Glade jul fra Johansen

I boken Glade jul har fotograf og forfatter Rune Johansen skildret den norske julen. Det er trist, vakkert og nært.
Rune Johansen er en av få norske fotografer som selger godt med fotobøker. Populære Hiv mannskjiten har solgt i hele 10.000 eksemplarer. Glade jul er den sjette i rekken av fotobøker signert Rune Johansen. Denne gangen er det den norske julefeiringen som er tema. Johansen har reist rundt i landet på jakt etter sjelen i den norske julefeiringen.

Glade jul er en bok på 120 sider fotografert i 2008 og 2009. Utformingen av boken er inspirert av den tradisjonelle juleheftetradisjonen, julekortene, fotoalbumet og de klassiske oppskriftene til julebaksten. I tillegg til bilder av mennesker, deres hjem, hus, bygninger og landskaper, er boken komplementært med bilder fra Runes egen barndom. Det understreker hans eget (nostalgiske?) forhold til julen. Det gir også en fin personlig og rød tråd gjennom boken, og det dokumentariske dokumentet blir mer kraftfullt. Til hvert bilde har Rune skrevet en liten, men lun og varm, tekst.

Stemningen i boken er tosidig. Den er nær og varm, samtidig som den er trist. Og det er vel slik julen er for veldig mange også. Dette kommer godt frem i Glade jul. I forordet til boken er også Rune inne på dette, samtidig som han sammenligner Glade jul med sine tidligere prosjekter:

- Ingenting er så fint som jula. Ingenting er heller så sårbart som jula. Denne høytiden vi alle har et personlig forhold til. Forventningenes høytid over alle, religiøst eller ikke religiøst. Mine tidligere prosjekter har handlet mye om norske tradisjoner, og et gjennomgående trekk ved bøkene er at de omhandler tradisjoner som er i ferd med å forsvinne. Det gjør ikke juletradisjonen, tror jeg. Den varer evig. Og det gjør den nettopp fordi den preges inn i oss på en så avgjørende måte i barndommen. Jula er stemninger knyttet til bilder som preger seg inn på netthinnen vår i unge år.

De første opptakene til boken gjorde Johansen høsten 2008 hos en oppfinner i Oslo som har jul i huset året rundt. Verdt å merke seg er at dette var første gang Rune fotograferte i Oslo, til tross for at han har bodd der i 25 år. Med det som utgangspunkt besøkte han først en rekke steder i hovedstaden, for deretter å utvide nedslagfeltet til østlandsområdet, østover og vestover. Johansen har jobbet etter innfallsmetoden, og det er forskjellige kontakter og omstendigheter som har sendt ham i forskjellige retninger og i møte med spesielle (med positivt fortegn) mennesker.

Glade jul fra Rune Johansen er et fint stykke dokument av norsk julefeiring i 2008 og 2009, med et tydelig Johansen-stempel. Det betyr kvalitet. Rune lykkes i det han forsøker å gjøre: vise en nostalgisk og stemningsfyllt jul, med tro på den gode julestemningen. Likevel skulle jeg gjerne sett at dette var et prosjekt som var gjennomført over enda flere år, før det kulminerte i en bok. Det tror jeg hadde blitt terningkast 6, nå er vi ikke helt der oppe. Likevel er dette en bok som anbefales. Den er god og sær, med humor.

Mange vil nok sette pris på å få denne på julaften, både fotografen og bestemor. Og barna i huset, de vil nok ta seg en titt de også. Det gjorde min sønn på to og et halvt.


 - Forside
Forside
Rune Johansen - Oppfinneren Arnold Selnes
Oppfinneren Arnold Selnes
Rune Johansen
Rune Johansen - Julestemning i Bodø
Julestemning i Bodø
Rune Johansen
Rune Johansen - Tre nisser på kjøkkenbenken
Tre nisser på kjøkkenbenken
Rune Johansen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Andrew P.
Skal man liksom bli fristet til å leter videre etter å ha sett bildene vist her....?
22.12.2010
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu