Peder Songedal

Reklamefotograf Peder Songedal har jobbet digitalt i 10 år, men savner den spente følelsen av å vente på at filmen skal komme ut av E6 maskinen. For å ta opp lupen og la øynene fyke over bildene før de stopper akkurat på DET bildet. Han er månedens reklamefotograf i februar 2005
Hva slags utdannelse har du? </B>
Jeg tok en BA(hos) Editorial & Advertising Photography i Rochester (KIAD). Det var en kjempe bra skole som sørget for at jeg fikk kontakt med forskjellige fotografer i London, slik at jeg fant mer ut av hva jeg ville når jeg var ferdig.

Skolen hadde masse utstyr så jeg kunne gjøre ting uten å tenke på at det har jeg ikke utstyr til. Skolen har forandret dette kurset siden jeg gikk der, men jeg hører det fortsatt er kjempebra. Før dette gikk jeg på Sogndal Folkehøyskole og der var nok i de lange nettene i mørkenrommet jeg ble hekta. Og helt hekta for ti årstiden da jeg leverte min første jobb fra Photoshop.

Til deg som skal studere: Det er viktig å bruke god tid på og bestemme deg, ikke bare gå på en hvilken som helst skole fordi det var der du kom inn. Det er mange skoler som er ganske dårlige, de vil bare ha dere for å tjene penger. Men det finnes også noen svært gode skoler – så bruk tid på å lete. Husk at de fleste som studerer foto, kommer til å jobbe med noe annet når de er ferdige, så velg riktig skole, så jobber du med foto om noen år.

<B> Hvilke utstillinger har du deltatt på? </B>
Jeg har hatt en separatutstilling hos Martha Metlig hvor jeg viste utstillingen ”Bevegelser”. Der viste jeg abstrakte fotografier hvor jeg prøvde og få frem hva jeg ser, men likevel ikke ser. Jeg har også deltatt på flere gruppeutstillinger i Norge og England.

<B> Hvilke priser har du vunnet i konkurranser? </B>
De siste to årene har jeg tatt gull og diplom i Utsnitt. To gull + diplom i ”Næringsliv” og et diplom i reklame-kategorien.

<B> Når begynte du å fotografere? </B>
Jeg hadde foto som valgfag på ungdom skolen, med en kjempelærer, tusen takk!
Da jeg var ferdig med datalinjen på videregående trengte jeg litt fri før jeg reiste i militæret. Da oppdaget jeg Photoshop. Etterpå så var jeg smart og reiste til Sogndal, hvor jeg hadde mitt beste år noen sinne!

På den folkehøyskolen var det et veldig inspirerende miljø, som gjorde at jeg fant meg selv og hva jeg ville bil. Det ble ikke data som jeg hadde tenkt på først.

<B> Når tok du ditt første bilde? </B>
Det kan jeg ikke huske, men fikk som ganske liten et Polaroid-kamera og mamma har vist meg noen av bildene jeg tok den gang. Jaja, jeg var jo ikke så gammel, tante og onkel som ga meg kameraet, tar nok litt av æren (skylden) for yrkesvalget mitt.

<B> På hvilken måte klarer du å leve av foto? </B>
Jeg jobber mye med næringsliv og reklame. Har fotografert på mange spennende steder i industrien, som i Nordsjøen og på aluminiumsverk, i tillegg til å kose meg med bilder av mat og drikke. Denne miksen av jobber er nok noe av det jeg liker best ved yrket.

<B> Har du assistent? </B>
Jeg jobber sammen med en kjempehyggelig assistent som heter Morten, og føler at samspillet vårt fører til mye godt.

<B> De bilder du har valgt å vise, kan du fortelle kort om disse? </B>
Jeg har funnet fram en lett blanding av næringslivsbilder og reklame. Så har jeg spedd på med noen bilder fra utstillingen ”Bevegelser”

<B> Hva slags utstyr bruker du og når begynte du å fotografere digitalt? </B>
Det er over ti år siden jeg leverte min første jobb fra Photoshop. Jeg liker dette godt og bruker tiden foran en G5 (Mac-frelst!!!).

Kameraet jeg bruker mest er et Fuji S2 kamera. Jeg ser etter et nytt , men vet ikke helt hva jeg kommer til å kjøpe. Er også veldig glad i Broncolor lyset mitt. Tror det viktigste er å finne utstyr som du føler at du kan jobbe godt sammen med.

<B> Hvilke forbilder har du? </B>
Tja, jeg har aldri vært i heltedyrkings modus. Men den første jeg virkelig likte av fotografer var nok Man Ray.

<B> Hva gjør du på fritiden og hva er din sivile status? </B>
Jeg er singel, men er den rette der ute, så er jeg her! Jeg jobber nok litt mye, men liker også å trene litt, bl.a. spinning, og prøver å komme meg tilbake i klatreform.

Ja, det går også en del tid til å være med å drive reklamefotograf foreningen NRF. Her har jeg fått mange gode venner og et godt miljø, hvor jeg kan prate både jobb og andre ting.

<B> Hvilke råd ville du gi til den kommende generasjon fotografer? </B>
Det eneste du kan gjøre er å stå på, og ikke selge deg billig. Jeg tror ikke at det er lett å øke prisen når man først har solgt seg billig. Hvem vil betale i dyre dommer for FirstPrice- produkter selv om de smaker like godt?

<B> Når besøkte du foto.no for første gang? </B>
Husker ikke, når startet dere? Har nok brukt mye tid på BBCS og web siden slutten av 80-tallet, med fingrene på tastaturer siden slutten av 70-tallet.

<B> I denne digitale verden, er det noe du savner som fotograf? </B>
Det er en ting jeg savner nå, selv om jeg elsker å jobbe digitalt. Det er den spente følelsen av å stå og vente på laben, på at filmen skal komme ut av E6’en. For å ta opp lupen, bøye meg ned, la øynene fyke over bildene før de stopper akkurat på det bildet.

Peder Songedal
peder@songedal.no
www.songedal.no
9709939
22372233
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu