Identitet

Identitet er en dypt personlig beretning hvor Gabrielsen har samlet billedmateriale fra et langt virke som fotograf og sammenstiller en rekke prosjekter under en felles tittel; Identitet. Boka er et dokument over hans kunstneriske prosjekt som fokuserer på det nære, på mennesker og steder han gjennom sine fotografier tolker fra sitt perspektiv.
Boka består av seks billedserier med hovedsakelig svart/hvit fotografier hvor kun et enkelt fargebilde her og der skiller seg ut. Seriene er adskilt av tekster skrevet av fem forskjellige forfattere, noen av dem skrevet som bestillingsverk til boka, andre allerede eksisterende tekster som Gabrielsen selv har plukket ut til å ledsage sine bilder. Fotografiene har Gabrielsen tatt mellom 1960-1990.

Barn og ungdom
I denne boka fokuserer Gabrielsen på sin lange interesse for fotografiske fremstillinger og beskrivelser av barn og ungdom, som med utgangspunkt i egne barn utviklet seg til å inkludere venner og kjentes barn til et mer allment prosjekt om barn og unge. Det er nærliggende å trekke referanser til Sally Mann og hennes omdiskuterte fotografier av egne barn, når vi betrakter Gabrielsens frontale, ofte konfronterende portretter av barn og ungdom. Poserende og bevisst ser de oss inn i øynene. Kanskje spesielt serien fra Ingierstrand av poserende pubertetsungdom i badetøy, peker i retning av denne udefinerbare grensen; mellom barn og voksen, mellom det naturlige og det forestillende i det fotografiske portrettet, som har blitt opplevd som kontroversielle i Mann’s arbeide. En hyllest til Nicholas Nixon og hans årlige gruppefoto av sin kone og hennes søstre The Brown Sisters finner vi i Tre søstre, Klepp, 1994, og vi øyner at Gabrielsen har hentet inspirasjon av andre fotografer som bruker familen som motiv.

Et annet gjennomgående tema i Gabrielsen bilder er hans kontinuerlige tilbakevending til området hvor han vokste opp; Finnmark og Troms. I disse bildene skildrer han miljø, natur, omgivelser, familie, arbeid og fritid, men alt fra sitt personlige ståsted hvor han bruker seg selv og sin egen familie og bekjente som utgangspunkt.

Fotografier og tekster
Boken viser seg som et medium godt egnet for Gabrielsens fotografier, et medium hvor han selv kan lede oss igjenom sine billedserier, bilde for bilde.
I sammenstillingen av bilder på motstående sider lar han oss lese disse i lys av hverandre og tilfører noe helt nytt som ikke nødvendigvis eksisterer i noen av bildene alene. 1+1 blir altså ikke 2, men 3.

I tillegg til en bevisst sammenstilling av bilder finner vi også en sammenstilling av tekst og bilder i Identitiet. Tekstene står for seg selv, uavhengig av bildene, men det faller naturlig å lese tekstene inn i bildene og omvendt. Tekstene handler om mennesker, mennesker som ser på fotografier av familien, mennesker som går igjennom en vankelig tid, om steder og menneskers personlige forhold til dem og om mellommenneskelige forhold.
Leif Gabrielsen - Identitet
Identitet
Leif Gabrielsen
Leif Gabrielsen - Identitet
Identitet
Leif Gabrielsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu