Ikke tenk penger

Denne uken svarer kunstfotografen Rune Johansen på hva som skal til skal man lykkes som fotograf i Norge.
Hva skal til for å bli fotograf i Norge? Hver uke får foto.no flere henvendelser fra unge fotografspirer som lurer på dette. Vi har latt noen av Norges beste og mest kjente fotografer svare på spørsmålet. Denne uken svarer Rune Johansen.

Hva skal til for å lykkes som fotograf i Norge?

- Først og fremst så må man ha troen på seg selv, uansett om man vil jobbe som kunstfotograf eller kommersiell fotograf. Det er viktig å prøve og finne seg selv og en egen stil. Man må gå inn i seg selv for å finne lidenskap, det som man innerst inne er glad i. Jeg pleier å si at hvis din store lidenskap, utenom fotografiet, er å samle på frimerker, så skal man fotografere frimerker. Hvem som helst kan fotografere et frimerke, men hvis det gjøres med lidenskap, og det ikke blir for personlig, så klarer man å kommunisere.

- For min del trodde jeg at alle så de samme tingene eller utsnittene som jeg så. Det var for vanlig, det var ikke noe å ta bilde av, men det var dette jeg var glad i og det var dette som var min lidenskap, innerst inne. Når man går inn i den nære hverdagen og treffer så treffer man så inn i helvete!

- Fotoyrket er et ensomt yrke og derfor er det viktig å like og arbeide alene. Man må ikke bli sur hvis man får avslag på en jobb eller en søknad. Jeg forstår at man kan bli lei seg hvis man får negativt svar, men man må glemme slike ting fort og heller ikke prate negativt om det til andre. Bit heller tennene sammen og fortsett med å holde utkikk etter jobber.

- Holder man ut så plutselig en dag får man et positivt svar. Slik er det bare i dette yrket, det går opp og ned hele tiden. For min del kan jeg si at før ting begynte å gå bra hadde jeg mange avslag på mine søknader.

Hvordan er sjansene i Norge for å jobbe med foto?

- I de siste årene har det blitt svært så populært å arbeide med fotografi i en eller annen form. Etterspørselen etter bilder vil alltid være tilstede. I dagens kommersielle verden omgir vi oss med bilder overalt, hele tiden, så jeg tror aldri at fotoyrket vil forsvinne. Men siden det er blitt flere og flere om beinet er det blitt tøffere å arbeide som fotograf. Det digitale bildet har også en del av skylden, særlig hvis man jobber som kommersiell fotograf. Før skulle kunden ha bildet ferdig til i går men nå skal det være ferdig til i forgårs.

- Det holder ikke bare å være en dyktig fotograf for det viktigste er at man har kontakter.

Hvilke karrieregrep vil du anbefale en ung fotograf å ta?

- Det finnes i dag mange muligheter for å utdanne seg til fotograf. Det mest grunnleggende kan man få med seg på de private skolene og på videregående. Hvis man finner ut at dette er noe og vil fortsette videre er der muligheter på høgskoler eller universitet i Norge eller i utlandet.

- Personlig mener jeg ulempen med en utdannelse er at man arbeider i flokk og det er vanskeligere å tenke selv. Men en utdannelse i fotografi er bra uansett og er en god ryggrad videre hvis man først har bestemt seg for å bli fotograf.

- Det er veldig vanskelig å livnære seg som fotograf i ung alder. Derfor råder jeg alle om å ha en "vanlig'' jobb til å begynne med. Dyrk din lidenskap når du kommer hjem fra jobb og etter noen år, etter at erfaring og kontakter er opparbeidet, så kan man starte for seg selv. Det er meget få fotografer som klarer å livnære seg med en gang.

- Av de som tar universitetsutdannelse innenfor kunst så er det bare en prosent av dem som går ut som klarer å livnære seg på heltid som kunstner.

- Og til slutt vil jeg også si at hvis du vil utdanne deg til fotograf for å bli rik. Så vil jeg ikke anbefale dette yrket. Ikke tenk penger.
Men hvis du vil ha et yrke hvor du ønsker å bli rik på opplevelser på godt
og vondt. Så vil jeg anbefale fotoyrket på det sterkeste.

______________________________________________

Neste uke svarer fotografen Eva Rose Furmyr på spørsmålene om hva som skal til for å lykkes som fotograf i Norge.
Rune Johansen  - Leif i gammelfjøsen
Leif i gammelfjøsen
Rune Johansen
Rune Johansen - Min blomstrende bestemor
Min blomstrende bestemor
Rune Johansen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu