Mitt prosjekt: Homo Urbanus Europeanus

I fire år reiste Jean-Marc Caracci Europa rundt og fotograferte hovedsteder. Målet var å fange en felles europeisk identitet.
Under et besøk i Chicago sommeren 2006 ble franske Jean-Marc Caracci fascinert av forholdet mellom menneskene og de enorme bygningene. På det tidspunktet var han i ferd med å starte en ny karriere som fotograf og på jakt etter et prosjekt å jobbe med.

- Så jeg bestemte meg for å skape et stort europeisk prosjekt, en konseptuell serie som ville vise innbyggere i hele Europa i deres eget urbane miljø, forteller Caracci til foto.no.

Enslige mennesker og arkitektur
31 hovedsteder skulle fotograferes på et minimalt budsjett. Caracci reiste billig, sov på sofaer og tilbrakte i gjennomsnitt en uke på hvert sted.

- Mitt første mål mens jeg gikk i hver av disse 31 hovedstedene var å finne et romslig område, helst uten biler, sykler eller andre typer maskiner.

Caracci ønsket rene og estetiske bilder og forsøkte derfor å fange motiver med bare ett menneske. Han brukte mye tid på å finne rett bakgrunn og riktig lys.

- Lys er veldig viktig når du fotograferer urban arkitektur, så da lysets posisjon ikke var riktig, regnet jeg ut hvilket tidspunkt jeg måtte komme tilbake. Dersom det regnet eller var overskyet da jeg kom tilbake, måtte jeg prøve igjen dagen etter og så videre. Noen ganger trengte jeg en hel uke for å ta ett bilde.

Målet var å ta minst ett godt bilde i hver hovedstad.

Felles europeisk identitet
I 2008 gjestet han Norge og fotograferte blant annet rundt Operaen. Et ensomt menneske vandrer mellom rene arkitektoniske linjer som ikke nødvendigvis kan gjenkjennes om man ikke er kjent i byen. Gjenkjennelsen har nemlig ikke vært et mål i prosjektet. Caracci ønsket å vise en felles "europeiskhet" i bildene, heller enn nasjonale forskjeller.

- Den skjulte meningen i HUE-serien er å vise en europeisk identitet, ikke å vise forskjellen mellom landene, sier han.

Stilt ut over hele verden
Det foreløpig siste bildet i prosjektet ble tatt i Dublin i 2010. Siden har bildene blitt stilt ut i land som Finland, Australia Frankrike, England, Kina og Sør-Korea, og utstillinger er allerede booket i Hong Kong, Kroatia og Serbia.

Neste mål er å lage en bok. Caracci har innledet et samarbeid med en forfatter fra hvert land. Fra Norge har han fått med seg Tom Egeland. Forfatterne har blitt bedt om å skrive en kort tekst om byen, som ikke nødvendigvis er relatert til bildene.

- Jeg ville ikke at de skulle beskrive bildene mine. Jeg ville at de skulle uttrykke seg selv med ord, slik en fotograf uttrykker seg med bilder.

Se flere bilder fra prosjektet på homo.urbanus.free.fr

Har du et interessant fotoprosjekt på gang som du har lyst til å fortelle oss om? Kontakt oss på desk(a)foto.no og merk e-posten "Mitt prosjekt"!
Jean-Marc Caracci -
Jean-Marc Caracci
Oslo
Jean-Marc Caracci -
Jean-Marc Caracci
Roma
Jean-Marc Caracci -
Jean-Marc Caracci
København

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu