Kurs/Workshop
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Helgekurs i digital arbeidsflyt på Rennesøy, Stavanger (Boknafjorden)

Maks seks deltakere, tre sammenhengende dager og en klargjørende gjennomgang av alle viktige trinn på veien fra kamera til publisering, er noen av grunnene til å velge et kurs i digitalfotografering i regi av Edmund Schilvold.
Kurset består av 18 innholdsrike timer, fordelt på tre dager: To dager med undervisning i praktisk fotografering og én dag med bildekritikk og undervisning i redigering.

Kameratypen vi tar utgangspunkt i er speilrefleks, men det er ingenting i veien for å stille med andre typer avanserte digitalkameraer.

Vi starter fredag ettermiddag, vanligvis kl. 15.00, og er ute i naturen helt til solnedgangen og/eller den blå timen (litt avhengig av årstiden). Dermed opplever vi skiftningene i lyset, og hvordan disse påvirker fotomulighetene, fra det ofte vanskelige lyset midt på dagen, til den gylne kveldsolen og de lange skyggene, og den glødende blå vesthimmelen og tussmørket en time etter solefall.

Vi fortsetter lørdag morgen, kl. 09.00, men da inne i kurslokalet, som vil være utstyrt med en state-of-the-art full HD-projektor. Vi analyserer utvalgte bilder fra fredagen, ser på skjermkalibrering og oppsett av fargestyring (to av forutsetningene for å kunne utføre bildebehandling på en profesjonell måte), og entrer ”det digitale mørkerom” – som i dette tilfellet vil være synonymt med Adobe Photoshop. Der ser vi nærmere på hvordan vi kan forbedre bildene fra gårsdagen.

Et av de mest sentrale emnene knyttet til dette vil være kreativ bruk av lag og masker – to av de aller viktigste konseptene Photoshop har å tilby oss. Med lag og masker kan vi for eksempel gjøre uhyre selektive, presise farge- og kontrastjusteringer, simulere ”dodge”- og ”burn”-arbeidet man gjorde i det tradisjonelle mørkerommet, og smelte to eller flere eksponeringer sammen til ett endelig bilde. Det sistnevnte er ofte en nesten uunnværlig ferdighet når man har et fullendt sluttresultat som mål – især når man har med landskapsbilder å gjøre.

Avslutningsvis ser vi på hvordan vi bør gå fram når et bilde skal printes eller publiseres på web, og hvordan rekkefølgen man gjør de ulike grepene i, og visse basiskunnskaper om fargestyring, er avgjørende hvis man vil ha et optimalt sluttresultat.

Dersom tidsskjemaet tillater det, avslutter vi med et inspirerende slideshow.

Vi gir oss normalt kl. 17.00, og deltakerne har dermed ”fri” lørdag kveld, men de som ønsker å få mest mulig ut av kurset, oppfordres til å bruke kvelden til å utforske de mange fotomulighetene i området. Da vil det kanskje også dukke opp spørsmål som man kan få besvart dagen etter.

Søndag møtes vi ute igjen – kl. 08.00 eller kl. 09.00, avhengig av årstiden (endelig klokkeslett vil bli oppgitt i programmet for det aktuelle kurset). Dette er dagen man prøver å ta i bruk alt det man har lært om komposisjon, kamerainnstillinger og redigeringsmuligheter i Photoshop til å se nye muligheter, ta bedre bilder og samle digitalt bildemateriale av høyest mulig kvalitet, best mulig egnet for eventuell etterbehandling. I så måte danner søndagsdelen en form for uformell ”eksamen”.

Sentrale fakta

Steder: Dette kurset arrangeres nå på tre steder i Norge – Jeløy, Stavanger (Rennesøy og andre øyer nord for byen) og Ålesund. I denne beskrivelsen tar vi kun for oss Stavanger. For mer info, vennligst se http://www.schilvold.com/fotokurs/fotokurs.html

Nivåer: To kan tilbys – et ”nivå 1” for de som ganske nylig har begynt med digitalfotografering (med noe mer enn et vanlig kompaktkamera) og/eller bildebehandling (i Photoshop), og/eller føler at de har stagnert på et grunnleggende nivå og trenger inspirasjon, og et ”nivå 2” for de mer viderekomne og erfarne (sistnevnte har sannsynligvis minst to års erfaring med digitalfotografering og bildebehandling). De fleste velger å starte med nivå 1.

Kurshelger sommeren/høsten 2011 – Rennesøy/Stavanger

Nivå 1

Fredag 26. august – søndag 28. august

Fredag 30. september – søndag 2. oktober

For grupper på tre eller flere personer, kan det settes opp et kurs på bestilling, tilpasset gruppens ønsker – ta kontakt for å få et tilbud.

Tider: 15.00 – 21.00 fredag, 09.00 – 17.00 lørdag, 08.00 – 13.00 søndag (i sommerhalvåret).

Møtested fredag: Fjordbris eller annet kurssted på Rennesøy (avtales nærmere).

Pris: 3.279,- per deltaker. Enkel bevertning er inkludert i prisen.

Påmelding: Løpende. Kursavgiften må betales innen fristen som oppgis på fakturaen (normalt cirka én måned før kursstart), hvis ikke vil den påmeldte risikere å miste plassen. Ved avbestilling inntil syv dager før kurset begynner, vil 50 prosent av kursavgiften bli refundert. Etter dette har vi ikke anledning til å gi noen refusjon.

Overnatting: Må ordnes av hver enkelt deltaker. Hotellene Fjordbris og Utstein Kloster Hotell tilbyr overnatting i kursområdet.

Nødvendig utstyr: Kamera (digital speilrefleks eller annen type avansert digitalkamera) og fotostativ. En bærbar PC med Adobe Photoshop CS3 eller nyere fullversjon (ferdig installert og oppdatert). Hvis du ikke har fullversjonen av Photoshop, kan du laste ned en gratis prøveversjon fra Adobes nettsider (gyldig i 30 dager), og bruke den på kurset. Er du student, kan du kjøpe Photoshop til studentpris (betydelig rabatt).

Vi kan også vurdere ønsker om bruk av Photoshop Elements 9.

Hvis du ikke har fotostativ og/eller bærbar PC, er det mulig å leie dette av oss for en rimelig penge (ta kontakt for detaljer).

Påmeldinger og spørsmål sendes til edmund@schilvold.com

For mer informasjon, besøk http://www.schilvold.com/fotokurs/fotokurs.html

Om Rennesøy og de andre øyene i Boknafjorden

Kurset vil finne sted på Mosterøy, Klosterøy, Rennesøy og de andre øyene nord for Stavanger by. Klosterøy er øya som huser det historiske Utstein kloster – Norges eneste bevarte middelalderkloster – og på naboøya Fjøløy ligger gamle Fjøløy fyrstasjon, med storslått utsikt til havet i vest. Rennesøy har en lang og variert kystlinje, som kanskje er på sitt mest storslåtte ved Reianes, der meterhøye, kilometerlange steingarder krysser de sjønære beitemarkene.

Alle de nevnte øyene er lett tilgjengelige med bil takket være bruer og tunneler, og fra Rennesøy kan man også ta utflukter til øyene i indre del av Boknafjorden – deriblant Finnøy og Talgje, som nylig ble knyttet til Rennesøy med tunnel.

Øyene nord for Stavanger utgjør kort sagt et særdels vakkert og spesielt område –med store panoramaer og en sterk atmosfære av historie.

Om kurslederen/arrangøren

Edmund Schilvold (f. 1979) er en norsk-amerikansk fotograf og forfatter med en spesiell lidenskap for natur- og kulturlandskap og det naturlige lyset i alle dets variasjoner. Han interesser seg sterkt for klassisk komposisjon, poesi, symbolikk og naturmystikk.

Etter å ha tilbrakt mye av sin oppvekst på Jeløy og i Vestfold, reiste han på begynnelsen av 2000-tallet til Australia, der han studerte ved University of New South Wales/College of Fine Arts i Sydney. Siden var han i flere år journalist og fotograf for en av lokalavisene i Moss.

I 2006 lanserte han sin første bok, en praktbok om Jeløy som til nå er solgt i ca. 3.500 eks. Året etter hadde han sin første fotoutstilling, på Galleri Henrik Gerner.

I 2008 ga han ut nok en bok, en dikt- og novellesamling inspirert av Oslofjorden, illustrert med egne fotografier, og samme år begynte han å arrangere helgekurs i digitalfotografering på Jeløy.

Siden starten i 2008 har han arrangert mer enn 30 slike kurs/workshops – de fleste på Jeløy, men også noen i Valdres, i Vågå og i Ålesund. I tillegg har han arrangert en ukelang fotosafari i Irland, og vært lærer for Folkeuniversitetet.

Adobe Photoshop begynte han med i 1999. Det var kjærlighet ved første oppstart, og han har aldri vært lenge borte fra programmet siden. I 2000 ble han Adobe Certified Expert i Photoshop og Illustrator, og siden 2006 har han også hatt et nært forhold til Adobe. InDesign.

Kommende høst publiserer han en tredje praktbok – en bok om Verket, Mosseskogen og Kambo, laget på oppdrag for lokale foreninger.

Schilvold har et stort engasjement for både friluftsliv, natur og historie, og vil gjøre sitt ytterste for å gi deg en inspirerende og uforglemmelig langhelg i fotografiets tegn.

Hva noen av fotokurs-deltakerne sier (gjelder kursene på Jeløy):

Tusen takk for en flott og lærerik helg – det praktiske og teoretiske var midt i blinken for en som trengte litt mer grunnleggende kunnskap om fotograferingens irrganger.
Terje Måkestad, Oslo
Deltaker på kurset fra 5. til 7. november 2010

"Har lært utrolig mye på disse tre dagene, og gleder meg til å fortsette med fotografering og etterbehandling i Photoshop. Synes også det var kjekt at vi var en liten gruppe, sånn at alle fikk individuell veiledning."
Bjørg Unndis Dale, Oslo
Deltaker på kurset fra 5. til 7. november 2010

”Jeg hadde en helt fantastisk helg. Jeg synes selv at jeg har lært veldig mye, så nå blir det mer fotografering. Jeg må lære meg å mestre Photoshop! Du er forøvrig veldig dyktig til å lære fra deg ting. Man føler at man henger med i svingene, og forstår det man hører.”

Kirsten Heiberg, Oslo
Deltaker på kurset fra 1. – 3. oktober 2010 (i Valdres)

"Takk for et flott kurs! En intensiv helg med en fin kombinasjon av mye fotografering ute i naturen og nyttig teori for å øke forståelse. Veldig bra veiledning underveis. Har lært veldig mye som jeg nå skal ta med meg videre. Photoshop-sesjonen var glimrende."
Ola Smith, Hosle
Deltaker på kurset fra 24. til 26. september 2010

Tusen takk for et lærerikt kurs. Jeg fikk ny inspirasjon til å fotografere mer, og til å bruke bildebehandlingsprogrammet mer systematisk. Dette var morsomt. Du er god til å forklare, og ditt brennende engasjement for fotografering var lett å se. Så, tusen takk for tre flotte dager!
Anne Sofie Røimål, Oslo
Deltaker på kurset fra 24. til 26. september 2010

"Kurset var meget bra lagt opp, med en flott blanding av teori og praksis. Det var veldig bra at praksisen fulgte rett etter teoridelen, slik at vi fikk prøvd ut ting umiddelbart. Jeg har lært utrolig mye om kamerainnstillinger, og om det å kunne se motiver ute i naturen."
Shirley Christell Løvtangen, Sarpsborg
Deltaker på kurset fra 4. til 6. juni 2010

"Tusen takk for denne helgen! Som du forhåpentligvis forsto, var jeg svært fornøyd på alle måter. Kanskje passet jeg med mitt kunnskapsnivå og erfaringer nøyaktig inn i profilen til den ideelle deltager. I hvert fall ga kurset meg mer enn foventet av konkrete tips, råd og ny forståelse. På bakgrunn av dette ga kurset meg så mye inspirasjon at jeg ikke kan vente med å få satt i gang med den nye viten. Dette skal det bli bedre og flere bilder av!
Tore Lie, Son
Deltaker på kurset fra 26. til 28. mars 2010

"Takk for oppdatert informasjon. Vil ta med at jeg fikk stort utbytte av kurset i mars i år. Bruker det vi lærte på kurset hyppig!"
Andreas Sinding-Larsen, Oslo
Deltaker på kurset fra 12. til 14. mars 2010

"Hei Edmund! Vil bare takke for flotte dager. Det var utrolig interessant og lærerikt, og ga meg inspirasjon til å løpe ut i dag tidlig - ut i morgentåken som lå tungt over skogen her."
Elisabeth Maria Sandaker, Råde
Deltaker på kurset fra 16. til 18. oktober 2009

"Takk for en strålende helg på Jeløy, med en perfekt blanding av teori og praksis! Har fått både ny kunnskap og inspirasjon."
Anne Gunn Pedersen, Søgne
Deltaker på kurset fra 2. til 4. oktober 2009

"Takk for en kjempefin helg. Jeg har lært masse og gleder meg til å eksperimentere med alt jeg har lært. Jeg synes kurset var veldig godt lagt opp med to dager 'ute i felt' og en dag inne med redigering."
Ann-Kristin Bræck, Moss
Deltaker på kurset fra 18. til 20. september 2009

"Vil takke for en veldig lærerik, inspirerende og morsom helg i fint vær og vakre omgivelser. Kunne litt da jeg kom, men dro hjem med nye kunnskaper, ny inspirasjon og ny giv."
Stian Halvorsen, Jessheim
Deltaker på kurset fra 18. til 20. september 2009

"Tre intense dager med en fin blanding av både teori og praktiske øvelser i naturskjønne omgivelser på Jeløy. Kurset var for meg en veldig god repetisjon av gammel fotokunnskap i kombinasjon med at det ga meg en veldig god innføring i den digitale verden og fikk meg i gang i Photoshop. Kurset gav meg også en masse inspirasjon til å se motiver og "bilder" - anbefales!"
Dag Erik Storberget
Deltaker på kurset fra 17. til 19. april 2009
Edmund Schilvold - Utstein kloster
Utstein kloster
Edmund Schilvold
Edmund Schilvold - Utstein kloster
Utstein kloster
Edmund Schilvold
Edmund Schilvold - Rennesøy
Rennesøy
Edmund Schilvold
Edmund Schilvold - Jeløy
Jeløy
Edmund Schilvold
Edmund Schilvold - Jeløy
Jeløy
Edmund Schilvold
Edmund Schilvold - USA
USA
Edmund Schilvold
Edmund Schilvold - USA
USA
Edmund Schilvold

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu