John Olav Riise Fotografier

Monografi over John Olav Riises fotografiske kunst, sammenfattet av Eva Klerck Gange for Høvikodden Kunstsenter.
John Olav Riise var en av våre mest markante kunstnere i forrige århundre. Han utdannet seg til fotograf, men ble så fascinert av å lage bilder at han snart utviklet sin egen kunstneriske stil innen kubisme og surrealisme. Henie Onstad Kunstsenter, som har tatt ansvar for Riises kunstneriske arv, viser nå en stor retrospektiv utstilling av Riises fotografier, hvor tema er hans kunstneriske utvikling.

Eva Klerck Gange skrev sin hovedfagsoppgave i idéhistorie om John Olav Riise tidlig på 1990-tallet. Nå har hun bearbeidet deler av avhandlingen og skrevet en informativ og generøs presentasjon over John Olav Riises kunstneriske utvikling og biografi.

John Olav Riise (1885-1978) kom fra Hareid, men flyttet til Kristiania (Oslo) i 1916. I perioden hadde han derimot opphold i Danmark (1918-22) og Sarpsborg (1925-27), før han forlot Oslo og reiste tilbake til Sunnmøre i 1933.

I 1967 stilte John Olav Riise ut i Fotogalleriet SHKS som ble drevet av Jarle Strømmes (i samarbeid mellom Statens Håndverks- og Kunstindistriskole og Kunstindustrimuseet), og fikk god mottagelse. I forlengelsen av denne utstillingen forærte han SHKS en serie på ca. 200 arbeider. I 1968 brant huset hans ned, og alt som fantes av negativer og fotografisk utstyr ble ødelagt.

Han slutte helt å fotografere etter dette, og gikk over til maleri som billedkunstner. Han hadde da utviklet sitt kunstneriske virke fra piktorialistisk fotograf via kubisme, surrealisme og abstrakt naivisme, før han døde i 1978, 93 år gammel.
John Olav Riise - John Olav Riise Fotografier
John Olav Riise Fotografier
John Olav Riise
John Olav Riise - Dame med perle, 1926
Dame med perle, 1926
John Olav Riise

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu