Poteten kan brukes til så mangt...
...også som motiv for kreativ utfoldelse....:)

Det er 250 år siden poteten ble innført i Norge. Poteten hører med til søtvierfamilien og finnes bare i kultivert form. Potetplanten kommer opprinnelig fra Andesfjellene i Sør-Amerika hvor den har vært dyrket i ca. 3000 år. Den kom til Europa omkring 1550 og ble raskt et viktig næringsmiddel i mange land. Poteten som viktig matvare ble tydelig i Irland da det ble avlingssvikt p.g.a. tørråteangrep i 1845-46. Det ble en hungerkatastrofe uten sidestykke i Europa. De dårlige potethøstene i Irland var sterkt medvirkende til den store utvandringen til Nord-Amerika på denne tiden. I Norge ble det vanlig å dyrke poteter fra 1760-årene. Prester utover landet var meget aktive i å utbre kunnskap om hvordan poteten skulle dyrkes og brukes. Dyrkingen av poteter økte sterkt, særlig i forbindelse med nødsårene omkring 1810. Mange steder ble poteten en erstatning for importert korn og dette betydde antakelig en god del for helsetilstanden i befolkningen. Forekomsten av tuberkulose ble f.eks. sterkt redusert i Nord-Norge ved at soppinfisert korn fra Russland ble erstattet med poteter i forrige århundre. Soppen som vokste på dårlig lagret Pomor-korn, dannet giftstoffer som svekket kroppens evne til å forsvare seg mot tuberkelbasillen. Potetene var frie for slike giftstoffer og de var svært næringsrike.
Bildet inngår i albumet Bilete i S/H og kanskje ein fargeklatt -
Utstyr
  • Canon EOS 350 D
  • Sigma ex multi-coated uv 62 mm
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger215
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_288201} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (15)
Dan S.

mange motiver som f.eks kjente menneskers ansikter er blitt funnet på potetens overflate(også på andre frukter og grønnsaker)og når jeg gikk på skolen brukte vi potet som stempel:) morsomt og kreativt bilde Jani,og en interessant tekst under..mvh Dan Sandmoen
Rune S.

Hei Jani! Morsomt portrett av spesiell potet. Må være en Picasso:-) Kreativt og flott fanget.

Mvh
Rune S
Rune S.

Glemte å skrive at teksten var interessant. Noe av det visste jeg, men mye var lærerikt og nytt.

Mvh
Rune S
Jani F.

Tusen takk for gode tilbakemeldinger Dan og Rune. Ja, denne poteten skilte seg ut frå resten og då måtte den selvfølgelig fotograferast:) Kjekt at dere likte teksten under...
Mvh Jani....:)
Ole A. V.

Raff potet og informativ tekst, men litt hardt lys.
Fred S.

Det va gammalpotet....., ville vel en trønder ha sagt.
Kommer til å holde meg til mandelpotetene etter dette.

vh fred
Jan Erik E.

Som Fred sier det...hehe.Riktig en stygging dette.Poteten altså.Bilde var helt topp.Mvh JEE
Terje J.

Du verden, så har man blitt skremt av en potet også. Den ser jo både diger og skummel ut. Synes det harde lyset/kontrastene fungerer bra til dette bildet.

TJ
Liv F. D.

Hei Jani,
dette var en stilig potet. Den kan minne om et lite kunstverk, en skulptur av et eller annet materiale. Fint i sv/hv.
mvh
Liv '')
Jani F.

Hei alle sammen! Veldig kjekt å kome frå jobb når så mange kommentarar ligg og venta på meg;) Tusen takk til dere alle!
Ja, da e ein riktig sur, gammal, gubbe det her... Kanskje lyset vart litt hardt, men eg likte at kontrastene vart så tydelege slik at alle dei stygge detaljene i ''huda'' kom godt fram...
Kjekt at ''styggen'' fall i smak:) Mvh Jani
Asgeir S.

Hei. Picasso-poteten var ikke akkurat fin da. Bildet derimot var morsomt. Og takk for utfyldig informasjon om poteter. Jeg elsker poteter. :-)
Asgeir
Tove H.

Kjempeartig uttrykk på denne!
Hørt at poteter er oppskrytt, ikke vet jeg... Men før poteten kom til Norge, dyrket vi mye av en knoll som er svært næringsrik og sunn, har jeg hørt. Jeg er på jakt etter å finne ut hva det var...?
Mvh Tove
Jani F.

Hei Asgeir og Tove! Tusen takk for fine tilbakemeldinger:)
Trur eg har funne eit svar til deg Tove....:
- Nepe (Brassica rapa) er ein gammal kulturplante som hadde stor ernæringsmessig tyding før poteta kom til Europa. Neper finst i fleire variantar og forma kan vera rund, oval eller avlang.
Avsluttet .

Skikkelig mange fine utrykk på denne Jani.
Den vet garantert hvor viktig den er.
Godt observert.
Kunne jo også stått under kategori skulpturer.
Med hilsen fra Eivind 8~))
Jani F.

Heisann Eivind!
Veldig kjekt at du drog eit gamalt bilete fram frå glemselen;) Glad du likte pota mi Eivind- takk for kommentaren din:) Mvh Jani
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu