Du må ofre skal du lykkes som fotograf

Hva skal til for å bli fotograf i Norge? Hver uke får foto.no flere henvendelser fra unge fotografspirer som lurer på dette. Vi har latt noen av Norges beste og mest kjente fotografer svare på spørsmålet. Først ut er kunstfotografen Dag Alveng.
Hvordan er sjansene i Norge for å jobbe med foto?

I en eller annen form er det ikke så vanskelig å jobbe med foto i Norge. Opp gjennom årene har jeg hatt 22-23 assistenter som alle jobber med foto i dag. Spesielt for dem er at de alle har vært veldig dedikerte og målrettede. Ønsker man å jobbe med foto er det flere muligheter innen undervisning, teknologi og presse, så noe som er relatert til foto er det definitivt mulig å jobbe med hvis man ønsker. Ønsker man å tjene fett som fotograf kan man bare glemme det. Det er også et ekstremt trang nåløye hvis man vil jobbe med fotografisk kunst eller som kommersiell fotograf i Norge.

Hva skal til for å lykkes som fotograf i Norge?

Man må være villig til å leve et liv hvor man forsaker ting og har faste lave kostnader. Har man et moderat forbruk er det mulig å jobbe som fotograf. For dem som jobber 14 timer om dagen, 7 dager i uken så er det mulig med suksess som kommersiell fotograf eller kunstfotograf. Jeg leste nylig en undersøkelse som viste at det i dag er 7000 flere kunstnere enn i 1997. Samtidig er stipendene det samme som i 1997. Det utdannes med andre ord langt flere kunstnere og fotografer enn det det er behov for. Men så lenge man er best er alt mulig.

Hvilke karrieregrep vil du anbefale en ung fotograf å ta?

Dra til New York! Start som frilansassistent i Norge og så dra til New York for å jobbe med det samme. Dette er en ekstremt god fotografopplæring. Det er vanskelig å få slike jobber, men man må være villig til å ofre. Formell utdannelse er heller ikke å forakte. Vil man satse innen kommersiell fotografi eller kunstfotografi kan jeg anbefale en utdannelse innen fotografi på Yale. Dette er nok den beste fotoutdannelse man kan få, men det koster flere hundre tusen kroner i året.
Ønsker man en kunstutdannelse er akademiene i Oslo, Bergen, Trondheim og Gøteborg fine utdannelser .

___________________________________________

Neste uke svarer en annen kunstfotograf, Rune Johansen, på spørsmålene om hva som skal til for å lykkes som fotograf i Norge.
Dag Alveng -
Dag Alveng
Frank Hesjedal - Dag Alveng
Dag Alveng
Frank Hesjedal

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu