert i stabil og sikker inntekt fra salg, og ønsker derfor at potensielle kunders kjøpekraft opprettholdes.

Ingen ønsker derfor høyere utsalgspriser, men når forutsetningene for lønnsomt salg endres er det nødvendig å øke prisene. Heldigvis vil bilder, video og lyd alltid ha sitt marked og bli prioritert av mange mennesker som liker disse uttrykksformene og hobbyene, eller som lever av dem. Det koster, men ved å kjøpe kvalitet får man glede av investeringene.
28.12.2023
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu