Norske kystlandskap på Fotografiens hus

Carll Goodpasture har reist langs norskekysten i tolv år og fotografert med storformat og hullkamera. Nå stiller han ut på Fotografiens hus.
Den amerikanske fotografen, biologen og forskeren Carll Goodpasture har reist mer rundt i Norge enn de fleste. Sammen med sin norske kone Gro Heining har han de siste tolv årene reist landet rundt og fotografert kysten med storformat og hullkamera.

- I dette arbeidet har jeg fulgt i fotsporene til norske litterære og visuelle kunstnere for å fotografere kystmiljøet fra Barentshavet i nord til Lista fyr i sør, skriver Goodpasture i en pressemelding.

De neste to ukene skal 40 av bildene stilles ut på Fotografiens hus i Oslo. Flere av dem er fotografert under solverv, og de fleste av storformatbildene presenteres som kontaktkopier i størrelsen 8x10 festet rett på veggen uten tittel og beskrivelse.

- Det er helt bevisst. Konteksten er bildene selv, og kysten, forteller Goodpasture til foto.no.

Følger solens rute over himmelen
Tradisjonelle landskapsbilder i svart/hvitt dominerer utstillingen, men inkludert er også en serie nye hullkamerabilder fotografert under jevndøgn på forskjellige steder i landet. Bildene viser solens rute over himmelen på årets korteste og lengste dager.

- Jeg satte opp et hullkamera og holdt lukkeren åpen hele dagen. Dette er sakte kameraarbeid, forteller han.

Resultatet har blitt en serie negative bilder der solen opptrer som en svart strek langs himmelen i varierende lengde, alt ettersom når på året og hvor i landet bildet er tatt.

Digitale montasjer
I tillegg til hans egne bilder, skal også et litografi av den norske kunstneren Kaare Espolin Johnson være med i utstillingen.

- Forhåpentligvis vil folk kjenne igjen bildet og forstå at dette har noe med Kaare Espolin Johnson å gjøre, forteller Goodpasture.

Under skal det nemlig henge en serie med digitale montasjer, der svart/hvite og fargebilder er satt sammen til ett. Bildene er fotografert langs Varanger-fjorden utenfor Espolin Johnsons barndomshjem i Vadsø.

- Jeg sto der i seks uker, mens jeg ventet på lyset. Rett utenfor barndomshjemmet hans, der han vokste opp og først forelsket seg i Norge.

Hyllest til friluftslivet
Goodpasture beskriver bildene i utstillingen som en hyllest til friluftslivet.

- Fotografiene presenterer en oppfatning av den norske fjordkysten sett fra landet og ut mot havet. På denne måten kan kameraarbeidet tolkes som en hyllest til det skandinaviske frilufstlivet og til den norske sjøfartstradisjonen, forteller han i pressemeldingen.

Utstillingen åpner på Fotografiens hus kl. 18 i kveld, med et foredrag av Goodpasture kl. 18.30 og offisiell åpning kl. 19.
Carll Goodpasture - Viking rising
Viking rising
Carll Goodpasture
Carll Goodpasture - Winter Solstice
Winter Solstice
Carll Goodpasture
Carll Goodpasture - Wind from east
Wind from east
Carll Goodpasture

Relaterte artikler Relaterte artikler:
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu