Ly for natten

Ly for natten – Unike, sjarmerende og rimelige overnattingssteder – Norge rundt er en turistguide over utvalgte overnattingssteder i vårt langstrakte land, som alle med stolthet tar var på stedets og bygningenes historie og forsøker å formidle dette videre til overnattingsgjestene.
Samtidig er Ly for natten en pen bok med vakre fotografier som forteller om ulike tidsepoker, tradisjoner og levesett i forskjellige områder i Norge gjennom fotografiene som viser oss arkitekturen, innredningen, stilen, fargene og bruksgjenstandene i de ulike overnattingsstedene. Tekstene som ledsager fotografiene er en kombinasjon av reiseskildring av to unge jenter, Lene Agnete Imbsen og Hege Larsen, på bilferie i Norge på jakt etter disse unike overnattingsstedene og beskrivende turistbrosjyretekst som lister opp stedets fasiliteter og attraksjoner.

Dette er en forseggjort overnattingsguide mellom harde permer, med en design og layout vi ikke vanligvis forbinder med turistguider og annen reiselektyre, men som gir fotografiene plass til å eksistere og kommunisere sine budskap. For i tillegg til å være en annerledes turistguide er dette også en bok for de som er interessert i interiør, design, farger og fotografi. Boka byr på pene, velkomponerte fotografier, detaljer og oversiktsbilder av de ulike overnattingsstedene hvor tilstedeværende lys understreker atmosfæren i rommene og eksteriørene. Lys og farger er viktige kompositoriske virkemidler i disse skildringene av steder og stemninger.

Fotografiene ledsages av Imbsen og Larsens entusiastiske beskrivelser av deres møte med stedet, vertskapet, reisen dit og ofte litt om hva man kan foreta seg i omegn. De to jentene har funnet frem til losji i alt fra en gammel skole fra 1932 på Vestlandet, til en restaurert bilferge i Oslo, et stillestående tog i Numedal, en autentisk rorbu på Lofoten og flere tradisjonsrike gårder hvor bonderomantikken står i sentrum og de overnattende kan delta i bl.a. tradisjonelle juleforberedelser i førjulstria. Felles for alle overnattingsstedene er at vertskapet har lagt mye av seg selv i utformingen av stedet som fremgår av innredningen, og i beretningene om stedene hvor vi forstår at her kan man ikke bare vente seg en varm seng, men også å bli tatt varmt og personlig imot.

Boka er inndelt i kapitler etter landsdeler; Sørlandet, Vestlandet, Midt-Norge (som også inneholder noen overnattingssteder fra Østlandet) og Nord-Norge, hvor vi blir presentert for sjarmerende og særegne steder å søke losji over hele landet. Hver presentasjon inneholder adresse og kontaktinformasjon, tekst og bilder.

Midt i mellom turistguide og praktbok
Her kan man få håndfaste råd til sjarmerende overnattingssteder man kanskje ikke hadde dumpet borti ellers, men selv om boka er landsdekkende, fungerer den heller ikke som noen komplett guidebok man ta med seg på ferien ettersom utvalget er veldig selektivt og ufullstendig.

Boka er på mange måter en hyllest til Norge som turistmål, uten fokus på de mest kjente attraksjonene, men en søken etter møtet med lokalbefolkningen, noe autentisk ved stedene, hvor fokus er på viktigheten av å ha de rette omgivelser, atmosfære og vertskap der man skal tilbringe natten. I et land med et stadig voksende Thon-hotellimperium hvor det eneste som er annerledes om du overnatter i Kristiansand eller Kristiansund er utsikten fra hotellvinduet, er dette en bok som fokuserer på mangfoldet, personlig preg, det stedsunike, og tradisjonene.

http://www.kagge.no/
Lene Agnete Imbsen, Hege Larsen -
Lene Agnete Imbsen, Hege Larsen
Lene Agnete Imbsen og Hege Larsen - Selvportrett
Selvportrett
Lene Agnete Imbsen og Hege Larsen
Lene Agnete Imbsen og Hege Larsen - Villa Smøringsmoen, Lillesand
Villa Smøringsmoen, Lillesand
Lene Agnete Imbsen og Hege Larsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu