Årets norske pressebilde

Årets Bilde 2009 er tildelt Dagbladet-fotografen Hans Arne Vedlog for et bilde av President Barack Obama sittende i en bil under sitt norgesbesøk.
På en prisutdeling i dag på Litteraturhuset i Oslo mottok Dagbladet-fotografen Arne Vedlog førstepremien for Årets bilde 2009.

- Et øyeblikk. Fanget av en fotograf som er på rett sted til rett tid, slik pressefotografen skal være. Obamas blikk, Michelles knær og presidentsymbolet danner en flott komposisjon - og gjør at bildet henger med deg lenge etter at du har sluttet å se på det. Det kan bli lenge til en norsk pressefotograf fanger en amerikansk presidents blikk igjen, i mellomtiden bør norske redaksjoner og fotografer, gjøre det de kan for å være våre blikk - på områder der de fleste av oss ikke bryr oss, eller har mulighet til å bli informert/involvert, uttaler juryen.

Den internasjonale juryen finner vi Lasse Fahlen, tidligere fotosjef i Expressen, VG og Gøteborgsposten, Charlotte Østervang, dansk fotograf bosatt i New York, og Tore Berntsen, tidligere VG-fotograf, nå frilans.

I boken som gis ut i forbindelse med Årets bilde 2009, benytter juryen også anledningen til å advare aviser mot å kvitte seg med de beste øynene. Øynene som gir oss gode historier, som engasjerer og rører.

- I en utfordrende medietid, er det viktig at redaksjoner og fotografer bruker ressurser på en slik måte at det beste kommer ut av de beste. Første steg på vei mot de gode og viktige bildene, tas i det øyeblikk oppdragene blir prioritert, av redaksjoner, av redaktører, av eiere…, skriver de i boken.

1. plasser
Andre premierte fotografer i Årets Bilde er Luca Kleve-Ruud, Dagsavisen, Gunnar Bløndal, Dagens Næringsliv, Jo Straube, Frilans, Geir Olsen, frilans VG, Trond Sørås, frilans, Paal Audestad, frilans Aftenposten, Espen Ramussen, VG, andrea Gjestvang, frilans VG/moment, Paal S. Schaathun, TV2, og Marius Sunde Tvinnereim, frilans.


Snille gutter
Snill gutt/Snill pike-prisen gikk i år til legene Erik Fosse og Mads Gilbert for deres innsats i krigen i Gaza i 2008/2009. De to legene ble hele verdens øyne. Deres utkikkspost i Gaza ble benyttet av en hel verdenspresse, samtidig som Israel forsøkte å stoppe all informasjon ut fra Gaza.

- De to ble uforvarende viktige nyhetsformidlere med sine nære beskrivelser av konsekvensene av bombingen. De to ytte en viktig bildedokumentasjon som ellers ikke ville kommet ut. De to bidro til å bryte informasjonsblokaden – de nådde ut til omverdenen og – ”hele verden”, skriver Guri Hjeltnes i begrunnelsen i Årets Bilde-boken.


I seksjonene øverst i denne artikkelen kan du se alle vinnerbildene i Årets bilde 2009-konkurransen. Du kan også se juryens begrunnelse til alle vinnerne

Hans Arne Vedlog – Dagbladet - Årets bilde 2009
Årets bilde 2009
Hans Arne Vedlog – Dagbladet
Paal Audestad, frilans Aftenposten - 1. premie portrett,Paal Audestad, frilans Aftenposten: Vadim
1. premie portrett,Paal Audestad, frilans Aftenposten: Vadim
Paal Audestad, frilans Aftenposten
Andrea Gjestvang – frilans VG/Moment - 1. premie årets dokumentar/reportasje utland, Andrea Gjestvang, frilans VG/Moment: Grønlands siste Istid
1. premie årets dokumentar/reportasje utland, Andrea Gjestvang, frilans VG/Moment: Grønlands siste Istid
Andrea Gjestvang – frilans VG/Moment
Jo Straube - frilans - 1. premie dagligliv i Norge, Jo Straube, frilans: I svømmehallen
1. premie dagligliv i Norge, Jo Straube, frilans: I svømmehallen
Jo Straube - frilans
Espen Ramussen – VG - 1. premie natur og miljø, Espen Ramussen, VG: Kampen mot havet
1. premie natur og miljø, Espen Ramussen, VG: Kampen mot havet
Espen Ramussen – VG

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu