Avlyser Hells Angels-besøk

Årets Nordic Light-festival fikk mye kritikk for å invitere Hells Angels. Nå avlyses deler av programmet.
Det tok ikke lang tid før nyheten om at Hells Angels skulle gjeste Nordic Light i år var sluppet før debatten begynte å rase. I lokalavisen Tidens krav har både politimester Arnstein Nilssen og stortingsrepresentant Tove-Lise Torve gått ut og fortalt at de ikke ønsker besøket velkommen.

– Vi kan ikke nekte noen å komme til Kristiansund. Men jeg liker det ikke. Politiet oppfatter Hells Angels som en kriminell organisasjon. De er ikke ønsket her, sier Nilssen til Tidens krav.

Også i kommentarfeltet og kat=1;forumet på foto.no, vakte nyheten oppsikt. Flere lesere har uttrykt at det var uklokt av Nordic Light å invitere klubben.

- Har ingen sensur-ønsker, nei! -Men har sterk skepsis mot alt som kan signalisere, at HA "blir tatt inn i varmen" (og her blir de jo faktisk invitert...). Om "Nordic Light" får i gang aldri så mye bråk, diskusjon, oppmerksomhet rundt disse bildene, syns jeg ikke at invitasjonen var særlig til sjakktrekk, fra fotofestivalens side! skriver en bruker, mens en annen uttaler at:

- Det er i alle fall god grunn for meg og mine å styre unna Nordic Light.

Avlyser besøket
Men nå avlyser altså Nordic Light deler av programmet som involverer den beryktede MC-klubben, som skulle stille til paneldebatt og en ansikt til ansikt med Morten Krogvold. Nordic Light forteller at de ønsker å gi rom for debatt rundt viktige samfunnsspørsmål og fenomener, og at det var derfor de inviterte klubben.

- Vi tenkte at det skulle være takhøyde for verbal kommunikasjon rundt fenomenet Hells Angels. Det ville vært interessant å høre hva Hells Angels selv tenker om sin rolle og sin posisjon, og ikke minst slippe til de sterkt kritiske røstene som jevnlig mener noe om dem. Det kunne blitt en spennende – og sjelden – diskusjon om noe vi trenger å forstå. Så må vi konstatere at de som kunne være motvekter i en slik debatt, som politiet, justispolitikere, forskere og andre, ikke ønsker å delta i et panel der Hells Angels er med. Når ingen vil ta til motmæle, må vi endre konseptet. Skal det bli debatt, må det være motparter, det skal ikke være en ensidig talerstol for noen. Vi tar dette til etterretning og endrer derfor paneldebatten, slik at medlemmer av Hells Angels ikke deltar. Dermed utgår også det annonserte intervjuet i «Ansikt til Ansikt» med ett medlem av Hells Angels, uttaler festivalsjef Anne Lise Flavik i en pressemelding.

Viser fotoutstilling om Hells Angels
MC-klubben skulle gjeste festivalen i forbindelse med Marcel Lelïenhofs prosjekt "Helvetets Engler, en norsk biker- oddyssé". Lelïenhof har fotografert klubben og dens medlemmer fra innsiden, og på festivalen skal han vise bildene og holde foredrag om dem.

"Marcels bilder er enkeltportretter av medlemmene, og fotografier som innfanger essensen av det å være medlem av Hells Angels. Bildene viser menneskene bak fasaden, motorsyklene, tatoveringene og klubbhusene. Marcel har fulgt dem på fester, MC-treff og hjemme sammen med familien," skriver festivalen i en pressemelding.

Prosjektet skal fortsatt vises under festivalen, men Flavik avviser at Nordic Light støtter kriminell virksomhet.

- Den aktuelle fotoutstillingen om Hells Angels er ikke et uttrykk for støtte til noe som helst, sier hun.
Frank Hesjedal -
Frank Hesjedal
Kunstnerisk leder Morten Krogvold og Daglig leder Anne Lise Flavik under åpningen av Nordic Light i 2012

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Birger F.
Kan ikke forstå hva den diskusjonen "verbal kommunikasjon" har med foto å gjøre?
Diskusjonen bør tas men ikke i regi av en fotofestival.
31.1.2013
Jan Erik J.
Ganske pysete synes jeg. Kunne blitt spennende og er absolutt et samfunnsspørsmål/samfunnsprolem?
25.1.2013
Niels L.
Dette er klassisk berøringsangst og politisk korrekthed i det moderne samfund, overfor fænomener der rent faktisk eksisterer derude, uanset om vi ka li det eller ikke. Men forstår godt at NLF aflyser når der ikke kan komme modspillere i en paneldiskussion.
Hvis billederne holder niveau skal de selvfølgelig vises.
25.1.2013
Ivar H.
Gratulerer med at dere har sett lyset.
Hele utstillingen burde vært avlyst.
At denne Leilinhof har klart å få utgitt en bok med middelmådige fotografier og fungere som en nyttig idiot for en kriminell organisasjon, er nå så. Men han bør ikke omfavnes av den grunn - tvert i mot.

Ivar
25.1.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu