Hjemlandet

Naturfotograf Bård Løken har fartet Norge på kryss og tvers i rundt 20 år. Nå er han aktuell med boken ’Hjemlandet’.
Naturfotograf Bård Løken har fartet Norge på kryss og tvers i rundt 20 år. Han har fotografert landskap og kulturhistoriske steder. Han har vært en oppdagelsesreisende i eget land.

”Veier fører alltid frem til noe. Et sted kan være en lysning i skogen, ei brygge eller kanskje en gjenkjennelig stein som dukker fram hver gang det er lavvann. Et sted er en plass som har betydning. For deg eller meg”. Sitat fra Løkens forord i boken.

’Hjemlandet’ er en bok som viser hva landet har å by på, det er en personlig turistbok. Gjennom linsen og pennen ønsker Løken å plukke ut et landslag med typiske norske stedsopplevelser. Hvert bilde og sted er akkompagnert av en personlig og informativ tekst.

Allerede som liten gutt begynte Bård Løken å vise interesse for landskapet og stedene i Norge. Med familien reiste han rundt i en VW-boble på grusveier som noen ganger føltes uendelige lange.

”Stedene var knagger underveis. Ei stavkirke, en by eller en rasteplass. Vi kjørte fra nord til sør, tur retur. Gjennom daler, over fjell og langs fjordarmer på Vestlandet for å besøke familien. Jeg opplevde tjærelukta på norske bygdetun, elver hvor det svømte laks, og steder der det var mulig å kjøpe is”, skriver Løken videre i forordet.

I tillegg likte foreldrene til Løken å bytte bosted. Slik fikk han et forhold til ulike landsdeler. Og som mor og far som sønn, de siste ti årene har Løken selv bodd i Oslo, Tromsø og på Elverum.

”Jeg elsker å reise på tur i Norge. Veiene er ikke lenger like uendelige, og det blir stadig flere knagger underveis.Veier fører alltid fram til noe. Et sted kan være en lysning i skogen, ei brygge eller kanskje en gjenkjennelig stein som dukker fram hver gang det er lavvann. Et sted er en plass som har betydning. For deg eller meg.”

'Hjemlandet' er en praktbok. Den viser hvilken dyktig fotograf Bård Løken er. Og den viser den tålmodigheten man må ha for å være naturfotograf. For selv om motivene er vakre, og det er nok av dem i dette landet, har Løken ventet på det rette øyeblikket: når lyset og stemningen er på sitt mest perfekte. Han har funnet den riktige vinkelen, han har komponert bildet slik at det blir behagelig for øyet. Men det er ikke en bok som utfordrer på noen måte. Men i denne type bok, som heller ikke bare er for den fotointeresserte, er det ok med en fotografisk påminnelse om at hjemlandet vårt er så uendelig vakkert.
Bård Løken - Ålesund
Ålesund
Bård Løken
Bård Løken - Lovund
Lovund
Bård Løken
Bård Løken - Trysilfjellet
Trysilfjellet
Bård Løken

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ulla Elisabeth A.
For noen flotte - nydelige - fotos! Det er en bok jeg skal kjøpe til jul. Naturen i landet vårt er utrolig fin og variert og det er uendelig med detaljer....
21.11.2012
John Alan H.
Mange virkelig flott bilder, en glede å gløtte igjennom.
En liten bagatell, ,feil beskrivelse på "Veslefjell og Trollveggen". "Litlefjellet og Trollveggen" er nok det rette navnet på ryggen til venstre, og Romsdalshorn er toppen som strekker seg 1550 moh mot venstre hjørne i bildet.
12.11.2012
Sølvi Å.
Fotoet viser øya Træna, garantert, men det kan nesten være tatt fra Lovund, og det ser ut som Lundefuggel, som hekker på Lovund, eller ?
8.11.2012
Sveinung J.
Kenneth har rett: Det er Træna. Min mor er derfra. Glimrende bilder Bård Løken!
7.11.2012
Jan L.
Lovund tyckte jag var ett fantastiskt foto!
7.11.2012
Kenneth S.
Fotografiet til Bård Løken er ikke Lovund, men Træna.
7.11.2012
Øyvind K.
Lovund Likner urovekkende mye på Træna. Mulig bildet er tatt fra Lovund
7.11.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu