Fotografihuset AS er etablert

Det kan vise seg å bli et stort løft for norsk fotografi
Det er fredags ettermiddag. Litt tidlig på ettermiddagen. Jeg har akkurat gått av toget. Stikker hode og kropp ut av Oslo S. Det er kaldt. Vinden er guffen. Det tar ikke lange tiden før jeg har karret meg bort til Vippetangen. Tatt skrittene innenfor og børstet av meg turen, hengt fra meg paraply og jakke.

Jeg starter i det største utstillingslokalet. Den retrospektive utstillingen av den fotografiske trollmannen Kåre Kivijärvi er mektig. De store printene gjør seg perfekt i det luftige og lyse rommet. Jeg tar meg god tid, lar det hele synke godt inn. Men det er ikke nok. Jeg tusler etter en times tid til bokhandelen, finner akkurat det jeg vil ha: 'Kåre Kivijärvi. Fotografier 1956 – 1991'. Hadde jeg ikke visst hva jeg ville ha, kunne jeg blitt værende der i timesvis for å titte på det rikholdige utvalget. Kanskje slått meg ned i en av de behagelige stolene med en kaffekopp.

Jeg tar boken med meg, bestiller en halvliter i baren og lar det hele synke inn. Blikket går ut det store vinduet. Ut i Oslofjorden og videre opp til det nordlige Norge. Der hvor Kivijärvi utøvde mye av sin trolldom.

Baren fylles opp, ikke for mye, men nok til at tankene mine blir dratt tilbake. Jeg er klar for neste utstilling. Og kanskje enda en til i løpet av kvelden. Alle på samme sted. I den nye storstuen for fotografi i Norge: Fotografihuset.

Kanskje det er slik en fredags ettermiddag og kveld kan se ut for meg og mange andre om noen år. I alle fall hvis alt går etter planen for Fotografihuset AS som ble stiftet denne uken. Det er ikke til å skjule at er det noe vi mangler i fotonorge, så er det en storstue. Et samlingspunkt. Et sted som er sentralt og trekker folk. Et sted som lyser opp alt det gode, grove, triste, tøffe, provoserende og vakre. Et sted som løfter fotografiet frem og viser hvilken kraft det har.

Ja, vi har andre steder som viser fotografi, som spiller en viktig rolle. Vi har Preus museum, men det ligger i Horten. Museet sitter på en helt unik samling. De gjør en veldig god jobb. Men det ligger no en gang i Horten og når man holder til i Horten så har man ikke det beste utgangspunktet for å bli et fotografisk samlingspunkt. Uansett hvor god jobb man gjør, klarer man ikke trekke nok besøkende.

Men nok om Preus museum. Det er ikke det dette handler om. De kommer uansett til å spille en viktig rolle. Og jeg er sikker på at det kommer til å ha et godt samarbeid med et fremtidig Fotografihus. For det er det dette handler om. Stiftelsen av Fotografihuset AS. Og et kjempestort skritt mot en materialisering av hele ideen. Bak det hele står Stiftelsen Se og Foto-Norge. Med andre ord et ganske så samlet miljø i fotonorge. Unntaket må være Pressefotografenes Klubb (og NJ) som ikke er medlem av Foto-Norge, men det er ikke dermed sagt at de på noen som helst måte ikke støtter dette.

Som Daglig leder og prosjektleder for det hele har de fått på plass Anne Lise Flavik, fotograf, gründer og tidligere Daglig leder på Nordic Light. Uten henne hadde aldri Nordic Light vært det det er i dag. Nå skal hun ta fatt på oppgaven med å få et fotografihus på plass. En litt morsom detalj i det hele, er at hun fikk tilbud fra både Stiftelsen Se og Foto-Norge om å jobbe med å få på plass et fotografihus. Helt uavhengig av hverandre, og samme uke. Ved flere anledninger tidligere har Stiftelsen Se og Foto-Norge hatt samtaler om et samarbeid rundt et fotografihus. Først i januar i år ble de to enige om et samarbeid for å få på plass Fotografihuset AS.

I styret i det nyetablerte Fotografihuset AS
har de fått med seg et slagkraftig mannskap. Styreleder er Erling Johansen og med seg som medlemmer i styret har han Tore Holter, Erling Maartmann-Moe, Mona Jacobsen, Kari Engh Johansen og Åsmund Kjos Fjell. Det er med andre ord et styre som ikke består av fotografer. I følge Anne Lise Flavik er noe av grunnen at fotografer generelt ikke har sin sterkeste side når det gjelder økonomi. Og hun har nok et poeng. Det er en grunn til at kunstnere og kreative mennesker er det de er.

Og forbildet er nok Fotografiska i Stockholm og alt hva de har fått til. Det skal skapes et opplevelsessenter som favner bredt, fra ung til gammel. Her skal være kurs, workshops, utstillinger, butikk, kafeteria og helt sikkert kontorplasser for andre aktører. Så da er det først og fremst penger som må på plass. Og et sted på rundt 3500 kvadratmeter sentralt i Oslo. En stor jobb venter med andre ord. Det må jobbes opp mot politikere. Og det må jobbes opp mot næringslivet.

Et stort skritt er tatt denne uken. Men det er nok ganske mange igjen. Forhåpentligvis har Foto-Norge og Stiftelsen Se fått på plass de viktige puslebitene som er nødvendig for at huset skal bli en realitet. La oss bare håpe at vi ikke snakker 10 år frem i tid. Mitt tips er at vi innen 5 år har på plass Fotografihuset i Oslo. Det vil bli et stort løft for hele fotonorge.

Og kanskje blir den første utstillingen med Kåre Kivijärvi. Hadde ikke det passet helt perfekt?

Bygningsfoto: Anne Lise Flavik, illustrasjonsfoto: Kolonihaven CF-Wesenberg/Stiftelsen SE, manipulasjon: runArk 3D - Fotografihuset på Vippetangen?
Fotografihuset på Vippetangen?
Bygningsfoto: Anne Lise Flavik, illustrasjonsfoto: Kolonihaven CF-Wesenberg/Stiftelsen SE, manipulasjon: runArk 3D
Oversiktsfoto: Rune Bråthen, illustrasjonsfoto: Kolonihaven CF-Wesenberg/Stiftelsen SE, manipulasjon: runArk 3D - Fotografihus i Tollboden?
Fotografihus i Tollboden?
Oversiktsfoto: Rune Bråthen, illustrasjonsfoto: Kolonihaven CF-Wesenberg/Stiftelsen SE, manipulasjon: runArk 3D
CF Wesenberg/Stiftelsen SE - Anne Lise Flavik og Erling Johansen
Anne Lise Flavik og Erling Johansen
CF Wesenberg/Stiftelsen SE

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Svein Jarle N.
Det Norge trenger er helt klart et nytt museum der ting fra døde mennesker stlles ut.
15.10.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu