Lofoten

Endelig er den utgitt i et nytt opplag, Arnt Sneves bok om Lofoten. Boka ble raskt en klassiker, da den utkom i 1973, og en standard for en ganske direkte og rå, nesten grafiske teknikk, men med en menneske- og miljøskildring som gjorde inntrykk. Bildene ble tatt i tidsrommet 1965-72. Fotograf Arnt Sneve regnes i dag som en veteran i norsk fotografi.
Bildene viser mest <B>fisket</B>, båtene og bølgene, hus under bratte fjell, stamper, fjell og fjære, sydvest, torskehau og snøvær. Noen sauebilder og noen av barn i fjæra, men mest miljøskildringer som klart kan stedforankres til Lofoten. Arnt Sneve har også fotografert en del reine naturbilder.

Fotografiene minner om <B>Kåre Espolin Johnson</B> og Karl Erik Harr sine bilder. Karl Erik Harr har ofte malt Hamsun, derfor er det ikke rart en kommer til å tenke på bøker som Knut Hamsuns Benoni Og Rosa eller August triologien, for ikke å nevne Johan Boyers Siste viking. Forlaget kaller det romantisk realisme.

Sterke bilder av barske feskere i sydvest, svært kontrastrike, kun fotografert i sort/hvitt, blir så sterke at de minste detaljene blir borte i snø og skyggepartier. Kanskje er det slik at et sterkt liv krever <B>sterke bilder</B>.

Sauer mister konturer fordi de blir for hvite i ulla, de er ikke så hvite, de er tvert imot ofte skitne. Snøen blir ofte også gjengitt uten konturer. Hvor blir det av de fineste nyansene? Her er også et merkelig bilde av et par follede gamle hender som ser ut som de er feil kopiert - Et langt levd liv, de har blitt helt grå. Et par bilder har noen svake skjemmende linjer nederst i bildet. Ligger feilen i eksponeringen, fremkallingen, kopieringen, scanningen, trykkeriet eller er det tidens tann? Uansett er det kun detaljer. Hovedinntrykket at dette er <B>ei vakker fotobok</B> som gir oss et nært bilde av Lofoten og menneskene der, og at Arnt Sneve, som har tatt disse bildene, er en stor fotograf.

Som tidligere nevnt er dette en nyutgivelse av en utgave som kom i 1973, den nye har fått <B>bedre trykk og flere bilder</B>.
Arnt Sneve - Lofoten
Lofoten
Arnt Sneve
 Arnt Sneve - Ure
Ure
Arnt Sneve
 Arnt Sneve - Bokna
Bokna
Arnt Sneve
 Arnt Sneve - Naust
Naust
Arnt Sneve

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu