Hårfin lansering

I boka ”Hårfint” ser fotograf Trine Mikkelsen på kvinnelivet som gjennom et kaleidoskop.

- Tenk deg så mange ulike fasetter du ville se om du så på kvinnelivet gjennom et kaleidoskop! I denne boka ser vi på det gjennom ulike vinkler. Hår – og Y – formen er mitt visuelle uttrykk for å nærme meg de ulike fasettene, forteller en entusiastisk Trine Mikkelsen like før boklanseringen.

I ”Hårfint” vises bilder av 50 kvinners underliv, fritt frisert og stilisert etter fotografens fantasi. Boka er et samspill mellom bilder og tekst, hvor både norske og utenlandske forfattere illustrerer kvinnens mangfold.

- Det er en bok som leker med, og bryter med forestillingen om kvinnekroppen, sier Mikkelsen. Boka balanserer mellom det humoristiske og det alvorlige.

”Menneskelivets symbol”
- Hvordan fikk du ideen?
- Jeg har lenge jobbet med detaljer på kvinnekroppen, bl.a. en serie med bilder av kvinners øyne. For meg ligger mye av spenningen og energien nettopp i detaljene, røper Mikkelsen. I ”Hårfint” henvises det bla. til den greske filosofen og matematikeren Pythagroas, som betegnet Y for ”menneskelivets symbol”.

- ”De utbredte armene var valget mellom det gode og det onde i den voksnes liv, de står også for stien som går til venstre og stien som går til høyre, dyden og lasten”, siterer Mikkelsen ubesværlig.

- Mener du at Pythagroas refererte til kvinners underliv ?
Mikkelsen ler høyt.
- Kan hende han også lot seg begeistre, smiler hun, men blir så alvorlig igjen.
- det vil jeg ikke spekulere i, sier hun.

Med kvinner på laget
For fire år siden laget Trine Mikkelsen bilder til utstillingen ”Kvinner ser kvinner”. Her stilte hun ut sammen ni andre kvinnelige fotografer, som alle hadde valgt hvert sitt tema. Ved juletider i fjor kom en forespørsel fra Damm forlag om hun kunne lage en bok som tok utgangspunkt i disse bildene. Hun fikk med seg en gjeng kvinner på laget. Bl.a. Kristin Aasbø som jobber med fotografi ved Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana, språkforsker Helen Uri og fotograf Turid Rauø. I tillegg har kvinnene som ble fotografert bidratt generøst med sine tanker og erfaringer.

- Det er seks nyskrevne tekster i boka. Forfatterne ble forelagt skisser til nye arbeider og lot seg inspirere til dikt eller fortelling. Det har vært spennende å se hvordan de har laget ulike tekster ut fra samme materiale. De øvrige tekstene er hentet fra norsk og utenlandsk diktning,. forteller Mikkelsen. Hun nevner Cathrine Grøndahl, Harald Sverdrup, Jan Erik Vold og andre norske forfattere. For å skape større bredde og variasjon er det også hentet inn tekster fra internasjonale størrelser som bl.a. Frank Zappa, Simone de Beauvoir og James Joyce.

Om det å være kvinnelig fotograf som lanserer bok, sier Mikkelsen:
- Nå er det flere kvinnelige fotografer på banen enn noensinne. En spennende utvikling! Spesielt synes jeg det er viktig at kvinnelige fotografer fotograferer kvinner. Det kan være med på å balansere hvordan kvinner faktisk fremstilles.

- Men hvordan jeg egentlig fikk denne ideen? Det kan du lese om mot slutten av boka, i den delen som heter ”Kjærlighet på pinne”. Det er min tekst, avslutter hun hemmelighetsfullt.




Fotograf Trine Mikkelsen -
Fotograf Trine Mikkelsen
Fotograf Trine Mikkelsen
<br><br>
 -
Fotograf Trine Mikkelsen <br>

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu