Stå på dag og natt

Serien om hva som skal til for å lykkes som fotograf fortsetter. Denne gangen svarer den prisbelønte pressefotografen og bildesjefen i VG Helg, Espen Rasmussen, på hva som skal til for å lykkes som pressefotograf i Norge.
Hvordan er mulighetene for å jobbe med pressefoto i Norge?

- Alle aviser i Norge bruker pressefotografer, så det finnes store muligheter for fotografer som ønsker å jobbe innenfor dette feltet. Mange aviser har i tillegg magasiner i helgene, noe som betyr enda flere muligheter. Men samtidig er konkurransen om å få jobbe for aviser stor, det finnes mange frilansfotografer der ute. Dessuten er muligheten for å bli fast ansatt som fotograf veldig liten. Avisene ansetter sjelden fotografer, så man må regne med å jobbe som frilans i mange, mange år. Jeg jobbet 10 år som frilans før jeg fikk fast jobb i VG i fjor.

Hva skal til for å lykkes som pressefotograf i Norge?

- Du må være villig til å stå på dag og natt i mange år. Du må være villig til å leve en usikker tilværelse når det gjelder inntekt. Du må være sulten. Du må ha journalistisk teft og ikke minst ta gode bilder. Allsidighet er også et nøkkelord. De færreste aviser har spesialiserte fotografer, så du bør kunne beherske - og ta gode bilder - både på sport, nyheter, reportasje, portrett, illustrasjoner og alle mulige andre situasjoner som en pressefotograf kan komme opp i.

- Dessuten er det en stor fordel om man som fotograf viser initiativ og engasjement. Kommer du med egne ideer, jobber med egne prosjekter og engasjerer deg i det journalistiske, så er det noe som legges merke til i avisene og som styrker dine muligheter til å overleve i denne bransjen. For konkurransen mellom avisene og fotografene er hard.


Hvilke karrieregrep vil du anbefale en ung pressefotograf å ta?

- Start med å tenke portfolio. Bygg deg opp en variert bildesamling med reportasjer, sport, nyheter, portretter osv. Tren og tren, gå på fotballkamper for å ta bilder, selv om du ikke er på oppdrag for noen, gjerne en 3 divisjons kamp... En fotograf som ønsker å jobbe i pressen, stiller mye sterkere når vedkommende kan vise til en bredde i sin bildesamling. Ta gjerne bilder på en rød løper med kjendiser, f.eks. en filmpremiere, for å vise at du har gjort dette også. Har du i tillegg noen gode reportasjeserier i din portfolio, stiller du sterkt.

- Jeg vil også anbefale fotojournalistutdanningen på Høgskolen i Oslo. Her lærer man mye viktig innenfor journalistikken, man lærer både å skrive og fotografere, jobbe med reportasjer, nyhet, sport og andre sjangere. Skolen er også en døråpner inn i avisene, spesielt i hovedstadsavisene.

- En annen mulighet er å gå trappen. Med det mener jeg at du starter som frilans for en mindre avis, og etterhvert som du bygger ut din portfolio, så kan du søke sommerjobber i større aviser. Dette kan ta tid, men det vil du fort bli vant til innenfor denne bransjen.
Espen Rasmussen -
Espen Rasmussen
Fra pavens død i Roma
Espen Rasmussen -
Espen Rasmussen
Fra filmfestivalen i Cannes

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu