Vesterålen – kontrastenes rike

Boken om Vesterålen er en fargerik gavebok i albumformat – i god tradisjon minner den litt om de gamle reisealbumene fra 1800-tallet. Boken handler hovedsakelig om landskapet i Vesterålen, fotografert gjennom fire årstider.
Fotografen som har skapt dette verket er fotograf Torgeir Sørensen fra Sortland, og han har lagt vekt på de ulike skiftningene i lyset, og fremstiller Vesterålen som et fantastisk eventyr. I tillegg til de rene landskapene, har Torgeir Sørensen også tatt med enkelte bilder fra faunaen i traktene, med sjøfugler, frosk, hester, sopp, blomster osv. Men det er landskapene som bærer boken.

Bok om tid og lys
Boken er naturligvis inndelt i tolv kapitler i takt med årets måneder. Og nord for polarsirkelen gjentar jo døgnet seg i året, med en mørketid og en periode med midnattssol. Torgeir Sørensens utfordring i denne boken har vært å velge hvilke tider på døgnet som skulle representere de ulike månedene. I boken har han rett og slett valgt de bildene som har fascinert ham mest. En av Torgeir Sørensens spesialiteter er utvilsomt panoramabildet som sjenerøst inviterer øyet til å vandre langs horisonten i full bredde. Enkelte av bildene er allerede presentert på bildekritikken.

Solnedganger
Et tema i landskapsfotografi vi ikke kan overse er naturligvis solnedgangene. Et motiv som alltid fascinerer mennesker, uavhengig av kultur, religion eller etnisitet. Og til tross for mange kunsthistorikeres forsøk på å banalisere nettopp solnedgangen, så er det min erfaring at det er nettopp det de elsker å fotografere selv når de tar sine gode minnebilder fra f.eks. reiser og eksursjoner. Og hvorfor ikke? Det er jo ikke solnedgangen som er banal, men de forfengelige som ikke anerkjenner at selv en ’alminnelig’ solnedgang kan være fantastisk. Det blir kanskje riktigere å innse at det er en stor utfordring å fotografere en solnedgang på en måte som virkelig fornyer opplevelsen av den. Og her er det min mening at dette har Torgeir Sørensen klart. Han bruker solnedgangen (eller det vi kan kalle lav sol) for å forsterke romopplevelsen. Med sans for både lys og farger har han evnet å løfte disse bildene (med god fargestyring) for tilslutt å kunne oversette bildene til cmyk for å trykkes i boken.

Bok som produkt
For å være trygg på at bildene skulle komme til sin rett mellom to permer, har Torgeir Sørensen valgt å produsere og utgi boken selv. At det medfører en stor økonomisk risiko å kaste seg ut i en slik bokproduksjon er opplagt. På samme måte skal man ha et godt grep på både bildeproduksjon og bildetrykk for å få et akseptablet resultat. I en slik situasjon er det også en absolutt forutsetning å beherske fargestyring for å kunne samarbeide med trykkeriet. Men når boken endelig er produsert, innbundet og pakket, det er da den vanskeligste delen av privat forlagsvirksomhet begynner: distribusjon og salg. For mens tiden går tikker også rentekalkulatoren, og betydelige beløp kan lett bli liggende - og det er både dyrt og dumt. Så det avgjørende spørsmålet blir naturligvis: hvem er interessert i en landskapsbok?

Inspirasjon
Torgeir Sørensens bok om Vesterålen sikter naturligvis på både lokalbefolkning og turister. Her fyller den utvilsomt et faktisk behov, ettersom det ikke finnes noe tilsvarende etter at Trym Bergsmo og Lars Saabye Christens bok Den andre siden av blått, ble utsolgt. Men i tillegg til dette er det min mening at boken burde interessere også andre fotografer. Ikke som lærebok, men heller som inspirasjonskilde. Torgeir Sørensen har en forfriskende og fantasirik måte å spille opp kvalitetene i lyset og fargene. Vi vet jo fra før at lyset nordpå er helt eventyrlig. Og her blir dette bekreftet, så på den måten er boken blitt en slags fotografisk eventyrbok - som egentlig 'bare' handler om virkeligheten. Truth is stranger than fiction

http://www.tsfoto.no/

http://www.northern-lights.no
http://www.biofoto.no/bfbilde06_2.asp


Torgeir Sørensen - Vesterålen - kontrastenes rike
Vesterålen - kontrastenes rike
Torgeir Sørensen
Torgeir Sørensen - Januar
Januar
Torgeir Sørensen
Torgeir Sørensen - Havørn
Havørn
Torgeir Sørensen
Torgeir Sørensen - Lundefugler
Lundefugler
Torgeir Sørensen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu