Masterkurs i dokumentarfoto

Høgskolen i Volda tilbyr fra 2015 praktisk dokumentarfotografi som del av masterstudiumet i dokumentar og journalistikk.
Tidligere i år lanserte Høgskolen i Volda nytt studium i dokumentarfoto som en del av en bachelorgrad. Faglig ansvarlig har vært Magnum-fotograf Stuart Franklin.

Nå tar høgskolen et skritt videre og tilbyr praktisk dokumentarfotografi som del av masterstudiumet i dokumentar og journalistikk. Masterstudiumet er et samlingsbasert toårig studium. Det kan også gjøres på deltid. Andre semester i studieløpet velger studentene mellom flere kurs. Et av alternativene er praktisk dokumentarfotografi med Stuart Franklin som faglig ansvarlig. Det blir også muligheter for at studentene kan ha en praktisk eller teoretisk tilnærming til stillsfotografiet i sin masteroppgave.

- Kurset kan være en del av vår "Volda-master" i dokumentar og journalistikk, men også som del av en mastergrad fra andre steder. Det kan også tas som enkeltstående kurs. Men det aller viktigste er at vi nå kan tilby et formelt godkjent masterløp innen praktisk dokumentarfoto. Dette er helt nytt i Norge, forteller Gaute Hareide, emneansvarlig på kurset.

Bakgrunnen for tilbudet på mastergradsnivå
er kurs som tidligere er utviklet på bachelornivå.

- Erfaringene har vært gode, men også vist at både skolens og studentenes ambisjoner har ført oss mot masternivå. Dette har vi jobbet aktivt med det siste halvåret, og er veldig glade for å kunne presentere et godkjent opplegg for dette.

Hareide kan love at studentene
kan forvente et krevende studium med en engasjert og erfaren lærer.

- Fokuset på kurset kan være praktisk, i retning å bli en dyktigere dokumentarfotograf, eller teoretisk, med fokus på dypere kunnskap om fotografi.

På spørsmål om hvorfor man trenger et masterstudium med fokus på dokumenbtarfotografiet, viser Hareide til økende krav om mastergrad ved for eksempel tilsettinger i skoleverket.

- For fotofaget er det et problem siden vi ikke har hatt tilbud om slik utdannelse. Denne utfordringen ønsker vi nå å løse. En mastergrad er også en forutsetning for videre studier i retning doktorgrad.

Høgskolen ønsker å fortsette tilbudet på bachelornivå, primært i høstsemesteret.

- Dette vil passe bedre inn i våre øvrige studieplaner. Hvordan dette skal skje er fortsatt under diskusjon. Det er et spørsmål både om kapasitet og økonomi, og dermed sterkt påvirket av søknader til masterløpet. I beste fall når vi vårt maksimaltall på 25 studenter.

I januar 2015 starter det hele opp. Da blir det fem firedagers samlinger siste uke i hver måned til og med mai. Mellom samlingene blir det oppgaver å løse for studentene. På slutten av kurset leverer studentene inn et avsluttende eksamensarbeid.

Mer info:
Studieplan masterstudium dokumentar og journalistikk
Emneplan Documentary photography

Sjekk ut denne minidokumentaren om Stuart Franklin og freden på Otrøya
http://tv.nrk.no/serie/glimt-av-norge/DKMR30008013/14-10-2014
Frank Hesjedal - arkivbilde: Stuart Franklin. Her fra Nordic Light i 2010.
arkivbilde: Stuart Franklin. Her fra Nordic Light i 2010.
Frank Hesjedal

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu