Suksess med 'Fotoglede'

Boken 'Fotoglede' er en nyttig bok for alle som trenger fotografisk inspirasjon og kunnskap.
I 2010 ga fotografene Eivind Røhne og Stian Schioldborg ut boken 'Fotoglede - slik tar du bedre bilder'. Førsteopplaget på 3000 eksemplarer ble revet bort, andreopplaget på 5000 bøker er solgt og om ikke lenge er tredjeopplaget på 3000 bøker klar for salg. Bokens målgruppe er amatører, entusiaster og andre som er glad i å ta bilder.

Fotografering er mer populært enn noen gang. Det er enklere å dele bilder enn noen gang. Men kanskje aldri før har vi sett så mye dårlige bilder heller. Og det er nettopp i dette "landskapet" boken 'Fotoglede' plasserer seg. For å ta bedre bilder er kunnskap selvsagt viktig. Men kanskje enda viktigere er inspirasjon. Og det er dette boken bygger på, formidling av kunnskap og bøtter med inspirasjon.

'Fotoglede' er delt inn i 3 deler. Del 1 handler om komposisjon og innhold. Leser får tips om blant annet hvordan ta kontroll over bildet og overlate minst mulig til tilfeldighetene og hvordan kommunisere det man ønsker. Del 2 og 59 sider er viet teknikk. I denne delen handler det om det man bør kunne for å ta kontroll over kameraet for å kunne skape de bildene man ønsker. Del 3 handler om hva man skal gjøre, i den digitale verdenen, etter at bildene er festet til minnebrikken: det digitale etterarbeidet.

Ingen av de 3 delene går i dybden, og det er heller ikke meningen. Med kunnskapen fra disse 3 delene vil bokens målgruppe få et mye større utbytte av sin fotografering.

I den tredje og siste delen er teksten i stor grad viet arbeidsflyt, råfilkonvertering og redigering av bilder. Flere gode og nyttige tips blir gitt, men i en slik del bør det være en selvfølge at programvare som Lightroom og Aperture har en naturlig plass. Flere og flere fotografer, på alle nivåer, benytter seg av denne typen programvare, og for mange erstatter det i stor grad Photoshop. I mine øyne (jeg vet det ikke er alle som deler dette synet) er Lightroom og Aperture meget gode til fremkalling av råfiler og helt suverene når det gjelder organisering av bilder og prosjekter. At programvaren bare nevnes såvidt i en setning, gir meg en følelse av at forfatterne ikke helt har hengt med i timen.

Det store plusset med innholdet i 'Fotoglede' er delene av boken som er viet til inspirasjon. 3 utstillinger er det ryddet plass til i boken, med temaene 'mennesker', 'byliv og reise' og 'landskap'. Etter hver teoretiske del kommer utstillingsdelen. Dette er herlige rom for pustepause og påfyll. Hvert bilde har fått plass på en side på svart bakgrunn, mens den andre dobbelsiden gir en kort beskrivelse av bildets bakgrunn og fotografens tanker.

Forfatterne Eivind Røhne og Stian Schioldborg er begge profesjonelle fotografer. De har også gjennom en årrekke arrangert kurs og workshops i foto. I boken 'Fotoglede' skinner det klart og tydelig gjennom at dette er to fotografer som ikke bare skriver om å fotografere, men egentlig om deres store lidenskap også. Kombinert med en god evne til å formidle, blir dette en innføringsbok i fotografering som varmt kan anbefales alle som vil ta noen skritt videre. Boken er levende, tilbakelendt og full av godt humør. Den gir gode tips og en liten, men god dose nyttig fotografisk kunnskap. Og ikke minst, og aller viktigst, den gir inspirasjon.
 -
Stian Schioldborg -
Stian Schioldborg
Eivind Røhne -
Eivind Røhne
Stian Schioldborg -
Stian Schioldborg
Eivind Røhne -
Eivind Røhne

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu