Anja Elmine Basma

- Min far har vært fotograf siden før jeg ble født, og det er nok en av grunnene til at jeg begynte å interessere meg for fotografi. Jeg har alltid stilt opp på bilder, og fikk også lov å ta mange bilder selv. Dette forteller den unge Anja Elmine Basma
Tar du selvportretter ?
jeg har tatt veldig lite selvportretter, det hender seg en sjelden gang, men bildet av meg som jeg har sendt inn er fotografert av Stian Foss ved Norsk Fotofagskole.

Hva slags utdannelse har du?
Thor Heyerdahl videregående skole, Larvik (allmenn)
Romerike Folkehøgkole, Teater (foto i valgfag)
Har gått 2 år ved Norsk Fotofagskole i Trondheim.

Hvilke utstillinger har du deltatt på ?
Kun utstillinger gjennom skolen, hvor vi har stilt ut ett bilde, eller en liten serie hver. Den ene utstillingen var i faget fotohistorie, og vi skulle la oss inspirere av eldre bilder fra det første bildet som ble tatt i historien, til 1950.

Hvilke priser har du vunnet i konkurranser ?
Har vunnet gull i Utsnitt 03, og en liten premie på skolen for beste portrett. Jeg hadde en serie med en liten jente som krabbet, akte og ålte seg i en rød, fancy stol, med helt sort bakgrunn, Det var litt tøft egentlig, litt annerledes.

Når begynte du å fotografere ?
Min far har vært fotograf siden før jeg ble født, og det er nok en av grunnene til at jeg begynte å interessere meg for fotografi. Jeg har alltid stilt opp på bilder, og fikk også lov å ta mange bilder selv.

I 7. klasse, første året på ungdomskolen, vant jeg en fotokonkurranse vi hadde da vi gikk kyststien i Larvik, det vekket ett eller annet i meg… Bildet var av en båt som lå opp ned på en strand, kraftig motlys, så det ble litt mørkt og rart. Jeg ble nysgjerrig på hvordan jeg hadde fått til dette. Jeg har også alltid vært glad i å bruke hendene og å skape noe, male, tegne, keramikk o.l.

Når tok du ditt første bilde?
Vet ikke hvor gammel jeg var, men må ha vært bitteliten. Pappa hadde jo med seg kameraet overalt, og når jeg så noe fint, fikk jeg ta et bilde. Men jeg begynte med fotografi for alvor rett før jeg begynte på Norsk Fotofagskole i 2002, det var da jeg skjønte at jeg ville satse på dette. Fikk mitt første speilrefleks-kamera til jul da jeg var 16 år.

Hva slags fotograf definerer du deg som om du må sette deg selv i en bås ?
Nå er jeg jo akkurat ferdig utdannet, akkurat blitt selvstendig næringsdrivende, og akkurat blitt kastet ut i yrkeslivet. Jeg jobber nå i PlanB, en gratisavis som kommer ut i Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger. Jeg jobber også i REDE, et ”borettslag-blad” for medlemmer av TOBB (Trondheim og omhein bolig byggar lag tror jeg)
I tillegg jobber jeg i SKUM, også en gratisavis.
Og noen timer om dagen jobber jeg på Norsk Fotofagskole, som assistent og alt-mulig-dame.

Jeg vet ikke om jeg er klar for å settes i bås enda, for jeg er en frilansfotograf, og gjør det jeg må for å tjene penger. Men det går mest i fashion og litt gatis-avis-stil.
Jeg er også veldig glad i å ta bilder av feminine menn, det har det blitt alt for lite av!
Hvis jeg MÅ sette meg i bås…; hm… har jeg noen alternativer??
Jeg holder også på med et annet prosjekt, med en del andre, men dette er foreløpig hemmelig…

Deler du studio med flere og har du fått deg en assistent ?
Jobber som frilans, men som fotograf jobber jeg alene for det meste. Foreløpig har jeg ikke eget studio, men bruker studioene på Norsk Fotofagskole. Jeg har ingen assistent, men får ofte hjelp av venner og andre fotografer om det trengs. Vi er en liten jentegjeng som har snakket om å leie et felles lokale, så vi får se…

De bilder du har valgt å vise, kan du fortelle kort litt om disse ?
De er bare et utvalg forskjellige bilder som jeg liker. Noen av dem er skoleoppgaver, mens andre er bilder jeg har tatt for å øve meg på lys o.l Tror et par bilder er jobber som jeg har gjort også. Vet ikke helt hvorfor jeg har valgt å vise akkurat disse, men det er vel noe ved de som jeg føler er litt ”meg”.

Hva slags utstyr bruker du / når begynte du å fotografere digitalt ?
Jeg begynte å fotografere digitalt våren 2003. Nå har jeg et Nikon D100, men går over til Canon nå snart!! Jeg bruker også Hasselblad kameraet mitt en del.
Ønsker meg mye nytt utstur, men pengene strekker dessverre ikke til enda.

Hvilke forbilder har du ?
www.heimophotography.com, tror han er en islandsk fotograf. Oppgir ikke navn på hjemmesiden sin. Bildene hans er utrolig flotte!!!
Liker også Thomas Hebrich: www.hebrich.com og David Ho: www.davidho.com
Jeg har mange flere forbilder, men er veldig dårlig på navn…

Hva gjør du på fritiden eller har du fritid ?
På fritiden fotograferer jeg (!) -går på konserter og spiser god middag med kjæresten min. Vi har to søte hetterotter. Jeg har også to myndehunder hjemme hos min mor, så når jeg har tid, bruker jeg tid sammen dem. (Lise og Floyd)
Det variere hvor mye fritid jeg har, noen perioder går det i ett fra morgen til kveld, mens andre dager kan være mer avslappende. De rolige dagene går ofte med til å bla i magasiner, jeg prøver å få inspirasjon, og å bli mer kreativ.

Hvilke råd ville du gi til den kommende generasjon fotografer ?
Jeg er jo den kommende generasjon fotografer!!!
Men ett råd kan jeg gi: Det må være å holde på stilen sin, ikke prøve å ta bilder etter hva andre mener er tøft eller riktig!! Jeg har nemlig gått litt på den smellen selv…

Når besøkte du foto.no for første gang ?
I 2001, da jeg gikk på Romerike Folkehøgskole.



Anja Elmine Basma,
Klostergata 23,
7030 Trondheim
anjaelminebasma@yahoo.no
mob:92831501 (webside kommer - muligens www.basma-images.com)
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook: