Ziv Koren

Noen fotografer kan ikke reise hjem etter at de har dekket urolighetene. De bor midt i dem. Foto.no møtte israelske Ziv Koren på Fotomessen.
- Kwazulu Natal er en av regionene i Sør-Afrika med den høyeste andelen HIV-smittede. Av 10 millioner innbyggere har 30% HIV, forteller israelske Ziv Koren med et intenst blikk fra den andre siden av bordet.

Koren er på Fotomessen på Lillestrøm som Canon-ambassadør, for å fortelle om sin erfaring med Canon EOS 1D x. Som ambassadør fikk han teste et preproduksjons-eksemplar, og tok det med til den hardt rammede regionen i Sør-Afrika på et oppdrag for Røde Kors i fjor høst. Kameraet gjorde inntrykk. Men minst like mye inntrykk gjorde situasjonen i det HIV-rammede området.

- De lider av ekstrem fattigdom. De fleste hyttene de bor i har ikke strøm, og arbeidsledigheten er på 80%. Det er også mange flere sykdommer enn HIV som er et problem der.

Historier som må fortelles
Med kameraet fikk han tilgang til flere familiers hjem og fikk høre deres historier. Flere generasjoner under samme tak kunne være smittet av sykdommen, noen hadde mistet foreldre, noen hadde mistet barn, barnebarn, ektefeller. I Kwazulu Natal dør over 100 000 hvert år av HIV-relaterte sykdommer. For selv om de får medisiner, så fungerer den ikke uten mat. Og i Kwazulu Natal er matsituasjonen prekær. Dette var historier som måtte fortelles.

- De bryr seg ikke om fotografi og lot meg bare ta bilder mens de fortsatte med sine egne ting. Men jeg tror flere av dem forsto nødvendigheten av eksponering, og av at disse historiene blir kjent. Av de 50 familiene jeg besøkte, var det bare en som ikke ville bli fotografert. Jeg tror en god reportasje kan hjelpe til med å skape oppmerksomhet rundt disse sakene, sier han, og mener det er minst like viktig å skape oppmerksomhet rundt temaet i vestlige land.

- Dette er ikke en sykdom fra fortiden, selv om mange i vesten tror det. Folk tester seg ikke lenger og tror at sykdommen ikke lenger rammer. Det fører til at folk fortsatt blir smittet.

- Ikke populært det jeg dekker
Koren omtaler seg ofte som en fotojournalist med fokus på humanitære temaer.

- Men det er ikke populært det jeg dekker. Konflikt, fattigdom, sykdom, det er skikkelig hardcore. Det er vanskelig å selge, men det er det eneste jeg er interessert i, sier han og forteller at han aldri kunne jobbet med kommersielt fotografi.

- Jeg tror fotojournalistikk er den eneste delen av fotografiet som virkelig kan gjøre en forskjell. Fotografi er også verdens største hobby. Det er et språk alle kan snakke, men som ikke alle forstår. Men det går rett til hjertet på folk, og kan gi en følelsesopplevelse. Jeg sier ikke at det kan endre verden, men jeg tror at det kan bidra til å skape oppmerksomhet og gjøre en forskjell.

Dokumenterer konflikten i hjemlandet
På Fotomessen viser han bilder fra reisen til Kwazulu Natal, sammen med et prosjekt om hvordan Israel bekjemper terrorisme.

- Jeg har dokumentert min egen konflikt gjennom hele karrieren, i nesten 25 år, forteller han.

For der andre krigsfotografer har et trygt hjem å komme tilbake til når de er ferdig med å dekke saker, kommer Koren kun hjem til mer konflikt, selv om han påpeker at de siste årene har det vært forholdsvis trygt å bo i Tel Aviv. Han har brukt store deler av karrieren på å dokumentere begge sider av den israelsk-palestinske konflikten. For selv om han tilhører den ene siden, mener han at han klarer å gi et balansert bilde av situasjonen.

- Jeg kan være objektiv. Jeg gjør så mye jeg kan for å fotografere begge sider. For hvis jeg ikke gjør det, så blir det bare propaganda. Da blir det ikke en balansert historie.

Når han fotograferer på den palestinske siden, kan han imidlertid ikke være ærlig om hvem han er.

- Jeg sier at jeg er amerikaner. Og så reiser jeg ofte dit med en palestinsk fotograf jeg kjenner.

Koren er en velkjent fotograf på den israelske siden, men ikke på den palestinske. Uansett er han ikke redd for å bli avslørt som israeler.

- Nei, for de vil vel ikke tro at noen kan være dumme!, sier han og ler høyt.

Han legger imidlertid ikke skjul på at det kan være vanskelig å dokumentere noe som er så nært.

- Jeg bor midt i Tel Aviv og der har det ikke vært noen store angrep på 6-7 år. Men det er klart, når det går av en selvmordsbombe noen kilometer fra hjemmet ditt, eller som da jeg dekket Libanon-konflikten for noen år siden og datteren min ringte, livredd og ba meg komme hjem, da er det tøft. Du betaler en pris for å være fotojurnalist, sier han og legger ikke skjul på at det til tider kan være en høy pris å betale, også på andre plan.

- Tror folk at kameraet er et skjold? Nei. Det er det absolutt ikke. Til syvende og sist går du gjennom mye, og alt etterlater seg et slags arr. For når du faktisk er tilstede i situasjonene så er det så mye mer enn bare bildene som gjør inntrykk. Det er stemmer, syn, lukter. Dette er ting jeg ikke klarer å glemme.

Bransje i endring
Gjennom nesten 25 år i bransjen har han sett og opplevd mye. Ikke minst har han vært vitne til en bransje i enorm endring.

- Jeg pleier å si at det er lettere å være fotograf i dag, samtidig er det ti ganger så vanskelig å kunne leve av å være fotograf. Nivået på fotojournalistikken er 20 ganger bedre enn for ti år siden. Digitalt fotografi skapte en revolusjon. Kvaliteten er bedre, og det er også muligheten til å fange øyeblikket, forteller han, og gjør det klart at han syns digitalt er langt bedre enn film.

- Jeg skulle ønske jeg kunne dra tilbake og fotografere alle bildene mine om igjen digitalt!

Se og hør Ziv Koren på Fotomessen lørdag og søndag.

Se også zivkoren.com
Christine Tolpinrud -
Christine Tolpinrud
Ziv Koren på Fotomessen 2012
Ziv Koren/Polaris -
Ziv Koren/Polaris
October 20, 2011, Umzimkulu, Ndabayilali Village, KwaZulu-Natal, South Africa: Anacleta Nomtswe, 62, cares for the daughters of her husband and his second wife, who died of AIDS. The daughters are 13 year old Nontlantla and 11 year old Thandia, who has AIDS and TB, takes ARV, but doesn’t know she has AIDS.
Ziv Koren/Polaris -
Ziv Koren/Polaris
October 21st, 2011 – Highlands Village, KwaZulu-Natal, South Africa:
Ziv Koren/Polaris - Haiti-Almost ayear after the earthquake
Haiti-Almost ayear after the earthquake
Ziv Koren/Polaris
Haitians amidst rubble of a destroyed cathedral looking to salvage recyclable debris, at the capital city of Haiti, Port-au-Prince, November 16, 2010. Almost a year since the January earthquake, Haiti is worse state than ever with tent cities becoming permanent shelters for close to 1.5 million, a cholera epidemic raging, international help slow to come or improperly channeled, a presidential election with 17 candidates and deadly protest against the UN peace keeping force accused of caring cholera from Asia.
Ziv Koren -
Ziv Koren
A child plays in a sewage-hose that convert into a shelter in the town of Sderot, southern Israel. May 26, 2008. Sderot has been under constant rocket fire from Qassam rockets launched by Hamas and Islamic Jihad since Israel's disengagement from the Gaza Strip in September 2005. The Israeli government has installed a "Red Dawn" alarm system to warn citizens of impending rocket attacks. The citizens in Sderot have only 15 seconds to reach the shelters after the sounding of the alarm.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Berit T.
Thank you Ziv,for telleig us the true situation in your beloved land!When I tell my friends ,just the same that you are writing here,they call me a "story maker" and that I am "blackpainting" the situation.The arabian "spring" seems to turn into a winter.You are brave !
9.3.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu